La mostra proposa "les claus" per interpretar l’art religiós medieval a través de set àmbits diferents que són la creació, l’encarnació, l’eucaristia, la creu, la santedat, la paraula i la vida
A la primera planta del museu es pot trobar el calze i la patena de Núria amb les puntures murals de l’absis de la Seu d’Urgell amb escenes del Sant Sopar. Aquestes dues peces expliquen el fet eucarístic.
El Museu Episcopal de Vic inaugurarà aquest divendres la mostra ‘Facies Fidei’ (les cares de la fe). El director del MEV, Josep Maria Riba, ha assenyalat que l’exposició aplega i relaciona obres del període medieval i estableix un diàleg amb peces de la col·lecció del museu. Segons Riba, l’objectiu és oferir "les claus" per interpretar l’art religiós a través de set àmbits, una per cada peça convidada, i que són la creació, l’encarnació, l’eucaristia, la creu, la santedat, la paraula i la vida, a més de facilitar la comprensió de les obres en el seu context espiritual i funcional. Les peces han estat cedides pels museus diocesans de Barcelona, Girona, Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa i Urgell.
El Museu Episcopal de Vic inaugura aquest divendres a dos quarts de vuit del vespre l’exposició ‘Facies fidei. Expressions artístiques de la Fe cristiana a la Catalunya medieval’. Es tracta d’una mostra que reuneix i relaciona obres del període medieval que han estat cedides pels museus diocesans de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Urgell. El comissari de la mostra, Marc Sureda, ha explicat que les peces estableixen "un diàleg" amb altres obres pròpies de la col·lecció del museu.
L’exposició vol oferir "les claus" per interpretar l’art religiós a través de set àmbits, un per cada peça convidada, que són la creació, l’encarnació, l’eucaristia, la creu, la santedat, la paraula i la vida i, a la vegada, facilitar la comprensió de les obres en el seu context espiritual i funcional.
Des del Monestir de Sant Pere de Rodes fins a la Bíblia miniada de l’Arxiu Capitular de Tortosa
En el cas de la creació i l’escena del pecat original, Sureda ha explicat que s’estableix un diàleg entre una escena de les pintures murals de Sant Martí Sescorts (s.XII), exposades al MEV, i la crismera del monestir de Sant Pere de Rodes, del segle IX-X, cedida pel Museu Diocesà de Girona.
L’àmbit de l’encarnació, en què Maria accepta ser la mare de déu, el diàleg s’estableix entre les pintures murals de Sant Martí del Brull, del segle XII, i l’escultura de la Marededéu amb el Nen del Museu Diocesà de Solsona, del segle XII.
Marc Sureda ha assenyalat que l’eucaristia, amb el relat evangèlic del Sant Sopar, s’il·lustra amb la pintura mural del Sant Sopar de la capella de Santa Caterina de la Catedral d’Urgell, del segle XIII, que forma part del fons del MEV, i el calze i la patena del santuari de Núria, cedida pel Museu Diocesà d’Urgell.
Pel que fa a la creu, on Jesucrist va ser condemnat a morir, s’explica mitjançant el retaule de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist de Bernat Saulet, del segle XIV, del MEV, i la veracreu de l’arquebisbe Arnau Sescomes, del segle XIV, del Museu Diocesà de Tarragona.
El diàleg a l’entorn de la santedat, l’exemple de la vida dels sants, s’il·lustra amb el retaule de Santa Clara de Vic, del segle XV, i el sarcòfag de Santa Maria de Cervelló, del segle XIV, aportat pel Museu Diocesà de Barcelona.
Sureda ha explicat que en l’àmbit de la paraula, s’estableix un diàleg entre la taula de Sant Pere de Torelló, del segle XV, i la Bíblia miniada de l’Arxiu Capitular de Tortosa, del segle XIII. Pel que fa a la vida, s’il·lustra amb el Retaule de Sant Miquel de Cervera del MEV, del segle XV, i el relleu de la Resurrecció dels Morts, obra d’alabastre del taller de Bartomeu de Robió, del Museu Diocesà i comarcal de Lleida.
Activitats complementàries
Paralel·lament a ‘Facies fidei’, el MEV promou i acull diverses activitats complementàries relacionades amb l’art medieval. Del 16 al 18 d’abril, el museu acollirà el seminari ‘Art i devoció’ a l’alta Edat Mitjana organitzat conjuntament amb l’European Network for Instruments of Devotion.
El 20 d’abril s’oferirà una visita a l’exposició, guiada per Marc Sureda, comissari de la mostra. El 26 de juny, el MEV acollirà la segona jornada sobre ‘Art Religiós a Catalunya’, coorganitzada conjuntament amb l’Institut Superior de Ciències Religioses i el MEV. El mes de setembre tindrà lloc la conferència ‘Art, litúrgia i fe a l’edat mitjana’, dins el cicle del MEV ‘Parlem d’Art’, a càrrec de Marc Sureda, conservador del museu, i on s’explicarà els continguts i l’eix discursiu de l’exposició.
El mes d’octubre el MEV acollirà la jornada ‘Experiència artística i experiència religiosa en l’educació’, organitzada per la Fundació Escola Cristina i el propi museu. Finalment, el 25 d’octubre, i com a cloenda de l’exposició, hi haurà una jornada científica dedicada a la figura de Mossèn Josep Gudiol, pare de l’actual museu i un dels pioners de la Història de l’Art a Catalunya, que s’organitza conjuntament amb el Museu de Lleida.
El Museu Episcopal de Vic es va inaugurar l’any 1891. El centre conserva una rellevant col·lecció d’art medieval amb obres mestres de pintura i escultura del romànic i del gòtic català. Les col·leccions d’orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica ofereixen un complet recorregut per la història de l’art litúrgic i de les arts decoratives a Catalunya. El seu fons està integrat per més de 29.000 peces.
L’exposició s’ha promogut dins L’any de la Fe i es podrà veure fins el 27 d’octubre. La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració del Cercle del MEV.