23.01.17  • Tarragonès

El Monestir de Poblet acull la tercera sessió de debat del procés participatiu GovernsLocals.cat

0
320

Segons la consellera Meritxell Borràs, “els alcaldes i les alcaldesses han fet seu aquest procés de debat i aporten de forma molt activa els seus punts de vista i opinions”


Fotografia de la sessió.
Segons la consellera Meritxell Borràs, “els alcaldes i les alcaldesses han fet seu aquest procés de debat i aporten de forma molt activa els seus punts de vista i opinions”
Les properes setmanes es celebraran jornades a la Catalunya Central, a Barcelona, a Girona, a Lleida i a l’Alt Pirineu i l’Aran, així com una sessió específica sobre àrees metropolitanes
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquest dijous al Monestir de Poblet la tercera jornada del procés de debat GovernsLocals.cat. La sessió s’ha adreçat als alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals del Camp de Tarragona.
Es tracta de la tercera de vuit sessions territorials que el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge organitza arreu del país, per tal de fomentar la màxima participació del món local, escoltar i recollir les seves propostes per definir la nova legislació de l’Administració local a Catalunya. 
La titular de Governació ha destacat en declaracions als mitjans de comunicació l’alta participació dels representants del món local en les sessions de debat al territori del procés participatiu GovernsLocals.cat: “Els alcaldes i les alcaldesses han fet seu aquest procés de debat i aporten de forma molt activa els seus punts de vista i opinions”. Borràs ha assegurat que “el Govern pren bona nota de tot allò que es diu en aquestes sessions” i que “la participació resta oberta a tots els càrrecs electes que desitgin participar”. 
La consellera ha explicat que “les aportacions que es fan en sessions com la d’avui serviran per elaborar una proposta conjunta inicial que tots els càrrecs electes del món local podran complementar a través del portal web de www.governslocals.cat”. Aquesta participació, segons Borràs, “permetrà generar un document final que es farà arribar al Parlament de Catalunya i que serà la base per construir les properes lleis del món local”. 
En relació amb el debat d’aquesta tarda, la consellera ha apuntat que un dels temes més comentats ha estat “la possibilitat d’allargar els mandats municipals a 5 o 6 anys”, amb l’objectiu que “les propostes electorals puguin portar-se a la pràctica” i de garantir l’estabilitat en la governança. D’altra banda, Borràs ha comentat també que la limitació de mandats electorals per part d’un mateix alcalde ha estat una altra qüestió debatuda, però sempre tenint en compte criteris fonamentals com la dimensió dels municipis.
Una altra demanda recollida aquesta tarda ha estat la possibilitat de facilitar mecanismes per poder mancomunar serveis i recursos humans, especialment per part dels municipis petits i així poder comptar amb més eines per millorar-ne la competitivitat.
Aquesta és la tercera sessió participativa de debat al territori del procés #GovernsLocals. Les opinions recollides avui se sumen a les aportacions dels representants del món local que han participat en les dues sessions anteriors, a Mataró (comarques de Barcelona) i a Tortosa (demarcació de les Terres de l’Ebre). A banda de la qüestió de la llargada dels mandats i la limitació en el nombre de mandats per part d’un mateix alcalde, les conclusions estan en línia amb les ponències que ja s’havien treballat amb el món local. Així, s’ha defensat també, per exemple, la proposta de l’elecció directa i la possibilitat d’establir unes eleccions a doble volta. La simplificació dels nivells d’administració local també ha estat debatuda, així com les necessitats específiques dels municipis turístics, que requereixen dimensionar la prestació de serveis en funció de l’estacionalitat.
D’altra banda, una altra idea recollida és que els municipis no disposen de prou recursos per cobrir tots els serveis que presten. En aquest sentit, els càrrecs electes han demanat competències compartides i l’establiment de mecanismes que defineixen bé la seva viabilitat, així com la forma en què s’han de finançar les competències pròpies i les delegades. Han aprovat que cal una millora del finançament que augmenti els ingressos actuals i repensar els impostos que recapten els municipis per tal d’introduir-hi altres figures. Altres punts tractats han estat el rebuig a fusionar municipis i el requeriment de més formació per als funcionaris per donar compliment als requisits de la llei de transparència, així com la necessitat d’un codi de conducte de càrrecs electes i de treballadors públics, i la possibilitat de fomentar més eines de participació activa per part de la ciutadania. 
La consellera Borràs ha estat acompanyada per l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell; el president de la Diputació de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, i el director dels serveis territorials de Governació a Tarragona, Baptista Capell.
El procés participatiu de debat GovernsLocals.cat
El Govern, juntament amb les altres administracions, ha posat en marxa el procés de debat GovernsLocals.cat per definir com ha de ser l’Administració local catalana del futur. Aquest procés de debat té com a objectiu posar sobre la taula i repensar qüestions relacionades, entre d’altres, amb l’ordenació territorial, l’organització dels governs locals o les finances locals. 
Alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals podran participar presencialment a les sessions de debat al territori que s’inicien aquest mes de gener, després que, a finals de 2016, s’hagi presentat la iniciativa als diferents consells d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya. 
Aquest procés vol involucrar tots els nivells de l’Administració, per la qual cosa totes les administracions hi són representades en diferents grups de treball, els quals han desenvolupat unes primeres aportacions, en forma de sis ponències, que es debatran en les sessions de debat al territori. 
També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, a més del present butlletí electrònic, que fomentarà la participació dels electes. Els documents resultants d’aquest debat es coordinen a través d’un comitè tècnic, format per representats de totes les administracions, i se sotmetran a la consideració d’un grup d’assessors externs.
El procés de debat finalitzarà el mes de març, amb l’elaboració d’un document final que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per elaborar les futures lleis dels governs locals. 
Amb aquest objectiu, al llarg d’aquest gener i febrer, també es faran sessions de debat a la Catalunya Central; Barcelona; Girona; Lleida; l’Alt Pirineu i l’Aran; així com una sessió específica sobre àrees metropolitanes. 
Com són les sessions de debat? 
Les sessions territorials arrenquen amb una breu presentació del procés de debat GovernsLocals.cat, així com de les sis ponències per part dels seus respectius coordinadors. Tot seguit, els alcaldes i alcaldesses es divideixen en tres grups de treball per abordar amb més profunditat un debat sobre els sis àmbits de Governslocals.cat: ordenació territorial i serveis a les persones, organització dels governs locals, relacions intergovernamentals, nova governança, innovant en la gestió pública local i finances locals. Un cop finalitzats aquests grups de treball individualitzats, es reprèn el plenari, on es presenten les conclusions de cada grup i on té lloc un debat final entre tots els assistents.
El periodista Roger Escapa serà l’encarregat de moderar les vuit sessions de debat de Governslocals.cat que tindran lloc durant els mesos de gener i febrer a diferents indrets del territori català. Escapa és subdirector del programa El suplement, de Catalunya Ràdio, del qual també ha estat presentador i guionista.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.