El Pacte dels Alcaldes és un “moviment bottom-up únic” que reuneix autoritats locals i regionals europees

0
329

Frédéric Boyer dirigeix la Mesa del Pacte d’Alcaldes i és responsable de les polítiques i relacions europees a Energy Cities. 
Des de la Mesa del Pacte d’Alcaldes, Boyer s’encarrega de liderar la principal iniciativa europea en termes de política energètica local sostenible. Amb seu a Brussel·les, realitza del seguiment de les polítiques europees relacionades amb les autoritats locals i regionals i les polítiques energètiques sostenibles i l’associació amb institucions i iniciatives europees.
Es va graduar en gestió ambiental i va treballar durant diversos anys en l’àmbit de la cooperació internacional de les autoritats locals i regionals: a l’Assemblea dels departaments francesos i al Ministeri d’Afers Exteriors francès.

Fréderic Boyer, director de la Mesa del Pacte dels Alcaldes. Foto: Pacte dels Alcaldes.

Què és el Pacte dels Alcaldes?
El Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia reuneix autoritats locals i regionals compromeses voluntàriament per implementar els objectius climàtics i energètics de la UE al seu territori. Aquest moviment bottom-up únic, que va començar el 2008 amb el suport de la Comissió Europea, compta actualment amb més de 6.500 signants. Les autoritats locals participants comparteixen la visió de construir ciutats resistents al canvi climàtic sense emissions de CO2, on els ciutadans tinguin accés a energia segura, sostenible i assequible.

Com funciona?
Les autoritats locals tenen un rol de lideratge en la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Participar en el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia els ajuda en aquesta fita, proveint-los amb reconeixement, eines i oportunitats de treball en xarxa per portar el seu compromís envers l’energia i el clima al següent nivell. 

"Les autoritats locals tenen un rol de lideratge en la mitigació i adaptació al canvi climàtic"

El Pacte dels Alcaldes és la primera i més ambiciosa iniciativa de la Unió Europea promoguda per la Comissió Europea centrada en les autoritats locals i en els seus ciutadans perquè liderin la lluita contra el canvi climàtic. Des del 2008, el Pacte dels Alcaldes s’ha convertit en el moviment capdavanter perquè les autoritats locals impulsin la seva ambició envers l’energia sostenible i el canvi climàtic. Unint-se al Pacte dels Alcaldes, l’autoritat local es compromet voluntàriament a reduir els gasos d’efecte hivernacle i a millorar la seva resistència al canvi climàtic implementant un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES). 
A la pràctica, els membres del Pacte reben el compromès suport tècnic i financer d’un gran nombre d’actors.
En primer lloc, la Comissió Europea ha implementat i està finançant l’Oficina del Pacte dels Alcaldes (CoMO), que dóna assistència als membres del Pacte a través del Helpdesk (taulell d’ajuda) i promou les seves accions locals a través dels canals de comunicació del Pacte. La CoMO també coordina els projectes amb tercers i negocia el suport de rellevants organitzacions interessades. 
En segon lloc, el "Centre Comú d’Investigació" de la Comissió Europea coopera amb el CoMO per facilitar directrius tècniques integrals i plantilles als signants perquè puguin complir els seus compromisos amb el Pacte dels Alcaldes, monitoritzant també la implementació i els resultats dels seus Plans d’Acció. 
En tercer lloc, la Comissió Europea s’ha compromès a mobilitzar ajudes financeres  i suport polític a nivell europeu.
Finalment, les ciutats signants del Pacte reben suport tècnic i financer d’un gran nombre d’actors de la comunitat del Pacte, com agències energètiques nacionals, regionals i locals, províncies i regions, xarxes de treball d’autoritats locals, ministeris o socis del sector industrial. 
Com s’uneix un municipi a la Comunitat del Pacte dels Alcaldes?
Per unir-se a aquest moviment en constant creixement, les autoritats locals han de seguir el següent procés:
  • Presentar el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’energia l’Energia al ple municipal.
  • Un cop s’hagi adoptat una resolució oficial per part del ple, caldrà l’ordre de l’alcalde – o un representant equivalent del ple – per signar l’adhesió al Pacte.
  • Després de signar, es registren online a la pàgina web del Pacte i pugen la seva carta d’adhesió signada. 
  • Prendre nota dels passos següents, que es descriuen en un correu de confirmació enviat a la Junta de Govern.
Al signar el compromís, la ciutat signant del Pacte es compromet ella mateixa a reduir les emissions d’efecte hivernacle en, com a mínim, un 40% de cares al 2030, per adoptar així un enfocament integrat en la lluita per la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic i per proveir d’energia segura, sostenible i assequible els seus ciutadans. Aquest compromís polític i voluntari és absolutament clau per ajudar Europa a aconseguir els seus objectius climàtics a llarg termini, i les accions climàtiques i energètiques de les ciutats del Pacte solen anar més enllà de les ambicions nacionals.

