Tots els partits, excepte PP i Ciutadans, han signat el compromís promogut per la FMC i la ACM
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha estat l’escenari aquesta tarda de la signatura, per part de la majoria de partits polítics catalans del “Compromís amb el món local, compromís amb els serveis públics i compromís amb els ciutadans” per promoure la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL).
L’acte, promogut per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha comptat amb la presència dels representants polítics de Democràcia i Llibertat, el Partit Socialista de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya i En Comú Podem. No hi han assistit els representants del Partit Popular i de Ciutadans.
El compromís acorda que després de les eleccions generals del proper 20 de desembre els signataris es comprometen públicament a impulsar i promoure la derogació de la LRSAL, i que la defensa de la ciutadania i l’autonomia local sigui un dels eixos de treball de la propera legislatura. Així mateix, han expressat la ferma voluntat i compromís de garantir la prestació municipal i efectiva d’aquests serveis en el marc de l’exercici legal de les seves competències.
El president de l’ACM, Miquel Buch, ha agraït la presència de tots els partits polítics presents i ha destacat la unitat. “Enmig d’una campanya política on tots els partits polítics tenen diferents opinions, hi ha una qüestió que avui ens ha unit a tots: Servir els ajuntaments per oferir els millors serveis als ciutadans”.
Per la seva banda, el president de la FMC, Xavier Amor, ha manifestat que el món local compleix, tot i l’intent de criminalitzar-lo. “Si la LRSAL entra en vigor, posaria en risc a 2,5 milions de persones. Sumem esforços per demanar la seva derogació, i demanem i reclamem una llei d’administració que tingui diàleg i acord”.
El cap de llista de Barcelona pel Senat del PSC, Carles Martí, ha dit que el programa del seu partit ja inclou la derogació de la LRSAL i “en cas de governar, en els primers consells de ministres ja derogarien la llei”.
El cap de llista per Tarragona de Democràcia i Llibertat i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha afirmat que la LRSAL és una llei que no fa justícia al seu nom. “La sostenibilitat del sistema local català l’han garantit els regidors i alcaldes i alcaldeses. La llei no té altre sentit que envair competències i minvar les funcions dels ajuntaments”.
Ha estat Andreu Francisco, alcalde d’Alella i candidat de la llista d’ERC a Barcelona, qui ha remarcat que els ajuntaments “ens devem a la nostra ciutadania. Una llei com aquesta no tindrà cabuda en una futura republica catalana”.
Pilar Eslava, regidora del Prat de Llobregat i membre de la candidatura de En Comú-Podem, ha destacat que aquesta “és una llei de desconfiança amb els ajuntaments. Les lleis estan fetes per solucionar problemes i aquesta llei en crea”.
Finalment, Toni Pico, membre de la candidatura d’UDC, ha dit que la LRSAL és una llei que “vulnera les competències exclusives i no millora el finançament local. Per construir un nou finançament cal derogar la LRSAL”.
Recordem que gràcies a la campanya “El món local diu prou” promoguda per les entitats municipalistes i els sindicats, uns 850 ajuntaments catalans i uns 2.300 ajuntaments espanyols van interposar un recurs d’inconstitucionalitat a la LRSAL.