El plenari també ha donat suport al Dia Internacional de les Dones amb una declaració institucional i ha refermat el seu compromís amb el govern i la cultura ètica de les organitzacions amb l‘adhesió al Codi Ètic del servei públic de Catalunya
El Ple Municipal ha instat aquest dilluns 28 de febrer a les entitats bancàries a prendre mesures per garantir l’atenció presencial a la gent gran.
El tancament massiu d’oficines i caixers al conjunt de l’Estat ha afectat greument a la ciutadania colomenca, fins al punt que dels 18 barris que comptaven amb sucursals bancàries, ara només 8 d’ells en conserven alguna. El veïnat de Can Franquesa, Oliveres, Guinardera, Can Calvet, Serra de Marina, Riera Alta, Raval i Safaretjos han de desplaçar-se fora del seu barri si necessiten fer alguna tramitació a oficina.
Anar al caixer automàtic per treure diners o fer un ingrés resulta cada vegada més complicat, sobretot per a la gent gran, que vol i necessita disposar d’efectiu per fer les seves compres quotidianes.
El plenari ha volgut fer front a aquesta exclusió financera i bancària, i oferir i assegurar l’atenció presencial tan pròxima com sigui possible per tal d’evitar desplaçaments innecessaris de la ciutadania. Cal atendre a certs col·lectius com la gent gran o altres per motius de discapacitat o vulnerabilitat, pels quals l’accés o ús d’un caixer automàtic o la formació per a utilitzar els caixers o la banca online no són la resposta adequada.
Mitjançant una moció conjunta presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya i Ciutadans s’ha traslladat a les entitats bancàries la possibilitat de contractar amb l’Ajuntament la instal·lació de caixers automàtics de retirada d’efectiu de forma accessible i segura per a la ciutadania (i en especial per a la gent gran) en edificis o espais municipals (preferentment, centres cívics o casals de la gent gran), sobretot en els barris on es detecti una mancança considerable d’aquests dispositius.
A més , entre altres, s’insta també al conjunt de les entitats bancàries i financeres que operen al municipi, a reforçar els recursos d’atenció al client, per tal d’oferir un servei adequat durant tot l’horari, amb especial atenció a les persones grans que no poden fer els seus tràmits o gestions on-line. I, com a mesura complementària, s’incentiva la presa de mesures reals per millorar el tracte presencial amb els i les clients, fins i tot establint mesures per evitar l’acumulació de persones clients fent cua de forma continuada al carrer davant les sucursals i caixers automàtics.
Manifest del 8 de març
El Ple ha ratificat en forma de declaració institucional el Manifest del Dia Internacional de les Dones que es commemora el proper dimarts 8.
Aquesta declaració demana en primer lloc un paper actiu dels homes per identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes propis i dels seus entorns laborals, familiars o d’amistats que normalitzen i perpetuen la discriminació, el menysteniment, la cosificació o les violències envers les dones i que, al mateix temps, els imposen a ells mateixos una determinada manera de ser i de fer com a homes.
I en segon, reclama resposta institucional a l’altura. Polítiques públiques per impulsar una veritable transformació feminista que, posant la vida al centre, adreci les necessitats pràctiques més immediates (de cures o d’usos del temps, entre d’altres) i que, simultàniament, impulsi canvis estructurals per enderrocar el patriarcat (com, per exemple, la redistribució del treball remunerat i no remunerat o la plena garantia del dret al propi cos). Polítiques públiques que siguin un dic de contenció davant la presència creixent del feixisme i d’altres moviments antidrets i antigènere, tant a Catalunya com a escala global.
Per últim, es reivindica una transformació feminista que suposi també una nova forma de fer política, més democràtica i participativa, en què les polítiques públiques siguin el resultat d’una interlocució real amb entitats i col·lectius, especialment d’aquells que defensen la justícia social en totes les seves expressions, amb l’objectiu de dissenyar conjuntament un nou contracte social que permeti viure vides lliures i dignes a tothom. Una forma de fer política també en què les institucions dels diferents àmbits territorials col·laborin i cooperin per fer efectius els drets ja assolits i per impulsar nous drets feministes.
Incorporació de l’Ajuntament a una comercialitzadora pública d’energia
En el passat mes de juliol el Ple va acordar iniciar l’expedient corresponent per tal que l’empresa de capital públic TERSA, Tractament i selecció de residus S.A, esdevingui un mitjà propi de l’Ajuntament per a la prestació de tot tipus de serveis i obres relacionats amb l’energia elèctrica. Després d’un període de diàleg i revisions tècniques entre aquest operador públic metropolità i els serveis municipals, s’ha elaborat una memòria justificativa de la conveniència i oportunitat que TERSA esdevingui mitjà propi de l’Ajuntament. Ara, el ple ha donat llum verda a la memòria.
L’Ajuntament formaria part de la comercialitzadora pública d’energia el que li donaria un accés directe al mercat elèctric, tenint un major grau de llibertat per a la negociació dels preus i una major avantatge i control sobre la compravenda d’energia.
