L’afectat, així com ERC i CDC, creu que el procés té a veure amb la seva defensa del sobiranisme
El marroquí Noureddine Ziani, director de l’Espai Catalanomarroquí Fundació Nous Catalans.
El ministeri de l’Interior ha signat aquest dijous l’ordre d’expulsió del marroquí vinculat a CDC Noureddine Ziani, després que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) l’hagi acusat de difondre el salafisme i l’islamisme radical. Segons fonts coneixedores de l’expedient, el decret ministerial afirma que se l’informa i se l’expulsa de l’estat espanyol. Consultada per l’ACN, l’advocada de Ziani, Fàtima Zohra Bouhya Aimin, ha dit que no ha estat notificat encara de l’ordre d’expulsió. Ziani és director de l’Espai Catalanomarroquins de la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC, i president de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya (UCCIC).
CDC i ERC, així com el propi afectat, han denunciat que consideren que l’expulsió s’ha emès en realitat perquè Ziani defensa el sobiranisme, un punt desmentit aquest dimecres pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. El ministre va afegir que el CNI disposa de "proves rotundes" que vincularien el marroquí amb el salafisme.
Segons el CNI, el president de l’Espai Catalanomarroquins ha estat investigat durant els últims tres anys i ha emès l’ordre d’expulsió per "posar en perill la seguretat de l’Estat", un dels supòsits que contempla la Llei d’Estrangeria. Ziani, que té residència legal a l’Estat, va ser detingut el 3 de maig a Barcelona i posat en llibertat l’endemà. Segons el CNI, la investigació s’ha fet amb diverses agències d’intel·ligència i amb els Mossos d’Esquadra, un extrem que el Departament d’Interior de la Generalitat ha negat.
En declaracions als mitjans aquest dimarts, Ziani va dir que veia motivacions polítiques en l’acusació. "Ens acusen de ser independentistes i nacionalistes. Això és una acusació? No ho entenc". El marroquí va defensar que mai "a la vida" havia estat vinculat al salafisme radical va assenyalar que és una "contradicció" que alhora se l’acusi de formar part dels serveis secrets del Marroc, extrem que també va negar.
L’advocada de Noureddine Ziani va afirmar el dilluns a l’ACN que cap de les acusacions que ha fet el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) per demanar l’expulsió del seu client estan basades en proves i algunes fins i tot són "gairebé absurdes". La lletrada Fàtima Zohra Bouhya Aimin va considerar obvi que organitzar un congrés per parlar sobre l’Islam, voler obrir una empresa de carn halal o bé presentar un projecte urbanístic amb 300 habitatges i una mesquita a Lleida són fets que "no atempten contra la seguretat nacional" com denuncia el CNI. L’advocada també va posar de manifest que es tracta d’un procediment "sense garanties, perquè l’administració és jutge i part" i que, tan bon punt el ministeri signés el decret d’expulsió, aquesta podia ser imminent.
Per la seva banda, CDC i ERC han fet palès que veuen intencionalitat política al darrere d’aquesta expulsió. El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va dir diumenge que tenia indicis que es tractava d’una "acció abusiva" per part del CNI. També el diumenge, el secretari d’organització de CDC, Josep Rull, va assegurar que no li sorprendria que hi hagués "intencionalitat política".
El dilluns, però, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va desvincular l’expulsió de Ziani de la seva implicació amb el sobiranisme i va afegir en declaracions a La Xarxa que, si així fos realment, es tractaria d’un "episodi greu". De la seva banda el dimarts, el conseller de la Presidència, Francesc homs, va negar que hi hagués discrepàncies en el sí del Govern per aquest tema i va assegurar que li costava de creure que el CNI actués per "raons purament ideològiques". A més, va lamentar la falta de transparència d’aquest òrgan.