L’ACM ha organitzat un nou #DebatMunicipalista per debatre sobre com afrontar la recuperació després de la pandèmia i afrontar un autèntic canvi de model productiu al país
Lluís Soler: “No ens podem quedar només amb la sortida de la crisi, hem d’abordar el nou model productiu, verd, digital, resilient i equilibrat social i territorialment”.
Com afrontar la reactivació des dels municipis i potenciar la transformació econòmica. Aquesta era una de les preguntes que ha intentat respondre el Debat Municipalista que l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha organitzat aquest divendres 9 de juliol. Més de 150 persones, entre electes, alcaldes i alcaldesses i treballadors de l’administració local, han seguit el Debat Municipalista de manera telemàtica.
El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que “els ajuntaments hem fet d’escut directe per amortiguar la situació econòmica i reenfocant les previsions de transformació sostenible per acompanyar empreses, autònoms i persones en el dia a dia”. I ha afegit que “no ens podem quedar només amb la sortida de la crisi, hem d’abordar el nou model productiu, verd, digital, resilient i equilibrat social i territorialment”.
El Debat Municipalista s’ha centrat en la reactivació econòmica, l’oportunitat que suposen els fons europeus i la transformació productiva i econòmica que es pot propiciar des dels municipis. El president d’Infraestructures de la Generalitat, Miquel Buch, que ha participat al Debat, ha destacat que la crisi de la Covid-19 pot ser un moment d’oportunitats per treballar de forma diferent, reduir la contaminació i afavorir el medi ambient o lluitar contra el despoblament: “La nostra responsabilitat, com a servidors públics, és donar la volta a la situació i ens obliga a ser el més imaginatius i col·laboratius possibles per afrontar aquest repte”.
En una primera taula rodona s’ha debatut sobre com propiciar dinàmiques de transformació local i sortir de la crisi produïda per la pandèmia. El vicepresident de Dinamització Econòmica de l’ACM i alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, ha afirmat que el Debat buscava compartir sinergies perquè “és imprescindible posar en comú coneixements i experiències per marcar un full de ruta que faci realitat una reactivació que aposti per un model sostenible i sigui una oportunitat per transformar l’economia del país” i ha insistit que el paper dels ajuntaments és clau “perquè som l’administració que estem al peu de carrer i podem copsar les necessitats de la nostra societat”. Un aspecte que ha compartit el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, que ha dit que els municipis tindran un paper protagonista en la gestió dels fons estructurals per transformar el model productiu “perquè és l’administració que coneix millor les capacitats productives del territori i poden adaptar els fons extraordinaris a una transformació que afecti al conjunt del territori, i perquè han mostrat una gran capacitat d’adaptació i els fa dignes de liderar les transformacions del model productiu”. També ha explicat que la recuperació ha de passar per transformar el model productiu i avançar cap a una agenda de transformació basada en l’acceleració de la digitalització de l’economia i la implantació de polítiques de sostenibilitat. La directora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus, Sònia Llorens, ha insistit en l’economia circular perquè “el model econòmic actual és absolutament insostenible” i “ser sostenibles vol dir que el que fem avui no pot posar en cris els recursos de demà”.
La segona taula rodona s’ha dedicat a abordar aquelles oportunitats que ens brinda la UE per als municipis amb la participació de la responsable de Fons Europeus del Departament d’Acció Exterior i Transparència de la Generalitat, Conxita Font, que ha destacat que “la UE ha fet el major esforç econòmic de la història i per al període 2021-27 a l’estat espanyol li correspon gestionar més de 161.000 M€”. Àstrid Desset, vicepresidenta de Projecció Exterior i Transparència de l’ACM i alcaldessa d’Anglès, ha manifestat que “conèixer i saber quines oportunitats de finançament disposarem els ens locals és bàsic per poder orientar les polítiques locals cap a la digitalització i la sostenibilitat”.
En la darrera taula s’ha presentat diferents iniciatives municipals per impulsar la reactivació, centrant-se en eixos com l’economia circular, com fomentar l’ocupació i reduir les desigualtats, potenciar la promoció urbana i la transformació digital. Hi ha participat representants del Consell Comarcal del Vallès Occidental, del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, del Servei d’Ocupació de Catalunya, de l’Ajuntament de Castelló de Farfanya, de la Coop4-equality, de la Cambra de Comerç de Catalunya, de la direcció general de Comerç i de Calaf i la Mancomunitat de l’Alta Segarra. La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha afirmat que amb la Covid-19 “s’han posat de manifest les mancances i reptes pels nostres pobles i ciutats i des del municipalisme hem de saber fer front i liderar per avançar i sortir de la crisi. Volem ser generadors d’aquest clima de confiança, innovació i col·laboratiu”.
A la cloenda el Secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, ha destacat que la pandèmia obre un camí d’oportunitats i de canvi que cal aprofitar i que el Govern català té una vocació municipalista i “vol escoltar el món local i que pugui participar en la gestió dels fons europeus”.