Aquesta opció conjunta entre l’AMB i els ajuntaments metropolitans que es vulguin afegir, ha de permetre millorar en la qualitat del servei, progressar en aspectes socials i ambientals i ser més sostenibles econòmicament. En aquest darrer sentit, la memòria tècnica justificativa estableix un estalvi mitjà anual proper als 50.000 euros, el que suposa un 3% d’estalvi respecte a la mitjana actual de despesa.
Si bé en una primera fase aquest operador públic es limitarà a la comercialització que es fa servir com a Ajuntament, el fet de disposar de TERSA com a mitjà propi obre un ventall d’oportunitats per la gestió i creació d’infraestructures de generació d’energia i altres projectes en matèria de transició verda i descarbonització.
Adhesió al Codi Ètic de Catalunya
El plenari ha aprovat l’adhesió al Codi Ètic del servei públic de Catalunya, aprovat l’octubre de l’any passat per la Generalitat, mentre s’elabora i aprova el Codi Ètic de l’Ajuntament, assumint-lo com a propi i com a referent per a l’impuls dels treballs de redacció i aprovació d’aquest nou codi ètic municipal.
El Codi Ètic del servei públic assenyala els valors i els principis que haurien d’orientar el servei públic a Catalunya i aspira a establir un marc ètic comú a totes les modalitats del servei públic, de manera que pugui ser completat i continuat per altres codis ètics propis, contribuint així a impulsar la millora del servei públic, la millora de la qualitat democràtica, i la recuperació de la confiança de la ciutadania en les seves institucions.
Bonificació de l’IBI i l’IAE
Durant la sessió plenària també s’ha fet la proposta d’aprovació de bonificació del 95% de l’IBI i IAE a tres empreses concessionaris d’equipaments esportius de la ciutat: Placogest Sport, Duet Can Zam i Duet Fondo.
La llei 16/2012 de 27 de setembre permet als ajuntaments bonificar a les empreses un màxim del 95% de l’Impost de Béns Immobles i de l’Impost d’Activitats Econòmiques, i les Ordenances Fiscals municipals recullen aquesta possibilitat des de 2013.
L’Ajuntament, a causa de les circumstàncies socials, culturals, històriques, artístiques i de foment de l’ocupació, ha declarat l’activitat d’aquestes tres empreses d’especial interès o utilitat municipal perquè es pugui aplicar la bonificació. Cal esmentar a més en aquest exercici la situació concreta del sector, que des de l’inici de la pandèmia ha hagut de tancar totalment les instal·lacions o bé prestar serveis amb aforaments reduïts o amb fortes restriccions.
Actualització del Padró
El Ple ha donat compte de les dades corresponents a les rectificacions del Padró Municipal d’Habitants amb referència a 31 de desembre de 2020. En aquesta data la població total de Santa Coloma era de 119.936 habitants, 59.360 homes i 60.576 dones. L’any 2020 hi va haver 919 naixements i 1.199 defuncions.
Aquest resultat prové de la coordinació del Servei d’Assumptes Generals i l’Institut Nacional d’Estadística per ajustar variacions i diferències que hi pugui haver entre les dades de què disposen les dues administracions.
Pla de mesures antifrau
El ple ha aprovat el Pla de mesures antifrau de l’Ajuntament i ha acordat implementar-ne les mesures proposades en el termini més breu possible, així com la revisió d’aquest pla almenys, cada dos anys i, en tot cas, quan s’hagi detectat algun cas de frau o hi hagi canvis significatius en els procediments o en el personal.
L’ajuntament ha presentat diversos projectes al finançament del Next Generation EU i ja ha obtingut una resolució favorable a l’elaboració d’un pla pilot per l’Agenda Urbana i una resolució provisional per a la implantacióvde projectes de mobilitat sostenible, el que fa urgent disposar d’un Pla de mesures antifrau actualitzat i aprovat per poder gestionar aquests nous recursos. Per altra banda, l’Ajuntament és beneficiari de finançament del FEDER amb el qual s’està executant l’EDUSI i convé estendre les mesures antifrau adoptades a aquest projecte.
Aquest pla aportarà mesures concretes per treballar la cultura ètica de l’organització conscienciada sobre l’existència dels riscos de corrupció i frau i augmentar la capacitat d’anticipació de la institució.
Santa Coloma vol millorar les activitats extraescolars
El plenari municipal ha demanat garantir el dret a la igualtat d’oportunitats educatives, i coordinar i millorar l’oferta d’activitats extraescolars a la ciutat. Mitjançant una moció conjunta dels grups del PSC i ERC, aprovada per unanimitat, es proposa reforçar la iniciativa municipal iniciada en el marc del projecte NODES per tal d’aconseguir una oferta coordinada d’extraescolars amb la participació de totes les entitats implicades, especialment de les AMPA i AFA del municipi.
NODES va iniciar fa tres anys per millorar la coordinació, ampliar i optimitzar l’oferta en general i poder compartir una agenda comuna per a la infància i l’adolescència amb les oportunitats del territori.
S’insta també des del ple municipal al Departament d’Educació de la Generalitat a dotar del finançament adequat a les activitats més enllà de l’horari lectiu amb, per exemple, l’aprovació de la demanda d’un nou Pla Educatiu d’Entorn a la ciutat que incrementi el pressupost actual i la dotació també del Pla de Millora de les Oportunitats Educatives.