A l’espai tàctil permanent Julio Antonio i Richard Wagner el visitant pot tocar amb les mans els quatre elements bàsics de la tècnica escultòrica de la fosa del bronze a la cera perduda
Gaudir plenament dels continguts d’un museu pot ser tot un handicap per als públics amb alguna deficiència sensorial. En el cas concret de les persones amb ceguesa, cal que disposin d’un suport complementari per tal que puguin conèixer l’obra en tota la seva dimensió i intencionalitat. El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ( HYPERLINK “http://www.dipta.cat/mamt”www.dipta.cat/mamt) ha posat en marxa una iniciativa pionera que trenca amb les limitacions dels invidents en el camp de l’escultura. Es tracta de l’espai tàctil permanent Julio Antonio i Richard Wagner / La fosa del bronze a la cera perduda, en què el visitant pot tocar amb les mans els quatre elements bàsics que conformen aquesta tècnica escultòrica: la primera escaiola, l’encofrat, l’exemplar de cera i l’obra ja fosa. El recorregut tàctil acaba a la maqueta que havia de servir de base per al monument al músic, un projecte de 1912 que mai no es va materialitzar però que ara, un segle més tard, esdevé clau per transmetre l’art a tots els públics, sense excepció.
La proposta Julio Antonio i Richard Wagner / La fosa del bronze a la cera perduda inclou un audiovisual que aprofundeix en el procediment de la fosa a la cera perduda, filmat a la Fundició Vilà de Valls. D’altra banda, els diferents elements artístics estan retolat en braille i disposen de bucle magnètic per facilitar l’accés a les persones amb audiòfons. Els continguts de l’espai han estat ideats i elaborats pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona amb el suport de l’ONCE, que des del primer moment, i amb la participació dels seus associats, ha ajudat a establir els paràmetres d’actuació adients per al projecte.
El Tapís de Tarragona serà el següent espai tàctil
Aquest espai tàctil del MAMT és un primer pas per convertir el conjunt del museu en un equipament artístic sense barreres sensorials, en base al Pla estratègic del museu per al període 2010-2014. En aquest sentit, ja es treballa en la creació de nous espais tàctils en l’àmbit de l’escultura i també de la pintura. El proper projecte incidirà en l’emblemàtic Tapís de Tarragona, de Joan Miró i Josep Royo. I, en paral·lel, es continua avançant en la millora global de l’accessibilitat del Museu. Tot plegat referma l’aposta decidida del MAMT per continuar avançant com a espai didàctic, cultural, històric i ciutadà de referència a la ciutat i al conjunt del territori del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.