La Diputació de Barcelona ha redactat el Pla local d’habitatge de Ripollet, un document tècnic, estratègic i de planificació per definir les estratègies i propostes a desenvolupar per millorar les condicions d’accés i permanència a l’habitatge. El Pla, aprovat definitivament a l’octubre d’aquest any, detecta les necessitats en matèria d’habitatge del municipi i en defineix els mitjans per donar-hi resposta.
El document s’estructura en tres fases, una primera d’anàlisi i diagnosi de la situació al municipi, una segona de planificació de l’acció i una tercera fase de tramitació. De la primera fase d’anàlisi se’n ressalta que Ripollet, un municipi que forma part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, està molt influenciat per les seves dinàmiques socials i econòmiques. Així, tot i tenir un terme municipal de reduïdes dimensions, amb manca de sòl disponible i amb escassa oferta d’habitatge, s’hi detecten diferents col·lectius socials amb problemàtiques d’accés a l’habitatge per la qual cosa es defineixen les necessitats d’habitatge per als propers sis anys.
D’acord amb el treball, el parc d’habitatges del municipi és d’unes dimensions més reduïdes en relació a la mitjana catalana i, tot i que és de més recent construcció, aquest té mancances en les condicions d’accessibilitat i d’eficiència energètica. El treball ressalta que la majoria del sòl del terme municipal és urbà consolidat amb poques possibilitats de creixement en noves àrees residencials. Gràcies i l’existència d’una oficina municipal d’habitatge i de comptar amb recursos humans dedicats en aquest àmbit, el municipi aporta expertesa i coneixement en la gestió de polítiques d’habitatge.
En la diagnosi s’han detectat com elements clau a tenir en compte la necessitat d’atenció als diferents col·lectius socials afectats per les necessitats d’habitatge, les millores que caldrà fer al parc immobiliari existent, i tenir present l’àmbit territorial on es situa el municipi per veure com pot ajudar en el foment de nous instruments administratius.
Per donar resposta a les necessitats detectades, a la fase d’acció s’han definit quatre objectius com son vetllar per l’atenció als col·lectius amb vulnerabilitat residencial, promoure la construcció i adquisició d’habitatge d’ús social, instaurar nous instruments i recursos per a les polítiques d’habitatge, i incentivar la millora i qualitat del parc existent.
Aquests objectius s’han transformat en 52 actuacions que han de permetre donar-hi resposta. Les actuacions definides inclouen tant actuacions que ja s’estan realitzant des del consistori, com propostes sorgides del procés de participació ciutadana que s’ha realitzat durant la redacció del pla, així com del treball que s’ha realitzat en el procés de redacció del propi pla.
D’entre les noves actuacions destaquen la creació d’un servei de mediació i intervenció en comunitats i famílies vulnerables, un programa d’habitatge compartit per a joves i un d’habitatge intergeneracional, la promoció d’allotjaments dotacionals així com la creació d’ajuts i subvencions per a la rehabilitació. També s’inclouen accions com la supressió de barreres arquitectòniques, l’adopció de mesures per mobilitzar el parc d’habitatges buit i la creació de la taula de seguiment i avaluació del Pla.
Preveient les diferents actuacions d’adquisició, captació i construcció d’habitatge d’ús social, es preveu un augment de 123 habitatges destinats a polítiques socials. En aquesta línia cal tenir en compte que les actuacions vinculades amb la construcció de nous allotjaments no estan comptabilitzades en el treball, com també la reducció del percentatge d’habitatges que actualment no son accessibles així com les millores en l’eficiència energètica. També els ajuts planificats han de permetre millorar les condicions d’accés a l’habitatge tant a la gent jove, com a les famílies en risc d’exclusió residencial.