Obrirà les seves portes aquest dimecres 25 de setembre amb 283 parades i botigues, més de 700 llocs de treball, un nou horari que s’amplia fins a les 20 hores els dies d’obertura i una previsió de 90.000 visitants setmanals.
La nova instal·lació ja és una realitat després de cinc anys quan es va prendre la decisió acordada per l’Ajuntament de Barcelona i els comerciants de traslladar-se al nou espai situat a la confluència de l’avinguda Meridiana i el carrer Castillejos. Una forta tromba d’aigua el passat 8 de juny que va inundar parcialment el nou recinte va obligar a reparar el sistema de drenatge i ajornar la inauguració original, prevista pel 21 de juny.
Segons ha recordat el consistori de la capital catalana, l’any 2008 el 79,73% dels comerciants dels Encants van votar a favor del projecte que finalment s’ha fet realitat a prop de l’antic emplaçament, una dels principals reivindicacions dels venedors. Els nous Encants, obra de l’arquitecte Fermín Vázquez i que han suposat una inversió de 56,4 MEUR, s’ha concebut com una plaça oberta que aprofita els diferents desnivells dels carrers que l’envolten per generar unes rampes lleugerament inclinades on estan situades les noves parades.
L’emplaçament que ha acollit fins ara als comerciants data de 1928, quan es va decidir el trasllat des dels entorns del mercat de Sant Antoni amb motiu de l’Exposició Universal de 1929. Fins ara, l’espai de Dos de Maig ha tingut la consideració jurídica de mercat provisional. En l’actualitat, són més de 90.000 persones les que compren setmanalment al mercat dels Encants, en el qual es pot trobar pràcticament de tot amb l’excepció d’oferta alimentària. Amb l’ampliació horària de les 17 hores fins a les 20 hores s’espera atreure a molts més ciutadans.
L’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), defensa la projecció comercial dels Encants amb el convenciment de la seva viabilitat econòmica. La facturació anual del conjunt s’estima en uns 35 milions d’euros, xifra que es preveu s’incrementi gràcies a l’ampliació horària i la major afluència de públic prevista. Els 283 negocis generen, fins ara, uns 700 llocs de treball directes que també es preveu que augmentin amb el nou horari. Amb el trasllat al nou espai, l’antic mercat dels Encants i Fira de Bellcaire deixa de tenir caràcter provisional i adquireix el caràcter de permanent.
Una instal·lació singular de 35.440 m2
El mercat és una instal·lació a l’aire lliure, protegit per una gran coberta de la insolació i la pluja. De fuig de la idea de centre comercial. Aquest projecte arquitectònic és obra del despatx ‘b720 Fermín Vázquez arquitectos’. Botigues i parades se situen en una sèrie contínua de rampes lleugerament inclinades que formen un recorregut per tot l’edifici, amb la idea d’oferir una experiència similar a la de passejar per un carrer de vianants, al contrari de la imatge que ofereixen molts centres comerciants, estructurats per plantes diferenciades. El mateix panot que cobreix el terra té la funció de generar una continuïtat visual amb el carrer.
Dels 35.440 metres quadrats construïts, prop de 15.000 són per a ús comercial -l’actual recinte té unes dimensions d’uns 14.000 metres quadrats- i la resta per a serveis, per exemple, aparcament (270 places), magatzems, descàrrega, brossa, aparcament de vehicles de transport i sala polivalent.
Novetats comercials
Els encants estrenen pell i també dintres. Hi haurà un total de 283 negocis dels 302 que hi havia al recinte anterior. 26 comerciants han optat per no continuar i n’hi ha 7 de nous. Entre els 283 negocis, hi ha 78 botigues, 156 parades, 40 espais de subhasta, 2 bars, 6 botigues de menjar i beure i 1 restaurant.
Pel que fa als productes que s’hi podrà trobar, hi haurà antiguitats i peces de col·leccionisme, calçat, joieria, roba, artesania, electrodomèstics, material elèctric, mobiliari o joguines entre d’altres.