El Govern retalla 300 milions a empreses públiques, 200 a subvencions i preveu 100 MEUR per reprogramació d’inversions
Mas-Colell i Montoro al Consell de Política Fiscal i Financera
Barcelona (ACN).- El pla econòmic financer de la Generalitat 2012-2014 preveu un ajust de 4.295 MEUR aquest any, que es desglossa en 2.680 milions de retallada de despesa i 1.615 de nous ingressos. El document recull les mesures d’estalvi incloses als pressupostos, les impulsades pel govern espanyol en salut, educació i universitats i també el tercer pla d’ajust de 1.500 MEUR anunciat pel president de la Generalitat. El Govern retallarà en 300 milions la transferència a les empreses públiques, 200 milions en el cas de les subvencions, i preveu 100 més per reprogramació d’inversions. Es preveuen 283 milions addicionals de venda de patrimoni (privatitzacions en concret) en cas de no cobrar l’addicional tercera.
El pla de reequilibri català que acaba d’aprovar el Consell de Política Fiscal i Financera estima en 4.295 MEUR el total de l’ajust que haurà de fer Catalunya per complir amb l’objectiu de dèficit de l’1,5% del PIB. D’aquest total, 1.615 milions són nous ingressos i 2.680 de retallada de despesa. En un altre part del pla, la repartició és diferent: 1.384 d’ingrés i 2.910 de retallada. Economia ha aclarit que hi ha mesures en matèria de sanitat, com l’euro per recepta, que es poden col·locar com a ingrés o com a ajust de la despesa.
En l’apartat de nous ingressos figuren 242 milions per la recuperació de l’impost de patrimoni; 73 del manteniment de l’augment de l’IRPF, 59,9 de l’augment de l’impost d’actes jurídics documentats; 66 de l’impost sobre les vendes minoristes de determinats hidrocarburs; 50 milions del tiquet moderador i 888 per la venda de patrimoni (participacions, edificis o empreses públiques). En aquest últim apartat, el pla parla de la privatització d’Aigües Ter-Llobregat.
El Govern inclou els 211 MEUR de la disposició addicional tercera, però també un pla de contingència en cas de no rebre aquests recursos. La solució vindria per un major esforç en la venda de patrimoni, que suposaria un ingrés de 283 milions. En concret es parla de "mesures d’urgència en concepte de privatitzacions que compensin la pèrdua en els ingressos previstos". El pla remarca que la Generalitat disposa d’un "disseny del procediment a seguir per poder adjudicar a un tercer la gestió de determinades infraestructures".
El pla remarca que al dèficit de Catalunya del 2011 se li haurien de restar els 759 MEUR de l’addicional tercera corresponent a l’any 2008, que el Govern va incloure com a ingrés en els seus pressupostos de l’any passat perquè hi havia un acord de la comissió bilateral per pagar aquesta quantitat i perquè estava consignada en els comptes de l’Estat.
D’altra banda, la retallada de la despesa es xifra en 2.680 milions. D’aquests, 729 es deriven de les retallades de les condicions laborals i salarials dels treballadors públics. D’aquí surten també 375 milions que tenen a veure amb la reducció de les partides per a la CCMA (40 MEUR), per a les universitats (12 milions), per a les corporacions locals (143) i en concepte de reducció de la despesa de funcionament (182 MEUR). El tercer bloc el formen els 1.069 milions que suposen, segons ha detallat el Govern, les mesures aprovades per l’executiu de Mariano Rajoy en matèria de sanitat, educació i ensenyament.
Finalment, es reduirà la despesa en 735 milions per la disminució de l’aportació a les empreses públiques (300 milions), per l’ajust en el capítol de subvencions (200), per la reprogramació d’inversions (100 milions), i per l’extensió de la rebaixa del 5% del sou dels funcionaris als de l’Estat però que cobren complements de la Generalitat. Cal incloure en aquest apartat 45 milions de reducció de les transferències als ens locals a través del Fons de Cooperació Local.
En la introducció del pla, el Govern destaca que Catalunya haurà de fer un "gran esforç" per aconseguir els objectius fixats de dèficit a causa de les condicions adverses, entre elles es calcula que hi haurà un increment del 63% dels pagaments en concepte d’interessos entre els anys 2012 i 2014. A més, el marge de maniobra de la Generalitat, remarca l’executiu de CiU, pels pagaments diferits d’inversions que sumen més de 1.000 MEUR per aquest any i al voltant dels 3.500 milions en el període 2012-2014.