El Pla d’Actuació Municipal (PAM) de Barcelona ha superat aquest dimecres la primera votació a la què s’ha de sotmetre i continua així la seva tramitació. La comissió de Presidència i Règim Interior l’ha aprovat inicialment amb els vots a favor de CiU i l’abstenció de PSC, PPC i UxB. Per la seva banda, ICV-EUiA s’hi ha oposat. Socialistes i independentistes ja havien anunciat la seva intenció de permetre la tramitació amb una abstenció, i l’única incògnita que quedava era la posició del grup popular. El seu president, Alberto Fernández Díaz ha anunciat poc abans de començar la sessió una abstenció per "donar una oportunitat al canvi que Trias va prometre en campanya encara no ha materialitzat".
La comissió de Presidència i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el PAM que va presentar el govern municipal el passat divendres i que seguirà la seva tramitació fins a la votació definitiva al ple del mes d’octubre. L’aprovació ha estat possible gràcies a l’abstenció dels dos grans grups de l’oposició -PSC i PPC- així com de UxB, i evidentment als vots favorables dels regidors de CiU. ICV-EUiA, en canvi, s’ha mostrat contrari al pla dissenyat pel govern convergent i hi ha votat en contra.
El primer tinent d’alcalde i portaveu del govern municipal, Joaquim Forn, ha estat l’encarregat de defensar la mesura en la comissió. En la seva intervenció, Forn ha destacat que es tracta d’un document "concret, però suficientment obert" perquè altres grups s’hi puguin sumar. La voluntat del govern municipal és, ha reiterat, que el text sigui un pla de govern i no de ciutat. El primer tinent d’alcalde ha reconegut que el pla pot contenir objectius genèrics i és millorable, però ha afegit que posa en el centre de l’actuació del govern la reactivació econòmica, l’atenció a les persones i la regeneració urbana.
Forn ha reiterat que Barcelona necessita un full de ruta, segons Forn, que ha assegurat que hi ha capacitat per arribar a concrecions i consensos a partir d’aquest document.
La principal crítica que han fet els grups de l’oposició és, precisament, la manca de concreció del text presentat pel govern municipal. Des del PSC, el seu portaveu, Gabriel Colomé, ha destacat especialment l’absència d’un Pla d’Inversions Municipal i que, per tant, no es concretin els projectes recollits al PAM en inversions ni es vinculin als pressupostos municipals. Un cop més, els socialistes han deixat constància de la seva oposició al Blau@Ictinea i han animat el govern municipal a treure’l del pla d’actuació.
Segons ha explicat poc abans de l’inici de la comissió el seu president, el grup municipal popular ha decidit abstenir-se per "donar una oportunitat al canvi que Trias va prometre a la campanya i que encara no ha materialitzat i per no endarrerir més el full de ruta del govern de la ciutat". Alberto Fernández Díaz ha deixat clar, però, que no es tracta d’un acord de govern, sinó només d’un posicionament per facilitar un tràmit adminsitratiu. Fernández Díaz ha criticat la tardança en la presentació del PAM per part de l’executiu de CiU i ha lamentat que encara no s’hagin presentat els plans de districte. A més, ha anunciat que presentaran esmenes amb les quals pretenen concretar el canvi que els ciutadans van votar ara fa un any.
El portaveu d’UxB, Joan Laporta, ha justificat l’abstenció del seu grup per la seva intenció de presentar esmenes al pla. Aquestes, ha dit, estaran centrades en l’exercici de la capitalitat, l’enfortiment de l’economia, les polítiques socials i l’estimulació de la participació ciutadana.
ICV-EUiA ha estat l’únic grup que ha votat en contra en aquest primer tràmit. El regidor ecosocialista Joaquim Mestre ha argumentat que no han trobat en el PAM un model de ciutat, unes prioritats clares ni unes actuacions concretes, a més de remarcar que no es detallen les prioritats en la inversió. Segons Mestre, el document és una metàfora del primer any de govern de CiU i reflecteix "una suma de poques actuacions, algunes prioritats equivocades fetes de manera ordenada i sense rumb".