També durant 2016 Sant Feliu també va elaborar un manifest conjunt amb els ajuntaments de L’Hospitalet i Montcada i Reixac per reclamar al Ministeri de Foment i Adif que prioritzin l’execució de les actuacions previstes en el Pla de Rodalies 2009 que afecten els tres municipis.
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar dimecres 17 de gener que les obres del soterrament a Sant Feliu de Llobregat s’iniciaran previsiblement durant l’any vinent. L’anunci es va produir durant la visita institucional que el ministre ha realitzat a l’Ajuntament, acompanyat del delegat del govern Enric Millo, i el president d’ADIF Juan Bravo. A la seva arribada De la Serna s’ha reunit amb l’alcalde, Jordi San José, i amb membres del Govern de la ciutat i el president del’Entitat Metropolitana del Transport i alcalde de Sant Joan Despí, Joan Poveda. En la posterior compareixença davant els mitjans de comunicació, el ministre ha fet públic l’anunci sobre el soterrament i ha explicat les claus del projecte.
Licitació i inici d’obres durant 2019
De la Serna ha posat en valor el fet que l’acord per iniciar el soterrament "siente sus bases en el proyecto aprobado en el año 2010 con el correspondiente estudio de impacto mediambiental". L’afectació del total de l’obra serà quasi tres quilòmetres (entre el c/ Agricultura i i el terme municipal de Sant Joan Despí), i concretament un quilòmetre i mig de casc urbà. L’obra compta amb un cronograma d’execució que segons el ministre "se inicia este mismo mes", en referència a l’encàrrec de la redacció del projecte a l’empresa Ineco, que va fer el projecte inicial.
Segons les dates amb que treballa el Ministeri de Foment, l’objectiu és iniciar immediatament el procediment administratiu i tècnic, i tenir el projecte constructiu finalitzat aquest any. El ministre afirma que d’aquesta manera "podríamos licitar y comenzar las obras el año que viene, obras que estimamos pueden llevarnos cerca de 47 meses", afegint que s’intentaran escurçar. També ha informat que en tot moment es mantindrà el servei ferroviari.
Un pressupost de 127 milions d’euros finançats íntegrament pel govern espanyol
El pressupost, a l’espera del projecte de construcció de l’obra, s’estima en 127 milions d’euros (IVA inclós) i que serà finançat íntegrament pel govern espanyol, i abordat amb el pressupost ordinari d’ADIF.
El soterrament, una reivindicació històrica
La compareixença del ministre s’ha produït en un saló de plens amb representants de les diferents forces que integren el consistori, excaldes i un senador, i on l’alcalde Jordi San José ha volgut destacar el procés de "lluita unitària i tenaç per aconseguir la ciutat cohesionada urbanísticament que es correspongui amb la ciutat cohesionada socialment que és "marca de la casa" de l’Ajuntament".
San José ha rebut amb satisfacció la notícia d’aquest compromís que posarà punt i final a una reivindicació històrica del municipi com és el soterrament, que eliminarà la barrera que suposa el pas de les vies del tren pel bell mig de la ciutat. Un compromís que "s’ha anat concretant en les decisions i acords que, amb el seu corresponent calendari i dotació econòmica, esdevenen "la prova del cotó" del compliment del Gobierno de España".
Tal com apuntava l’alcalde en la seva intervenció, el soterrament de la via fèrria ha estat una reivindicació històrica a Sant Feliu des de l’any 1980 que compta amb el suport unànime de tots els partits i la ciutadania basada fonamentalment en raons de seguretat, així com dels ajuntaments de pobles i ciutats amb estacions de les línies R1 i R4. L’Ajuntament considera el soterrament imprescindible per a la seguretat dels milers de ciutadans i ciutadanes que travessen el pas a nivell cada dia, el qual té les barreres baixades 50 minuts cada hora. A més, el soterrament també seria una obra clau per poder incrementar les freqüències de pas dels trens de la línia R4 de Rodalies de Barcelona, reclamació que han fet tots els ajuntaments i consells comarcals afectats del Baix Llobregat, Alt Penedès i Baix Penedès.
En tots aquests anys l’Ajuntament de Sant Feliu no ha deixat mai de reclamar el soterrament, tant en actes oberts a la ciutadania com en reunions amb altres administracions. L’any 2016 Junta de Portaveus de l’Ajuntament es va pronunciar unànimement en contra d’una proposta del Ministeri de Foment sobre el soterrament. L’Ajuntament va qualificar la proposta d’"inassumible" pels greus problemes que suposaria per al conjunt de la ciutat i va proposar continuar treballant sobre el projecte constructiu aprovat l’any 2010 per arribar a consensuar un nou projecte.
També durant 2016 Sant Feliu també va elaborar un manifest conjunt amb els ajuntaments de L’Hospitalet i Montcada i Reixac per reclamar al Ministeri de Foment i Adif que prioritzin l’execució de les actuacions previstes en el Pla de Rodalies 2009 que afecten els tres municipis. A més, els alcaldes d’aquests tres municipis es van manifestar sota l’eslògan "Ara Rodalies. Tots junts per exigir-hi millores", amb un viatge en tren de Montcada a Sant Feliu, on es van unir la presidenta de l’AMB, Ada Colau, i el director d’Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font.
El 19 d’abril de 2017 l’alcalde, acompanyat dels regidors Lídia Muñoz, Josep Maria Rañé i Elisabet Ortega es van reunir amb el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, per concretar la voluntat de l’Estat pel que fa al soterrament de les vies del tren a Sant Feliu. La reunió va arribar després que el 28 de març del passat any el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciés la inversió de 1.882 milions d’euros a la xarxa de Rodalies de Catalunya per a aquest mandat, i posés en el punt de mira el projecte de soterrament a Sant Feliu, així com també els soterraments de l’Hospitalet de Llobregat i Montcada i Reixac.