El Pacte dels Alcaldes en el centre de la governança multinivell

0
6

Una mirada enrere a la nostra sessió de la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats, on vam apropar dos casos d’èxit de governança multinivell i el paper essencial del Pacte dels Alcaldes

El compromís de la Unió Europea amb l’acció climàtica està profundament entrellaçat amb la governança multinivell, un procés que fomenta la col·laboració a tots els nivells de govern, des dels municipis locals fins als organismes nacionals. El Pacte dels Alcaldes i Alcaldes és el centre d’aquest esforç col·laboratiu, creant un espai per a l’acció climàtica de les autoritats locals per alinear-se amb l’acció a nivell regional i nacional.

A la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats d’enguany, vam escoltar dos partidaris del Pacte que van presentar com estaven aprofitant aquest enfocament i el marc del Pacte per garantir una acció climàtica coordinada, especialment en la planificació, el finançament i la implementació.

Establiment de diàleg i cooperació multinivell a Croàcia
El primer partidari del Pacte que vam sentir va ser l’Agència Regional d’Energia i Clima del Nord-oest de Croàcia, REGEA. Aquesta agència regional d’energia serveix com a centre de coneixement que ofereix solucions innovadores en el sector energètic i mediambiental a través de projectes europeus. Partidaris del Pacte des del 2014, utilitzen el marc del Pacte per empoderar els municipis de Croàcia amb la seva transició energètica.

Més recentment, REGEA s’ha encarregat d’establir diàlegs multinivells sobre el clima i l’energia, amb la participació de representants dels municipis croats i dels principals ministeris nacionals, com a part del projecte NECPlatform finançat per LIFE. Aquest projecte dóna suport a l’establiment de plataformes de diàleg multinivell sobre el clima i l’energia a sis països europeus, inclosa Croàcia.

A Croàcia, els diàlegs han tingut molt èxit a l’hora de reunir les parts interessades clau al voltant de la taula per discutir el Pla Nacional d’Energia i Clima (NECP) del país i més enllà. El quart diàleg, que es va produir no fa gaire, es va centrar en el finançament, amb la participació activa del Ministeri d’Hisenda. La discussió va posar de relleu una bretxa important en el finançament de les entitats subnacionals per impulsar la transició energètica, fet que va impulsar la creació d’una plataforma nacional per a les finances sostenibles.

Així, la plataforma de diàleg s’ha demostrat com un espai crucial per alinear els Plans Nacionals d’Energia i Clima (NECP) de Croàcia amb la implementació local i regional, especialment mitjançant la creació d’aquesta nova plataforma per a les finances sostenibles.

SECAP i implementació a nivell local a Croàcia
REGEA també té previst aprofitar el marc de planificació del Pacte per cobrir els buits en la planificació de l’adaptació de Croàcia. Com que la Llei del Clima no s’ha implementat completament a Croàcia, els Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (SECAP) estan servint com a principals documents de planificació per a l’adaptació i mitigació integrades del clima. Per reforçar la planificació a nivell local i la seva vinculació amb l’àmbit nacional, REGEA s’està esforçant perquè els SECAP siguin una condicionalitat perquè les ciutats responguin a les convocatòries dels Ministeris d’Adaptació pel que fa a accions d’adaptació.

Més enllà d’assegurar-se que els municipis estan desenvolupant aquests plans, REGEA també vetlla activament perquè siguin implementables. Sense la integració dels plans locals de clima i energia en els plans de desenvolupament local i regional, els SECAP corren el risc de no ser implementats. Perquè els SECAP siguin efectius, REGEA aposta pel fet que s’han de teixir en plans territorials i documents de desenvolupament. Tal com va dir Miljenko Sedlar, responsable de clima de REGEA a la sessió, “si està en el pla d’espai, passarà”. Croàcia està ara en aquest camí, buscant alinear els plans de clima i energia amb els processos pressupostaris a tots els nivells de govern.

Aconseguir que les regions s’adhereixin al Pacte dels alcaldes a Itàlia
El segon partidari del Covenant del qual vam escoltar va ser l’Agenzia per l’Energia e lo Sviluppo Sostenibile, AESS, d’Itàlia.

L’experiència d’Itàlia és un gran exemple que mostra com la governança multinivell és crucial per a l’èxit del Pacte d’Alcaldes i alcaldesses, subratllant la importància de la coordinació regional per impulsar l’acció climàtica local. L’AESS sap que les regions, com a coordinadores del Pacte d’Alcaldes, poden oferir suport essencial per a la creació de capacitats, el suport tècnic i financer als municipis que estan desenvolupant els SECAP.

Així, l’AESS treballa activament per implicar les regions en el Pacte i donar suport als municipis. Han tingut un èxit particular a les regions d’Emília-Romanya i Apulia, demostrant que el lideratge regional pot establir programes que garanteixin suport financer i tècnic als signants del Pacte.

El cas d’Emília-Romanya, que es va enfrontar a inundacions devastadores l’any passat, va ser un recordatori contundent de les càrregues que s’enfronten els alcaldes a l’hora de gestionar els impactes del canvi climàtic. Benedetta Brighenti, presidenta d’AESS, va destacar durant la sessió que la governança multinivell és essencial per distribuir les responsabilitats davant d’aquestes càrregues, assegurant que els alcaldes rebin el suport dels marcs nacionals i regionals. Emília-Romanya es va convertir en la primera regió italiana que va adoptar plenament els SECAP, ajudant 266 municipis a desenvolupar plans climàtics i assegurar el finançament per a 83 SECAP conjunts o estàndard. Ara la comarca comença a finançar la tasca de seguiment d’aquests municipis, per garantir el seguiment de la seva actuació prevista.

Si bé assolir la neutralitat climàtica l’any 2050 és l’objectiu a llarg termini, la propera dècada serà fonamental per configurar els resultats futurs. Les iniciatives regionals, com ara el fons d’Apulia per als municipis, demostren que les regions poden prendre el lideratge per avançar en l’acció climàtica. Tanmateix, per convèncer regions senceres perquè s’uneixin a l’esforç requereix una incidència i suport persistents d’organismes tècnics com l’AESS. Després d’Emília-Romanya i Apulia, l’associació està fent que la regió de la Toscana reprodueixi i va preparar un fons similar per a les seves províncies, ajudant els municipis amb el procés del Pacte.

El Pacte dels alcaldes mostra que la governança multinivell és més que un procés: és un marc necessari per assolir els objectius climàtics. A mesura que les regions i les ciutats continuen col·laborant, el camí cap a un futur sostenible i resilient es fa més tangible.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.