CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP tomben un text del PPC que qualifiquen de populista i oportunista
Imatge de la votació al Ple del Parlament sobre la llei del PPC per aprimar els consells comarcals
El ple del Parlament ha aprovat les quatre esmenes a la totalitat presentades per CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA a la proposició de llei del PPC que defensava aprimar els consells comarcals i convertir-los en ens exclusivament de gestió de serveis. El resultat d’aquesta votació, en la qual la CUP s’ha posat del costat de les quatre formacions que han qüestionat la proposició, suposa que el text dels populars no es tramitarà a la cambra catalana. Tots cinc han qualificat la proposta de populista i oportunista, mentre que el diputat popular Pere Calbó els ha acusat de no estar a favor de la simplificació de l’administració i la supressió d’estructures i càrrecs polítics per evitar "que canviïn les coses".
El diputat popular s’ha mostrat sorprès pel nombre d’esmenes a la totalitat presentades i les ha atribuït al fet que la majoria de partits catalans estan en contra de simplificar l’administració i de suprimir estructures i càrrecs polítics perquè no volen que les coses canviïn. Aquesta actitud, ha dit, contrasta amb la del PPC, que sempre presenta propostes en aquesta línia.
Els arguments dels grups que s’hi ha oposat a la tramitació de la proposició de llei s’han centrat sobretot en el fet que, segons han afirmat, està "fora de lloc", és "oportunista" i "populista". Albert Batalla (CiU), Marc Sanglas (ERC), Núria Parlon (PSC) i Marta Ribas (ICV-EUiA) han recordat que el Govern ha avançat que treballa en l’elaboració de la llei de governs locals i que és en aquest marc en el que s’ha de celebrar el debat sobre els consells comarcals. Calbó els ha replicat que l’executiu català no ha presentat el text de la normativa en la data que havia anunciat.
Durant el debat, el convergent Albert Batalla ha fet una defensa dels consells comarcals per la tasca que, segons ell, fan en la prestació de serveis de proximitat als ciutadans, sobretot en el cas d’aquells que viuen més allunyats de les capitals i les grans ciutats. Segons ha dit, aquests òrgans dediquen el 96% del seu pressupost directament a la prestació de serveis i, per tant, no és cert que la seva supressió comportaria un estalvi de 600 milions perquè algú altre n’hauria d’assumir la responsabilitat. En el fons, segons Batalla, el que pretén el PPC és suprimir una institució que és pròpia de Catalunya.
Per la seva banda, el republicà Marc Sanglas ha afirmat que els populars catalans només buscaven el titular dient que la resta de partits no estan per l’aprimament de l’administració. Si realment volen racionalitzar i reduir despesa supèrflua, ha continuat, el que ha de fer el PPC és convèncer al govern espanyol de la necessitat d’eliminar ministeris com ara els d’Educació, Sanitat o Cultura -àmbits en què les competències estan transferides- i de la delegació del govern a Catalunya.
Des d’ICV-EUiA, Marta Rivas, ha acusat els populars catalans de voler reduir la pluralitat dels òrgans polítics dels consells adduint un criteri economicista. La proposició, ha declarat, busca recentralitzar competències i privatitzar serveis. Rivas també ha demanat al PPC que, si realment vol estalviar despesa pública, suprimeixi ministeris i la delegació de l’executiu espanyol.
Davant els repetits comentaris sobre la delegació del govern espanyol, Calbó ha afirmat que hi ha una campanya orquestrada per l’executiu català i a la qual s’han sumat altres grups polítics per desprestigiar la figura de Llanos de Luna, per a la qual ha demanat respecte.
La diputada del PSC Núria Parlón ha centrat la seva intervenció al debat en criticar la llei de reforma de règims locals proposada pel govern espanyol perquè, segons ha dit, el que volia el PPC era desviar l’atenció respecte a aquesta que és problema al què s’enfronten els ens locals. Aquesta normativa estatal, ha assegurat Parlón, pretén criminalitzar els governs locals i culpar-los de l’augment del dèficit quan, al seu entendre, són administracions que pateixen un problema de finançament. A més, ha afirmat que, darrere de la proposta del PPC, s’amaga la voluntat de privatitzar serveis i sotmetre’ls a un criteri empresarial de cost benefici.
El diputat de la CUP David Fernández, ha justificat el seu vot a favor de les esmenes posant de relleu el model municipalista de la seva formació. Tot i reconèixer que els consells comarcals han acollit pràctiques "viciades i fraudulentes", Fernández ha remarcat la seva tasca en la prestació de serveis integrals als ciutadans. La proposta del PPC, segons el diputat de la CUP, no és massa diferents de la de suprimir aquests òrgans perquè pretén "buidar-los de contingut". Per tant, ha afegit, és un reflexe de l’estratègia impulsada pel PP de laminar l’autonomia local i autonòmica i plantejar un model cada vegada més centralitzat que, segons la seva opinió, avança cap a la tecnocràcia i allunya la democràcia dels ciutadans.
Ciutadans s’ha alineat amb el PPC, a pesar de que són partidaris de fer un pas més enllà i suprimir definitivament els consells comarcals. La diputada Carina Mejías ha considerat la votació com una "oportunitat perduda" per part del Parlament per fer un gest als ciutadans de voluntat de racionalització i aprimament de l’adminstració i les estructures polítiques. Segons Mejías, els consells comarcals costen 600 milions als catalans i només serveixen com a estructura clientelar i com a agència de col·locació.