L’actualització requerirà sobretot que es pagui l’IVA pels serveis prestats a través de plataformes en línia, posant fi a una distorsió deslleial de la competència. També lluitarà contra el frau a l’IVA.
Dimecres, el ple del Parlament va aprovar els canvis a les normes que els estats membres van indicar al novembre que volien fer a la Directiva de l’IVA. Els eurodiputats van aprovar el reglament amb 589 vots a favor, 42 en contra i 10 abstencions.
Aquests canvis requeriran que l’any 2030 les plataformes en línia hagin de pagar l’IVA pels serveis prestats a través d’elles en la majoria dels casos en què els proveïdors de serveis individuals no cobren l’IVA. Això posarà fi a una distorsió del mercat perquè serveis similars prestats en l’economia tradicional ja estan subjectes a l’IVA. Aquesta distorsió ha estat més significativa en el sector del lloguer d’allotjaments a curt termini i el sector del transport de viatgers per carretera. Els estats membres tindran la possibilitat d’eximir les pimes d’aquesta norma, una idea que també havia impulsat el Parlament.
L’actualització també digitalitzarà completament les obligacions de declaració de l’IVA per a les transaccions transfrontereres per a l’any 2030, amb les empreses que emetin factures electròniques per a transaccions transfrontereres d’empresa a empresa i informen automàticament les dades a la seva administració fiscal. Amb això, les autoritats fiscals haurien d’estar en una millor posició per fer front al frau a l’IVA.
Per simplificar la càrrega administrativa per a les empreses, les normes reforcen les finestres úniques d’IVA en línia perquè encara més empreses amb activitat transfronterera puguin complir amb les seves obligacions d’IVA a través d’un únic portal en línia i en un idioma.
Fons
Aquesta actualització de les normes de l’IVA porta més de dos anys en marxa. El 8 de desembre de 2022, la Comissió va presentar el paquet “IVA en l’era digital” (paquet ViDA) que constava de tres propostes. Una d’elles va ser l’actualització de la directiva de l’IVA de 2006.
La Comissió ha calculat que els Estats membres recuperaran fins a 11.000 milions d’euros d’IVA perdut
ingressos cada any durant els propers 10 anys. Les empreses estalviaran 4.100 milions d’euros anuals durant els propers 10 anys en costos de compliment i 8.700 milions d’euros en costos de registre i administratius durant un període de deu anys.