Amposta (ACN).- El ple de l’Ajuntament d’Amposta ha seguit els mateixos passos que el de Tortosa i ha aprovat per unanimitat una declaració institucional en contra de la demanda d’un transvasament de l’Ebre per part de la Diputació de Castelló. El text, pràcticament idèntic a l’aprovat per la corporació tortosina, mostra el rebuig del consistori a la demanda de 90 hectòmetres cúbics anuals del riu, a més de reiterar els arguments científics sobre la inexistència de “sobrants” d’aigua de l’Ebre i exigir que es busquin altres vies alternatives per cobrir els suposats dèficits d’aigua de Llevant. També per unanimitat, els grups han aprovat una declaració de rebuig als actes violents dels últims dies a la ciutat.
Tots els grups municipals (CiU, ERC, PSC i PxC) han subscrit la declaració i s’han felicitat per la seva aprovació consensuada en un moment especialment crític al voltant del debat de l’aigua de l’Ebre. L’aprovació, a més, té un simbolisme específic afegit, atès que els debats i discussions sobre l’aigua de l’Ebre que anys enrere s’havien plantejat al ple pràcticament mai s’havien tancat amb unanimitat, com aquesta ocasió.
L’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, a banda de mostrar aquesta “satisfacció” pel consens assolit, ha advertit que la declaració és un “avís per a navegants” sobre la posició institucional del consistori ampostí davant les possibles noves peticions d’aigua del riu procedents del País Valencià. “Durant els pròxims mesos tornarem a tenir demandes d’aquest tipus”, ha assegurat.
Des de l’oposició, el portaveu municipal d’ERC, Adam Tomàs, ha retret al govern espanyol que encara no hagi “fet els deures” amb l’aprovació del pla de conca, un fet, ha assegurat, que hauria “tallat les expectatives” dels governs murcians i valencià. De fet, Tomàs ha retret a aquests executius autonòmics que, a diferència de Catalunya, no han buscat ni estudiat alternatives d’abastament d’aigua i s’han dedicat “a creuar els braços i esperar que torni a guanyar el PP per tornar a treure el PHN”.
Per la seva banda, el portaveu del PSC, Antoni Espanya, s’ha felicitat per la declaració i ha recordat la importància “que la segona ciutat del territori” hagi decidit pronunciar-se en aquest sentit, especialment, com a gest de complicitat amb el moviment social i les possibles mobilitzacions que poden convocar-se durant els pròxims mesos davant una possible victòria electoral del PP i la reaparició de noves amenaces de transvasament. El regidor de PxC, German Ciscar, s’ha sumat al consens i ha anunciat que la seva formació “defensa” el riu Ebre tot acusant altres formacions de no fer el mateix segons el lloc i les circumstàncies.
La referida a l’aigua de l’Ebre i les demandes de transvasament des del sud no ha estat l’única declaració institucional del ple ordinari. Amb la mateixa unanimitat, la corporació ha aprovat també un text de rebuig als actes violents que han tingut lloc a Amposta durant les últimes setmanes, amb la mort d’una dona i un jove. Els regidors han mostrat els seu condol als familiars, han demanat una actuació diligent de la Justícia per esclarir tots dos casos, que la declaració remarca com a “puntuals”, i reivindiquen amb el manifest “el caràcter acollidor, integrador i pacífic” de la societat ampostina. “Ens comprometem a treballar amb més intensitat encara, perquè la nostra ciutat continuï sent un referent en l’àmbit del civisme, la tolerància i la convivència”, tanca la declaració.
Crear ocupació i aturar la xenofòbia
Declaracions al marge, en el transcurs del ple d’aquest dilluns al migdia el defensor de la ciutadania, Eloi Toldà, ha donat a conèixer el contingut del seu informe anual, fortament marcat per les conseqüències de la crisi econòmica i l’atur. En aquest sentit, Toldà ha reclamat a l’equip de govern de CiU que consensuï els pressupostos de l’any vinent amb l’oposició per fer front a la necessitat de generar nous llocs de treball així com la creació d’una comissió municipal que treballi en aquest sentit.
El defensor ha recordat que l’atur, les hipoteques pendents i els subsidis que comencen a esgotar-se afecten a nombroses famílies de la ciutat i ha fet una crida evitar que aquesta situació contribueixi a inflamar possibles actituds xenòfobes i en contra dels immigrants. Segons ha detallat, de fet, aquest context comença a generar “problemes seriosos” de convivència i culturals, en una ciutat on un 20% de la població és nouvinguda (majoritàriament romanesos”. “Si hi ha feina, no passa res. Però en cas contrari els missatges demagògics calen”, ha assegurat, intentant desmuntar alguns mites com el col·lapse dels serveis de salut per part dels nouvinguts.
El ple d’altra banda, s’ha tancat amb l’aprovació d’una moció d’ERC en favor dels estudis públics d’INEFC a la ciutat i el rebuig, per part de l’equip de govern, de dues mocions de l’oposició que l’instaven a crear una comissió que supervisi la pluralitat dels mitjans de comunicació locals o l’ús de la sala de premsa del consistori per part dels diferents grups municipals.