El ple també ha aprovat tres mocions més
El ple d’aquest dilluns passat ha aprovat -amb els vots a favor de CDC, CUP, ERC-MES, ICV-EA i PSC; i el vot en contra de C’s i PP- una moció de rebuig a l’anul·lació del Tribunal Constitucional de part de la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica
El text expressa “el total rebuig a l’actuació del govern espanyol, promovent recursos contra normes que protegeixen les persones més vulnerables afectades per una situació de pobresa energètica”. Així mateix, la moció “denuncia la manca de sensibilitat social del govern espanyol, que malgrat els requeriments comunitaris, no ha formulat cap normativa en matèria de protecció dels consumidors més vulnerables afectats per una situació de pobresa energètica”. Finalment el ple insta “les entitats financeres continuar a la taula negociant i donant oportunitats a persones que necessiten un habitatge atesa la seva situació de vulnerabilitat econòmica i social”.
Sant Cugat elaborarà un pla municipal per promoure, defensar i garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals
Tot i que ens els últims anys s’ha avançat molt en la normalització i assumpció de la realitat LGTBI+, encara s’està lluny d’assegurar els drets fonamentals d’aquestes persones. Per tal d’assolir la igualtat real a la ciutat de Sant Cugat, el ple municipal ha aprovat per unanimitat una moció –excepte el punt núm 4, que ha comptat amb el vot en contra del PP- per elaborar una diagnosi de la realitat de les persones LGTBI+ a la ciutat i elaborar un Pla Municipal que englobi el conjunt de polítiques i mesures per promoure, defensar i garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals.
Sant Cugat crearà un espai d’informació municipal de cooperatives i economia social
Després que en els darrers anys el ple de l’Ajuntament hagi aprovat donar suport i impulsar el cooperativisme i adherir-se a la Xarxa de Municipis per l’economia social i solidària, els grups municipals han acordat per unanimitat crear un espai d’informació municipal de cooperatives i economia social que doni suport a la creació i consolidació d’empreses d’economia social locals. L’espai d’informació hauria de promoure “sessions de suport per a la identificació dels projectes i la seva concreció en el pla d’empresa, així com informar sobre tràmits, normatives i marc legislatiu, ajuts, subvencions i convocatòries, activitats formatives en economia social, gestió empresarial, comptabilitat, etc.”
El ple demana la rebaixa de l’IVA en els productes d’higiene femenina i els bolquers per a infants i adults
El consum de productes d’higiene íntima (compreses, tampons, copes menstruals i salvaeslips) representa per a les dones una necessitat primordial i regular. La rebaixa del tipus impositiu a aquests productes (ara mateix estan gravats a un 10% d’IVA) és una reivindicació històrica tant de la societat com de les forces polítiques. Ara que la Comissió Europea pretén reformar l’IVA i permetre que els estats puguin aplicar la taxa que considerin als productes. En aquest sentit, el ple ha aprovat una moció -amb els vots a favor de tots els grups excepte C’s, que hi ha votat en contra, i el PP, que s’ha abstingut- per “demanar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats que instin el govern espanyol a defensar davant la Comissió Europea la capacitat dels Estats per establir tipus de reduïts o superreduïts d’IVA per als productes de primera necessitat”. El text també demana “reconèixer, quan la Unió Europea ho permeti, la rebaixa al 4% de l’Impost de Valor Afegit en els productes d’higiene íntima femenina més necessaris (compreses, tampons, copes menstruals i salva-eslips) i bolquers absorbents per a infància i adults”.