El Pacte dels Alcaldes i l’Smart Cities Marketplace fomenten el diàleg entre inversors i ciutats

0
437

05.3.21

 
Durant el seminari web, representants de la ciutat de Groningen i del Smart City Infrastructure Fund van presentar les seves perspectives i experiències sobre què necessiten les ciutats i què busquen els inversors quan inverteixen en treballs relacionats amb el clima. Els ponents de l’equip Matchmaking del Smart Cities Marketplace i l’oficina del Pacte dels Alcaldes van presentar com les dues iniciatives donen suport a tots dos actors per salvar la bretxa financera.
 
Franzisca Beeken, de la ciutat de Groningen, va presentar les necessitats d’una ciutat. Groningen ha establert objectius ambiciosos per a la transició energètica de la ciutat i ha desenvolupat un pla d’acció per als camps de producció d’energia (calor) i reducció de la demanda de calor amb l’objectiu de convertir-se en CO2 neutral el 2035. La ciutat ja ha cultivat una cartera d’activitats de transició energètica. i van compartir els seus punts clau d’aprenentatge del procés de transició energètica durant el seminari web. Un aprenentatge clau és la importància d’incloure els ciutadans en els plans de transició energètica de la seva ciutat el més aviat possible per aconseguir una participació pública eficaç. En aquest marc, el procés de transició energètica ha de ser fiable per als ciutadans i sostenible. El que es considera un desafiament per a Groningen són els elevats costos estimats per a la instal·lació de la calefacció urbana, un dels camps en què es centra la ciutat. Per fer que Groningen sigui neutral en termes de CO2, es realitzarà una inversió total d’aprox. Es necessitarien 10.000 € per habitant.
 
Compartint la perspectiva del sector inversor, Carlos Sánchez del Smart City Infrastructure Fund i membre de la Smart Cities Marketplace Investor Network va presentar les oportunitats i els riscos de fer inversions. En un primer pas, és important que una ciutat identifiqui allò que realment necessita per implementar les seves accions climàtiques i energètiques i que intenti entendre com es poden finançar aquestes necessitats. Aquest enfocament ajuda a una ciutat a entendre a quina quantitat de diners s’hauria d’orientar, per exemple, un fons de cobertura a curt termini o una subvenció pública.
També és important la claredat del flux de caixa; que inclou la comprensió de la ciutat sobre l’origen del finançament i els riscos que comporta, així com la consideració, en aquest marc, d’on obtenir la inversió. Finalment, però no menys important, quan busquen finançament adequat, les dues parts (la ciutat i l’inversor) haurien d’entendre els riscos d’invertir en un projecte energètic. No obstant això, hi ha un altre repte a l’hora d’aconseguir inversions locals i és l’escalabilitat. Tot i que és important que la ciutat mantingui la seva identitat local, és més probable que es concedeixin inversions quan les ciutats i les comunitats s’uneixen i s’uneixen, formant un grup de petites iniciatives.
Llavors, com poden les ciutats accedir al finançament?
 
Moviments i empreses com el Pacte dels Alcaldes i el Smart Cities Marketplace poden ajudar les ciutats a navegar pel panorama financer. Les oportunitats que ofereix el Pacte d’Alcaldes van ser introduïdes per Anja De Cunto, representant en l’àmbit de la creació de capacitats en finançament i finançament. Hi ha un buit en la comprensió bàsica de les diferents opcions de finançament i finançament i el Pacte d’Alcaldes pot ajudar proporcionant una visió general d’aquestes opcions, així com estudis de casos sobre com aquests diferents fons ja eren utilitzats per les ciutats d’Europa. Com a oportunitat per relacionar-se amb altres ciutats, el Pacte també acaba de llançar el seu nou programa d’aprenentatge entre iguals, que facilitarà l’intercanvi entre iguals sobre reptes i solucions comunes.
 
Jorge Rodrigues de Almeida, Matchmaker per al Smart Cities Marketplace, va presentar les accions del Smart Cities Marketplace per salvar la bretxa entre finançament i desenvolupament de projectes. Entre aquestes accions hi ha el cultiu de la xarxa d’inversors del mercat i les Masterclasses del Smart Cities Marketplace llançades actualment. Les classes magistrals s’adrecen a representants d’administracions de ciutats i desenvolupadors de projectes de ciutats intel·ligents que busquen inversors.
 
El seminari web es va concloure amb un diàleg entre ponents i participants. Els participants van ser polítics i oficials de la ciutat, desenvolupadors de projectes i experts que treballaven sobre com finançar les ambicions climàtiques de les ciutats. Part de les observacions finals va ser la intervenció de l’oficina del eurodiputat Pierre Larrouturou sobre el paper del nou pressupost de la UE 2021-2027 per donar suport al finançament climàtic a les ciutats. Per aconseguir la transició energètica a nivell local d’una ciutat, s’ha de satisfer la necessitat existent de finançar el desenvolupament i la implementació de solucions. Calen molts més mecanismes europeus, però el suport pressupostari com el Pla de recuperació de la UE són un bon primer pas cap a una major solidaritat en el finançament climàtic.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.