Les obres, que són d’autors com Joaquim Vayreda, Manel Pigem o Antonio Graner, ja es poden contemplar
La restauradora del Museu d’Art de Girona Ester Horno; el vicepresident de la Diputació de Girona Xavier Soy i el director del Museu d’Art de Girona, Jaume Bernades, comenten una de les obres restaurades.
El Museu d’Art de Girona ha restaurat sis obres del segle XIX que van ser retirades fa més de tres mesos per condicionar-les. Les representacions pertanyen al fons artístic de la Diputació de Girona i s’han pogut restaurar gràcies a la partida econòmica que la corporació destina cada any per condicionar les obres del seu fons. Amb el pas del temps, aquestes obres s’havien deteriorat i presentaven pèrdues de color, vernís o forats de corc. Les pintures són dels autors Josep Duran, Antonio Graner, Manel Pigem, Fèlix Urgellès i Joaquim Vayreda. Els visitants del Museu d’Art de Girona ja poden trobar exposades les representacions a la quarta planta del museu.
Aquest dimarts s’ha presentat la restauració de sis pintures del fons d’art de la Diputació de Girona. Totes les obres són del segle XIX i d’autors importants del tombant de segle. Les representacions presentades són de Josep Duran (1849-1928), Antonio Graner (1850-1900), Manel Pigem (1852-1946), Fèlix Urgellès (1845-1919) i Joaquim Vayreda (1843-1894).
Els treballs de condicionament s’han dut a terme amb el fons econòmic de 5.000 euros que la diputació, des de fa uns sis anys, posa anualment a disposició del Museu d’Art de Girona per conservar les obres del fons d’art de la corporació, que s’exposa al museu. "És una obligació de la Diputació vetllar per la conservació del seu patrimoni", ha declarat el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy.
El director del Museu d’Art de Girona, Jaume Bernades, ha explicat que molta gent pregunta què fa el museu un cop les obres estan exposades. Bernades ha defensat la funció dels museus, que no només han de vetllar per la bona exposició de les obres, sinó també per la restauració i conservació.
La restauració
Les obres presentaven deterioraments tals com aixecaments en la policromia, pols adherida, capes de vernís malmeses o forats de corc. Els treballs de restauració i conservació, que s’han realitzat en un dels dos tallers de conservació i restauració que té el Museu d’Art de Girona, han consistit en retirar la pols, treure la capa de vernís que donava un to groguenc als quadres, restaurar i reintegrar la policromia o refer els marcs.
La restauradora Ester Horno ha explicat que cada obra ha tingut unes dificultats diferents. Per exemple, ‘La lliçó de cant pla’, de Joaquim Vayreda, tenia una capa inesperada d’un color marronós a sota del vernís. Els treballs de restauració han durat tres mesos i s’han realitzat sota la supervisió de de l’àrea de conservació i restauració del museu.
Les sis obres
Quatre de les sis pintures representen paisatges de les comarques gironines com l’oli sobre fusta ‘Voltants de Girona’ (1878), de Fèlix Urgellès; l’oli sobre tela ‘Fajol a Santa Pau’, de Manel Pigem; l’oli sobre tela titulat ‘La barca’, d’Antonio Graner o l’oli sobre tela ‘Paisatge’ (1877), del paisatgista de l’escola pictòrica d’Olot Joaquim Vayreda.
Les altres obres com la ‘Lliçó de cant pla’ (1871), de Vayreda, representa uns escolans que aprenen a cantar i l’oli sobre tela ‘Hisenda Casolana’, de l’artista Josep Duran, reprodueix una dona que ensenya a una noia jove a cosir.