"Les accions climàtiques i energètiques de les ciutats del Pacte solen anar més enllà de les ambicions nacionals"

Les ciutats tenen raons de sobres per unir-se al Pacte dels Alcaldes, entre les que s’inclouen:
  1. Gran reconeixement internacional i visibilitat per a les accions climàtiques i energètiques de les autoritats locals.
  2. L’oportunitat de contribuir al disseny de les polítiques climàtiques i energètiques de la U.E.
  3. Compromisos creïbles a través de la monitorització i el control de millores.
  4. Millors oportunitats de finançament pels seus projectes climàtics i energètics.
  5. Maneres innovadores de treballar en xarxa, compartir experiències i desenvolupar habilitats a través d’esdeveniments regulars, activitats d’agermanament, seminaris web i debats en línia.
  6. Suport pràctic (helpdesk) i eines i material d’orientació.
  7. Accés àgil a l’ “excel·lència en el saber fer" i casos d’estudi exemplars.
  8. Es facilita autoavaluació i intercanvi peer-to-peer (enter iguals) a través de monitorització compartida i plantilles de resultats.
  9. Marcs d’actuació flexibles, adaptats a les necessitats locals.
  10. Cooperació i suport d’autoritats nacionals i sub-nacionals. 
Com influeix el Pacte en la vida  dels ciutadans?
Les ciutats signants creen o reforcen les dinàmiques de reducció de CO2 al seu territori, millorant la qualitat de vida dels seus ciutadans a través de les seves ambicioses accions (p.e. millorant la comoditat tèrmica als edificis, reduint la contaminació de l’aire, rebaixant les factures energètiques, reforçant l’auto-adaptació energèticament eficient dels edificis a les estacions de l’any, creant més espais urbans verds, establint noves infraestructures de transport públic, etc.) o atrauen inversions del sector privat gràcies a les seves accions climàtiques i energètiques pioneres. 
A més, el procés de col·laboració en redactar i implementar un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible reforça la relació entre els ciutadans i els actors locals del territori. El procés del Pacte dels Alcaldes permet a les ciutats una millor connexió amb el ciutadà i els actors locals, i promou el desenvolupament de polítiques climàtiques i energètiques co-dissenyades i co-gestionades que fan de la ciutat un lloc millor per viure per a tothom, alhora que es converteix en una ciutat vibrant, sostenible i resistent al canvi climàtic.

"El procés del Pacte dels Alcaldes permet a les ciutats una millor connexió amb el ciutadà i els actors locals"

Projecte "Desendolla’t" i el cas d’Osona
Per exemple, com a part de les accions del Pacte dels Alcaldes, el Consell Comarcal d’Osona ha fomentat l’ús de l’energia sostenible entre els ciutadans. El projecte "Desendolla’t" encoratja la gestió energètica eficient a les escoles a través de les TIC (Tecnologia de la Informació i la Comunicació) i l’educació. Reuneix cinc grups objectiu: estudiants, mestres, conserges, equips de neteja i tècnics de l’ajuntament.
El projecte "Desendolla’t" ha estat creat, coordinat i executat per l’ "Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO)" i els serveis educatius del Consell Comarcal d’Osona. L’ALEO és un departament del Consell Comarcal d’Osona que col·labora amb responsables energètics de la regió, dóna consell i promou l’eficiència energètica i l’energia renovable. 
Desendolla’t va ser creat el 2012, quan un comparador del cost energètic de les escoles públiques envers les privades aplicat per l’ALEO va mostrar que les escoles públiques s’estaven quedant molt enrere. L’objectiu del projecte "Desendolla’t" és millorar l’eficiència energètica dels edificis de l’escola pública. El que fa únic aquest projecte és la participació dels actors implicats:  "Desendolla’t" encoratja a educar els estudiants, professors, conserges i equips de neteja en l’estalvi i l’eficiència energètica, tant a l’escola com a casa.

"L’objectiu del projecte "Desendolla’t" és millorar l’eficiència energètica dels edificis de l’escola pública"

Primer, es van seleccionar escoles públiques i se’n va analitzar el seu consum energètic. En una segona fase, es van instal·lar mesuradors intel·ligents que van analitzar el consum energètic passiu. Durant un període de sis mesos, es va optimitzar la gestió del sistema de calefacció central. Durant l’última fase del projecte, es van dissenyar i instal·lar sistemes de telegestió en la calefacció central de certes escoles. En paral·lel a l’apartat tècnic, es van realitzar tallers sobre tècniques de millora en la gestió per als conserges, mestres i equips de neteja durant la primera i la segona meitat de l’any. El projecte fa finalitzar amb l’entrega als professors d’un kit pedagògic.
Els resultats dels dos anys d’aplicació del projecte "Desendolla’t" a 27 escoles es mesuren a través de l’e-factura (factura electrònica) del subministrament energètic, a través d’un sistema de monitorització de l’e-factura centralitzat i innovador. De les 20 escoles involucrades l’any escolar 2012-2013, 7 més van unir-se el 2013-2014. El projecte va ser implementat per 30 col·laboradors de l’administració pública sota la coordinació del Consell Comarcal d’Osona. L’ALEO va contribuir amb suport tècnic i el Servei Educatiu amb el coneixement pedagògic. 
Més exemples de proximitat ciutadana
A més, cada any, com a part de la "Setmana de l’Energia Sostenible de la UE", alguns membres del Pacte dels Alcaldes organitzen els "Dies del Clima i l’Energia Locals" per conscienciar la ciutadania. A través d’exhibicions, conferències, debats i jocs, els municipis promouen pràctiques sostenibles i encoratgen els ciutadans a contribuir en la consecució dels seus objectius climàtics i energètics. 
El Pacte dels Alcaldes ofereix als signants un reguitzell de bones pràctiques implementades pels municipis arreu d’Europa per involucrar els ciutadans i els actors locals en les diferents fases de les seves accions (des del disseny fins a la implementació). Gràcies als tallers, els seminaris web, la Resource Library (biblioteca de recursos) online i els fòrums de debat, les ciutats del Pacte aprenen les unes de les altres i reprodueixen històries d’èxit!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.