La Junta de Portaveus ho ha inclòs a l’ordre del dia del proper Ple després que el PSC registrés la petició la passada setmana
Pere Navarro, primer secretari del PSC, parlant amb Artur Mas, durant un descans, al Parlament de Catalunya
La Junta de Portaveu ha decidit incloure en el proper Ple del Parlament el debat i votació de la proposta sobre el dret a decidir que CiU va presentar al Congrés. La decisió s’ha pres aquest dimarts, després que el PSC registrés la setmana passada la petició, tal com va anunciar el passat 27 de març el primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro. El líder socialista va reptar aleshores el president del Govern, Artur Mas, a votar favorablement a la proposta que la mateixa federació nacionalista va presentar a Madrid i va anunciar que, igual que van fer al Congrés, els diputats del PSC s’hi posicionaran a favor.
El debat i votació sobre aquesta proposta de resolució es farà, doncs, durant el Ple que es farà els propers13 i 14 de març. “El Parlament insta el Govern a iniciar un diàleg amb el govern de l’Estat per tal de possibilitar la celebració d’una consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur”, es pot llegir en l’encapçalament d’una proposta registrada pel PSC, però que es correspon amb el text que CiU va presentar recentment al Congrés dels Diputats -i a la que els socialistes, a més de CiU, ERC i ICV-EUiA, van donar suport. Els grups parlamentaris podran presentar esmenes fins que s’iniciï el Ple, el proper 13 de març. Al Congrés, la proposta va quedar rebutjada per l’oposició dels dos grans partits estatals, PP i PSOE.
Recurs d’inconstitucionalitat contra la llei estatal de dipòsits bancaris
La Junta de Portaveus també ha situat en l’ordre del dia del proper Ple, la votació sobre el recurs d’inconstitucionalitat que ERC vol presentar contra la llei estatal de dipòsits bancaris. Seguint el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, els republicans volen que el Parlament recorri una legislació estatal que consideren que només s’ha promulgat per evitar que la Generalitat pogués aplicar un impost que gravés les entitats financeres.
La llei estatal -creada a posteriori que la catalana i la d’altres comunitats autònomes- fixa un impost a tipus zero als dipòsits bancaris i, per tant, evita que altres autonomies puguin legislar sobre el tema. Si el recurs d’inconstitucionalitat obté la majoria parlamentària en la votació al Ple, el Parlament portarà al TC la llei espanyola.
Renovació parcial del Consell de Garanties Esatutàries
També en l’ordre del dia del proper Ple està la renovació parcial del Consell de Garanties Estatutàries. Es cobrirà la vancat que va deixar el maig del 2012, en renunciar al càrrec, Julio Añoveros -proposat pel PPC- i també les places dels dos consellers que van acabar el mandat el passat mes de novembre, Alex Bas -proposat per CiU- i Antonia Agulló -proposada pel PSC.
Els grups tenen fins aquest divendres al migdia per presentar candidats a ocupar aquestes places, els quals hauran de comparèixer dilluns o dimarts de la setmana que ve perquè la Comissió d’Afers Institucionals pugui avaluar la seva idoneïtat.
Els membres del consell han de ser juristes de competència i prestigi reconeguts, amb més de quinze anys d’experiència professional. Per a poder ser nomenats pel Parlament cal que rebin el suport de tres cinquenes parts dels diputats (81).
Rescat de peatges
Tal com ja es va fer durant la passada legislatura, el Ple tornarà a designar els tres diputats que defensaran al Congrés dels Diputats la proposició de llei del Parlament del fons per l’homogeneïtzació, el rescat selectiu i la subvenció dels peatges. Un fons que hauria de permetre el rescat de determinats peatges catalans especialment per als veïns que no tenen alternatives viàries. La legislatura passada els escollits van ser Josep Rull (CiU), Santi Rodríguez (PPC) i Marc Sanglas (ERC). Durant la passada legislatura catalana el debat no va arribar fins el Congrés dels Diputats.