15.12.20 – BARCELONA • Barcelonès

El municipalisme català crea una nova Fundació per impulsar la planificació i gestió territorial des dels ajuntaments

0
360

Lluís Soler: “Volem fer de l’ACM la casa de tot el municipalisme del país i, amb ell, de tots els veïns i veïnes d’aquesta nació del món anomenada Catalunya"

Lluís Soler, president de l’ACM, informant sobre la creació de la nova fundació impulsora de la gestió municipal. Foto: ACM.
L’ACM també ampliarà l’assistència als ens locals en l’àmbit de la contractació pública i la hisenda local
Altres aspectes destacats han sigut l’aprovació de l’Informe de Direcció i els Pressupostos de l’entitat pel 2021, per un 96% dels alcaldes i alcaldesses
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha celebrat aquest dilluns a la tarda la 23a Assemblea General ordinària de l’entitat municipalista. La trobada, a causa de la pandèmia i les mesures preventives, s’ha realitzat a través de videoconferència, on hi han participat uns 300 alcaldes i alcaldesses dels diferents ens locals associats, en una mesa presidida per l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita i vicepresident de l’ACM, Josep Caparrós i acompanyada per l’alcaldessa d’Anglès i també vicepresidenta de l’entitat, Àstrid Desset.
El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha tingut un primer record per a les víctimes de la Covid-19 i ha fet un reconeixement als milers de metges, infermeres i treballadors, també del món local, “per haver sustentat els nostres pobles i ciutats d’una pandèmia devastadora”. En aquest sentit, ha elogiat la feina dels alcaldes i alcaldesses i de tots els servidors públics: “Ho heu donat tot per protegir, acompanyar i ajudar a les vostres veïnes i veïns. Aquest és el millor reconeixement que pot tenir tot servidor públic municipal, l’agraïment i la confiança de la feina feta”.
L’Assemblea ha servit per presentar els nous serveis d’assistència i d’assessorament que l’ACM té previst implementar per ampliar el suport que ofereix als ens locals associats. En el cas de la Fundació per a la gestió territorial, que naixerà amb el nom de Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT), vol facilitar una connexió del territori amb les administracions amb la voluntat de potenciar la transversalitat i actuar com a altaveu municipalista en la planificació d’un territori avançat des de l’equitat i la sostenibilitat. El president ha explicat que “des de l’entitat volem donar un gran salt en l’assessorament i suport als ens locals, reforçant l’atenció perquè ara més que mai hem d’estar al costat de tots els qui dediquem totes les energies a millorar els pobles i ciutats”.
Aquesta nova fundació té l’objectiu de potenciar l’acció en l’àmbit de la gestió futura del territori i del paisatge, potenciar els reptes i oportunitats a partir de l’escala municipal, impulsar estratègies per aprofundir en la cohesió i inclusió social, reflexionar sobre la mobilitat local integrada en una mobilitat global, i apostar per la transició ecològica. En aquest sentit, planteja espais de reflexió, recerca, formació i transmissió de coneixement amb interrelació entre alcaldes i alcaldesses, representants acadèmics i col·legis professionals, i apostar per donar un suport, assessorament i acompanyament als municipis en totes les accions plantejades. Segons Soler, “ens ha de permetre dibuixar un territori d’equilibri i avançat des d’una visió municipalista, agregada amb sensibilitats diverses. I ho farem buscant l’efecte multiplicador que representa la suma entre l’àmbit local, el professional i l’acadèmic”.
La prioritat de la FMIT serà l’acompanyament als Ajuntaments, en l’àmbit de la planificació i gestió territorial, l’urbanisme o l’acció climàtica per tal d’abordar necessitats emergents, però també per implementar agendes globals, a escala local i amb l’accent social.
Al mateix temps, l’ACM també es planteja crear dues unitats més d’assistència específica en relació a la contractació pública i la hisenda local per ampliar l’assessorament als municipis en aquests àmbits clau per al municipalisme. Paral·lelament, se seguirà potenciant la Central de Compres del món local, que ja ofereix 16 productes i serveis, ampliant les contractacions agregades al servei dels ens locals per tal que disposin d’un estalvi procedimental i econòmica. I es preveu seguir apostant per la formació adreçada als electes i treballadors locals, apostant per l’excel·lència.
L’Assemblea també ha donat el tret de sortida a la commemoració dels 40 anys de l’ACM, que va néixer el 3 d’octubre de 1981 a Vic. La voluntat de l’entitat és commemorar l’efemèride al llarg de tot el 2021 amb diferents actes, activitats i esdeveniments relacionats amb el municipalisme i amb la història de l’entitat, que no només repassaran la trajectòria i evolució del món local, sinó que també pretenen ja treballar per als reptes futurs que té el municipalisme català.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.