L’acord sobre els Pressupostos de la Generalitat ha centrat la sessió de control al president
El ple ha aprovat aquest matí la llei, impulsada per JxCat, sobre l’ocupació il·legal d’habitatges incorporant dues esmenes pactades per JxCat, PSC-Units, ERC i una altra de JxCat, PSC-Units i Cs. El Ple també ha validat el decret del Govern sobre l’adaptació de l’impost sobre el dipòsit de residus i ha acceptat tramitar per lectura única una proposició del PSC-Units sobre l’adscripció dels municipis de Biosca i Torà a la comarca del Solsonès. El Ple ha començat a les nou del matí amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, centrada sobretot en l’acord per als Pressupostos de la Generalitat del 2023 assolit pel Govern amb el PSC-Units i ECP.
La Proposició de llei d’adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d’ocupació il·legal d’habitatges amb alteració de la convivència veïnal s’ha tramitat per lectura única després que el Ple així ho aprovés en la darrera sessió. En la votació final, el text ha quedat aprovat per 102 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat i Cs), 17 en contra (CUP i ECP) i 13 abstencions (Vox, PPC i el diputat no adscrit).
El text finalment aprovat incorpora tres esmenes transaccionals. Dues d’elles pactades pels grups de PSC-Units, ERC i JxCat: la primera, s’ha aprovat per 96 vots a favor (PSC-Units, JxCat i ERC), 26 en contra (Vox, CUP i ECP) i 10 abstencions (Cs, PPC i el diputat no adscrit); i la segona per 102 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat i Cs), 26 en contra (Vox, CUP i ECP) i 4 abstencions (PPC i el diputat no adscrit). També s’ha aprovat una tercera esmena transaccionada, en aquest cas per PSC-Units, JxCat i Cs, i que ha tirat endavant amb 102 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat i Cs) 17 en contra (CUP i ECP) i 13 abstencions (Vox, PPC i el diputat no adscrit). Les esmenes presentades per la resta de grups han quedat totes rebutjades.
La iniciativa proposa la modificació de les lleis 18/2007, del dret a l’habitatge, i 5/2006, del llibre cinquè del Codi civil. En el debat, hi ha intervingut Eva Candela (PSC-Units), Pau Morales (ERC), Marta Madrenas (JxCat), Sergio Macián (Vox), Montserrat Vinyets (CUP), Susanna Segovia (ECP), Anna Grau (Cs), i Daniel Serrano (PPC).
Sessió de control
El Ple ha començat amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha contestat preguntes de Salvador Illa (PSC-Units) sobre si està disposat a governar seguint el full de ruta que marca l’acord de pressupostos “sense distraccions”; Josep Maria Jové (ERC) sobre com valora el posicionament de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans sobre el Catalangate; Albert Batet (JxCat), sobre si compareixerà al Parlament per explicar els resultats de la Taula de Diàleg amb el govern espanyol; Ignacio Garriga (Vox), sobre immigració i islamisme; Laia Estrada (CUP), sobre si les aliances aconseguides per aprovar els pressupostos ajuden a avançar en el procés independentista; Jéssica Albiach (ECP) si el Govern està preparat per arribar al 100% de l’execució pressupostària; Carlos Carrizosa (Cs) sobre el suport del PSC-Units als pressupostos, i Alejandro Fernández (PPC) sobre si Aragonès “ha mentit” als catalans pactant els pressupostos amb el PSC.
Els consellers i conselleres han respost preguntes sobre el conflicte d’Amazon (ECP), la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CUP), les condicions laborals del personal del sistema de salut, el nou sistema de formació docent (SENSEI) i la captació d’inversió estrangera a Catalunya (ERC), el castellà a la universitat (Vox), el projecte de la Ronda Nord, les infraestructures aeroportuàries i la fiscalitat a Catalunya (JxCat), l’estat dels projectes d’energies renovables a Catalunya, el conveni sanitari entre Andorra i La Seu d’Urgell, i l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis de Catalunya (PSC-Units), les inversions del projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2023 (PPC) i l’ús del castellà a l’escola (Cs) .
Biosca i Torà
El Ple ha acordat que es tramiti pel procediment de lectura única la Proposició de llei de canvi d’adscripció comarcal i veguerial dels municipis de Biosca i Torà, impulsada pel PSC-Units. La decisió s’ha pres amb 114 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, ECP, Cs, PPC i el diputat no adscrit), 9 en contra (CUP) 9 abstencions (Vox). Un cop el ple ha aprovat, a petició d’aquest mateix grup, aquesta tramitació exprés, s’ha obert un termini de dos dies per presentar esmenes tant a la totalitat com a l’articulat que acaba divendres 10 de febrer a les 12h.
L’objecte de la proposició és el canvi d’adscripció comarcal i veguerial dels municipis de Biosca i Torà, que se segregarien de la Segarra i s’agregarien al Solsonès, passant conseqüentment a formar part de la vegueria de la Catalunya Central en lloc de la de Lleida. El text preveu que la incorporació al Solsonès es faci efectiva després de les eleccions municipals posteriors a l’entrada en vigor d’aquesta llei.
En el debat sobre la tramitació per lectura única hi ha intervingut els diputats Òscar Ordeig (PSC-Units), Montserrat Fornells (ERC), Anna Feliu (JxCat), Andrés Bello (Vox), Montserrat Vinyets (CUP), Lucas Ferro (ECP), Joan García (Cs) i Alejandro Fernández (PPC). El debat, l’han seguit en directe entre d’altres, els alcaldes de Biosca i Torà, Josep Puig i Magí Coscollola.
Decret llei
Abans de l’aturada del ple al migdia, també ha quedat validat, per 80 vots a favor (PSC-Units, ERC, CUP i ECP), 16 en contra (Vox, Cs i el diputat no adscrit) i 34 abstencions (JxCat i PPC), el Decret llei 17/2022, del 20 de desembre, pel qual s’estableixen les mesures d’adaptació a l’impost sobre el dipòsit de residus en dipòsits controlats, la incineració i la coincineració i per a la subrogació de l’Ens d’Abastament Aigües Ter-Llobregat en el conveni regulador del finançament i l’explotació de la xarxa d’abastament de la Llosa del Cavall. S’ha aprovat la validació per 80 vots a favor (, 16 en contar i 34 abstencions. La cambra ha rebutjat que es tramiti com a projecte de llei, tot i que Vox ho ha demanat.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat el text i en el debat han intervingut els diputats Silvia Paneque (PSC-Units), Mònica Palacín (ERC), Cristina Casol (JxCat), Mónica Lora (Vox), Dani Cornellà (CUP), Lucas Ferro (ECP), Marina Bravo (Cs), Daniel Serrano (PPC) i Antonio Gallego (no adscrit).
En aquest ple s’ha incorporat, amb plenes facultats de diputada, Núria Lozano (ECP) en substitució de Marc Parés.
Proposició de llei sobre l’ocupació il·legal d’habitatges presentada per JxCat i esmenes transaccionals aprovades i que modifiquen el text
Font: Parlament de Catalunya