Durant els darrers dos anys, el Pacte dels Alcaldes de la UE ha format part del diàleg convocat per la Comissió Europea sobre la bretxa de protecció climàtica.
Abordant la Resiliència Climàtica
Durant els darrers dos anys, el Diàleg sobre la Resiliència Climàtica ha reunit un grup d’interessats creat a iniciativa de la Comissió Europea. El seu objectiu era debatre formes de reduir la bretxa de protecció climàtica – el buit entre les pèrdues econòmiques i les pèrdues assegurades causades per la materialització de riscos relacionats amb el clima – i augmentar la resiliència de les economies i societats davant els efectes del canvi climàtic.
El diàleg va proporcionar un espai segur per a un intercanvi obert entre actors, incloent-hi autoritats públiques, supervisors, organitzacions de consumidors i la indústria asseguradora, sobre com abordar aquesta bretxa de protecció climàtica i augmentar la resiliència climàtica a la UE, centrant-se en l’adaptació climàtica.
El Pacte d’Alcaldes de la UE va ser un participant actiu en aquest diàleg, assegurant que es tinguessin en compte les perspectives, desafiaments, bones pràctiques i experiències de les autoritats locals en les converses i accions proposades en l’informe final.
Les conclusions finals
Aquest estiu, s’ha publicat l’informe final d’aquest diàleg, que recopila idees i aprenentatges d’aquestes discussions. Proposa accions per augmentar la resiliència climàtica a la UE i abordar la bretxa de protecció climàtica, amb un enfocament en mesures d’adaptació.
L’informe destaca bones pràctiques i ofereix orientacions sobre com augmentar la consciència dels riscos climàtics, millorar les avaluacions de riscos i implementar estratègies eficaces de reducció de riscos.
També explora el potencial de les col·laboracions públic-privades (PPP) en l’àmbit de les assegurances i examina els avantatges i inconvenients d’altres solucions basades en assegurances per abordar la bretxa de protecció climàtica.
El paper de les autoritats locals
Les accions presentades en l’informe poden ser implementades per diferents actors i són una contribució col·lectiva a la resiliència individual i comunitària davant diversos perills. Promouen la conscienciació dels riscos, la preparació i mesures proactives davant el canvi climàtic.
Tot i que les accions proposades requereixen que els grups d’interès amb responsabilitat principal prenguin el lideratge, és essencial que altres grups d’interès col·laborin de manera coordinada.
Les autoritats locals d’Europa són un actor clau per impulsar les accions proposades. Per tant, necessiten suport per desenvolupar les seves capacitats i coneixements sobre aquest tema de les assegurances climàtiques.