De Gispert ha demanat "celeritat" als partits perquè aprovin els dos projectes abans d’acabar el 2013
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, durant la roda de premsa d’aquest dimarts
El 1980 es van celebrar les primeres eleccions al Parlament de la democràcia. 33 anys després Catalunya és l’única autonomia sense llei electoral pròpia. Aquest dimarts, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha marcat com a principal prioritat de la cambra l’aprovació de la llei electoral i de la de transparència abans d’acabar el 2013. De Gispert ha anunciat que la Mesa ha reactivat les ponències de les dues lleis amb la signatura de tots els grups excepte la CUP i ha reclamat "celeritat" als partits perquè arribin, en un any, a un acord què no han trobat en 33. Aquestes dues lleis seran les principals propostes que De Gispert transmetrà en la cimera anticorrupció d’aquest proper dimecres.
"Davant l’actual situació de crisi política, és important que el Parlament pugui donar una resposta ràpida", ha afirmat De Gispert, que ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després de les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus. Un cop reobertes, les ponències de la llei electoral i de la llei de transparència seran la principal eina per lluitar contra la corrupció política que impulsarà el Parlament durant els propers mesos. Aquest serà el missatge que farà arribar la presidenta de la cambra a la reunió que mantindrà aquest proper dimecres amb el president de la Generalitat, el president del TSJC, els responsables de la Sindicatura de Comptes i de Greuges i de l’Oficina Antifrau.
El proper dijous, De Gispert ha convocat als portaveus dels grups parlamentaris a una reunió per explicar-los el contingut de la trobada al Palau de la Generalitat. Una reunió que també servirà per posar sobre la taula noves propostes per avançar cap a una major transparència del sistema i per ajudar "a millorar la imatge de la política".
La presidenta ha remarcat la "voluntat política" per tirar endavant les dues lleis que ha vist en tots els grups parlamentaris ha afirmat que tant la llei electoral com la llei de transparència, de bones pràctiques i de bon govern seran dues prioritats per a la cambra catalana. "M’agradaria que en aquest període de sessions o en el següent (fins al juliol o fins al desembre) poguéssim tenir els dos projectes enllestits", ha destacat De Gispert, que creu que amb voluntat política és possible assolir l’acord. A més, ha recordat que totes dues ponències ja havien treballat durant l’anterior legislatura i, per tant, van deixar les feines "avançades".
L’únic grup que no ha signat les ponències conjuntes és la CUP, tot i que el partit treballarà intensament en les dues lleis. El motiu que ‘shagin abstingut de signar és simplement "formal", segons han indicat des de la formació, ja que no van participar en les ponències durant la legislatura passada i, per tant, encara no coneixen els detalls.
La presidenta del Parlament no ha volgut valorar les qüestions que haurien d’incloure les lleis de transparència i electoral, i només ha insistit en la necessitat que tots els partits treballin en la mateixa direcció i contribueixin a lluitar contra la desafecció política i reconciliar la política amb la ciutadania.