20.12.12 – SOLSONA • Solsonès

El ple de Solsona aprova un pressupost per al 2013 de 7,9 MEUR i redueix les inversions en un 5,6%

0
370

Els números s’han aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC i PSC), mentre que els cinc regidors de CiU hi han votat en contra


El ple de l’Ajuntament de Solsona del mes passat.

Solsona (ACN).- El ple de l’Ajuntament de Solsona ha aprovat aquest dijous el pressupost per al 2013 que suma un total de 7,9 MEUR, un 7,2% superior al d’enguany. Tanmateix, el capítol d’inversions s’ha reduït en un 5,6% i passa a ser de 812.500 euros. L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha explicat que l’augment del pressupost és degut al fet que es compatibilitzen els ingressos i les despeses que generen els serveis de les dues entitats municipals que s’han dissolt durant aquest exercici i que, fins ara, es pressupostaven de forma independent. Els comptes s’han aprovat amb els vots a favor dels 8 regidors que formen l’equip de govern (ERC i PSC), mentre que els 5 regidors de CiU hi han votat en contra.

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha destacat que es tracta del pressupost "més lleig que he hagut d’aprovar mai". Segons el batlle, els ajuntaments "estem massa condicionats a l’hora de fer el pressupost per les normatives que vénen de Madrid". Rodríguez ha explicat que continuen amb l’aposta dels darrers anys per la promoció econòmica i, per aquest motiu, s’incrementa aquesta partida, així com també la partida d’educació i d’acció social. Pel que fa als capítols que es redueixen s’hi troba el de cultura i comunicació.

En el capítol d’inversions, l’alcalde ha exposat que s’han fet les inversions "mínimes" perquè "hi ha inversions mínimes de les quals no ens en podem escapolir perquè la ciutat ho necessita per qüestions d’urgència". Els projectes que s’enduen les inversions són l’adquisició del mobiliari de la biblioteca comarcal que s’endu la partida més important (360.000 euros); seguida de la construcció i adquisició de nínxols i columbaris per al cementiri municipal (120.000 euros); l’adequació urbanística del revolt de Cal Sala a la carretera de Manresa (89.000 euros), i la millora del camí de la font de la Mina a Cal Robert per evitar un risc d’esfondrament (40.000 euros).

Els cinc regidors de l’oposició del grup municipal de CiU han votat en contra del pressupost, ja que, segons han apuntat, l’equip de govern "no ha tingut prou en compte la reducció i la contenció de la despesa corrent". A més, també han apuntat que havien estès la mà al govern municipal per fer uns pressupostos conjunts i "en no ser còmplices ni partícips dels pressupostos no podem votar-hi a favor ni abstenir-nos".

Suport als treballadors de Tradema

En el transcurs del ple municipal també s’ha aprovat una moció presentada conjuntament pels tres grups municipals de la corporació (ERC, CiU i PSC). El text dóna suport als treballadors de Tradema, ja que l’empresa recentment ha comunicat que tanca la planta de Solsona i deixa 142 persones al carrer. El redactat de la moció s’ha consensuat amb el comitè d’empresa i és una adaptació del contingut del manifest que s’ha llegit aquest dijous a la tarda durant la manifestació de suport als treballadors de Tradema que ha reunit més de mil persones.

Wert, persona ‘non grata’ a Solsona

Una altra moció que s’ha presentat conjuntament pels tres grups del consistori manifesta el rebuig frontal de l’Ajuntament a l’avantprojecte de llei d’educació impulsat pel ministre José Ignacio Wert. Segons el text, la reforma "atempta contra el model d’escola catalana" i "pretén un sistema educatiu segregador". El text, a més de demanar la retirada immediata de l’avantprojecte, inclou un acord per declarar Wert persona ‘non grata’ al municipi de Solsona.

En contra del ‘fracking’

Finalment, el consistori solsoní ha aprovat una moció en contra de la pràctica del ‘fracking’ o la fracturació hidràulica per realitzar prospeccions petrolieres al Solsonès. Aquest acord deriva del projecte impulsat per Montero Energy Corporation, filial d’una multinacional canadenca, interessada en la investigació d’hidrocarburs en una zona que engloba diversos municipis del sud de la comarca.

La moció addueix la manca d’informació i de participació de la societat civil en aquest afer i els impactes d’aquesta activitat sobre la biosfera i la salut humana i animal del territori. Per això, sol·licita a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial que tots els ajuntaments afectats i el Consell Comarcal siguin informats dels tràmits i les resolucions corresponents. A més, demana que s’acordi la denegació dels permisos i que s’obri un procés de participació pública sobre les afectacions socials, econòmiques, sanitàries i ambientals del projecte.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.