Del 30 de juny a l’11 de juliol torna el POESIA i +, el festival d’irradiació poètica del Maresme organitzat per la Fundació Palau de Caldes d’Estrac en col·laboració amb diferents ajuntaments i el Consell Comarcal del Maresme.
En la seva 16ª edició, el Poesia i +, un dels festivals de poesia més importants de Catalunya i cita ineludible de la creació contemporània, recupera la presencialitat fent arribar els espectacles programats a espais singulars de 9 municipis maresmencs.
Entre el 30 de juny i l’11 de juliol acolliran recitals, concerts, performances i altres propostes artístiques Alella, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Dosrius, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Teià.
Després de 15 edicions, el Poesia i + ha consolidat un model de festival que aposta per la distància curta, el creuament interdisciplinari, la força de la paraula i la defensa de l’entorn natural. Així, l’edició d’enguany acull les noves veus de la poesia i un seguit de propostes musicals, artístiques i teatrals que exploren nous territoris.
El programa
L’edició 2021 del Poesia i+ presenta una programació que comptarà amb una cinquantena de poetes, artistes i músics de diverses generacions, estils i procedències. Així, el públic del festival podrà gaudir de l’actuació de les poetes Laia Llobera, Míriam Cano i Jaume Coll Mariné, tres de les veus més potents i personals de la poesia catalana actual; de Maria Arnal i Marcel Bagés, en un format íntim i exclusiu per al Poesia i +; o de Nacho Vegas, en una actuació de caràcter íntim i que serà una de les poques oportunitats de veure’l a Catalunya aquest any en format de recital.
Pel que fa a la poesia, el festival fa una aposta decidida per una nova generació de poetes, amb noms com Gabriel Ventura, Jaume Coll Mariné, Míriam Cano, Adrián Salcedo, Chantal Poch o Oriol Sauleda.
També destaca la proposta de veus que no acostumen a tenir cabuda a les programacions habituals, com són Silvie Rothkovic + Nunavut, Teresa d’Arenys, Andeu Gomila o Sònia Moya.
El Poesia i + va més enllà de les propostes estrictament de poesia i enguany, a banda dels espectacles de músics consolidats com Pau Vallvé, Joan Miquel Oliver o Ferran Palau, inclou a la seva programació propostes musicals de l’escena independent i d’una nova fornada d’artistes. Entre aquestes, hi ha Ikram Bouloum, cantant i productora catalana de família marroquina que acaba de publicar un nou EP (Ha-bb5) i que està cridada a ser un dels referents de l’escena catalana; Lu Rois, que presentarà el seu treball Microcosmos; Anna Andreu (Els mals costums 2020); Maria Jaume, a un dels espais més màgics del Poesia i + (el Pou de Glaç de Canyamars a Dosrius); o Esperit!, que acompanyarà el poeta Gabriel Ventura amb la seva proposta plena de textures imprevisibles i salvatges.
També s’obrirà un espai per a l’experimentació vocal i la veu, amb noms com Marc Vilajuana, inquiet vocalista que presentarà campanavilajuana, una experiència sonora sense electricitat; Maria Arnal o el trio Marala.
D’altra banda, el teatre tindrà més presència que en anteriors edicions, amb l’espectacle Maleïts bessons…, diuen Shakespeare i Beckett de Jordi Coca, p de carn: acció poètica en tres actes, de Companyia La Tropical i l’activitat familiar Bestiari, a Alella.
En la línia de la reivindicació del festival d’allò local i de la creació km 0, moltes d’aquestes propostes corresponen a artistes maresmencs (Oriol Sauleda, Marc Vilajuana, Adrián Salcedo, Chantal Poch, la performance p de carn de la Companyia La Tropical, Bru Ferri o Teresa d’Arenys).
També hi ha lloc per a espectacles que s’han desenvolupat a espais com el Konvent de Berga o La Clota de Vic, en una voluntat de connexió intercomarcal i de donar veu a propostes que fugin del centralisme.
Per últim, destaca la gran presència d‘artistes mallorquins: les actuacions de Maria Jaume, Salvatge Cor, Joan Miquel Oliver o Toni Gomila i Andreu Gomila són fruit d’una aposta per la rica escena mallorquina actual.
Escenaris singulars
Un any més, el Poesia i + aposta per oferir propostes singulars, tant pels espais on es desenvolupen com pel seu format. Així, enguany es podrà veure en format acústic i íntim Ferran Palau en solitari a l’Església de Santa Maria. Nacho Vegas oferirà un dels pocs recitals de poesia que es faran aquest any (a Catalunya només actuarà a l’Aphònica en col·laboració amb el Poesia i +) i una de les més íntimes, totalment en solitari. També en un entorn singular, destaquen les accions a la muntanya (Parc de Can Muntanyà) de Laura Llaneli, Anna Dot, Mar Serinyà, Marta Vergonyós i Rosa Pou, una proposta col·lectiva de format íntim que reivindica el xiuxiueig.
De la seva banda, Maria Arnal i Marcel Bagés, un dels projectes musicals més estremidors del panorama musical actual, faran un concert especial en format trio que vindrà acompanyat d’ algunes sorpreses.Els diversos espectacles se celebraran en espais singulars del Maresme, la majoria a l’aire lliure. Aquest any s’incorporen alguns espais nous: l’antic escorxador de Mataró, el parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt i l’església de Santa Maria de Caldes d’Estrac. El festival, d’aquesta manera, també vol reivindicar el patrimoni natural i arquitectònic.D’altra banda, es podrà veure l’exposició “Guardar a fora” de Perejaume, que s’inaugura el pròxim 5 de juny a la Fundació Palau.