BARCELONA • Barcelonès

El municipalisme català aposta per aprofitar els fons Next Generation per a generar habitatge de lloguer social, sostenible, accessible i que contribueixi al reequilibri rural-urbà

0
1118

Lluís Soler: “L’habitatge és un dret social bàsic, i l’impuls dels fons europeus a la rehabilitació són la palanca transformadora per generar habitatge de lloguer assequible, sostenible, adaptat i que dinamitzi especialment als pobles i ciutats”

El Debat Municipalista s’ha centrat en com vehicular els fons europeus i estimular el mercat de l’habitatge de lloguer social als municipis

L’ACM ha celebrat un nou Debat Municipalista. En aquesta ocasió, la sessió ha volgut posar l’atenció en la gestió dels fons europeus i la promoció d’arrendament d’habitatge social als pobles i ciutats catalans.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que l’habitatge “és un dret social bàsic i l’impuls dels fons europeus a la rehabilitació són la palanca transformadora per generar habitatge de lloguer assequible, sostenible, adaptat i que dinamitzi especialment als pobles i ciutats” i ha explicat que “la pandèmia ens ha fet tornar a mirar a l’àmbit rural i a la Catalunya interior amb una nova mirada, i hem pogut constatar la manca d’habitatge i la necessitat de rehabilitar finques per generar nous habitatges de lloguer per a persones que hi vulguin viure al llarg de tot l’any. D’aquí la importància d’enfocar la rehabilitació per al lloguer social i assequible que contribueixi a dinamitzar als pobles del país”. Soler també ha insistit que l’objectiu és evitar que hi hagi “una Catalunya amb dues velocitats i que l’àmbit urbà i rural tinguem les mateixes oportunitats”. Per això, ha destacat que els fons europeus són una oportunitat per transformar i rehabilitar en el sector de l’habitatge.

Lluís Soler també ha explicat que des de l’ACM es treballa en l’àmbit de l’arrelament al món rural i que properament a través de la Central de Compres i la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial es posaran en marxa acords marc que acompanyin els ajuntaments en àmbits com el disseny de projectes i direcció d’obra i el de gestió de les llicències urbanístiques municipals que van molt lligats a qüestions de rehabilitació d’edificis i habitatges “per ajudar a donar més celeritat”.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha participat en el Debat, destacant que “els fons europeus tenen l’avantatge que són molts diners, però una gran dificultat que és el temps, han d’estar acabades les obres en un període de temps molt curt”. Per això, ha explicat que “hem de poder posar les eines perquè tots els municipis i tots els ciutadans hi puguin arribar”. En aquest sentit, ha explicat que el departament ha arribat a acords amb diferents col·legis professionals “que ens han d’ajudar a aquesta gestió complexa per arribar no només a ajuntaments sinó també als ciutadans”. Segons la consellera, els fons europeus preveuen una partida durant aquest període que serviran per a promoció d’obra nova destinada a lloguer social en sòl públic (160 milions d’euros entre 2022 i 2023) i per a rehabilitació d’edificis, habitatges i barris amb criteris d’eficiència energética (480 milions d’euros). Es preveu que aquesta partida per a la rehabilitació, la més important mai impulsada, permeti rehabilitar 65.000 habitatges fins l’any 2026 a tot Catalunya amb criteris d’accessibilitat i sostenibilitat, amb la imprescindible col·laboració públic-privada.

El Debat s’ha centrat en explicar quines subvencions dels fons Next Generation estan previstes per portar a terme obra nova destinada a lloguer social, així com a rehabilitació d’edificis i habitatges amb criteris d’eficiència energètica. Aquestes partides estan pensades per potenciar la vinculació entre els col·legis professionals i les administracions públiques per estimular la rehabilitació d’habitatge i s’ha insistit en la necessitat que els municipis cedeixin sòl urbà per generar més oferta d’habitatge de lloguer social. El  secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, ha presentat les línies de subvencions, publicades al DOGC el dia 23 de maig de 2022 en la Resolució DSO/1503/2022, en matèria de lloguer social. Així, hi ha alguns programes d’ajuts per finançar obres de rehabilitació en edificis i habitatges amb el compromís que es redueixi en un 30% el consum d’energia primària no renovable.

A la darrera part del debat, s’ha fet una taula rodona amb la participació de representants dels col·legis professionals, que han de ser agents actius i vinculats a l’activitat de les administracions locals per fomentar la rehabilitació d’habitatge, així com la construcció d’obra nova de lloguer social. Aquests col·legis professionals haurienn d’estimular la ciutadania a rehabilitar a través de les Oficines Tècniques que serien agents intermediaris entre l’administració pública i la ciutadania en l’impuls i gestió dels programes de rehabilitació dels fons europeus. Hi ha pres part la directora de l’Oficina tècnics de rehabilitació de l’arquitectura técnica, Ascensión Gálvez; el gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona (CAFBL), Lorenzo Viñas; i la directora general del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sònia Oliveras.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.