El document és el resultat final de mesos d’anàlisi i escolta activa i posa les bases del futur urbanístic de la ciutat
El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) encara la recta final per l’aprovació inicial, prevista per a principis de l’any vinent. El conseller de Territori, Nacho García Latorre, acompanyat per l’equip redactor del document urbanístic, s’ha reunit aquest matí amb els diferents grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona per donar-los a conèixer els detalls de la proposta tècnica d’un instrument urbanístic “que ha incorporat la majoria de les seves aportacions. És un document perfectament assumible per tots els grups polítics. És un POUM pensat per una Tarragona de 180.000-200.000 habitants que ha de comptar amb el consens de tots els grups municipals perquè és un POUM de ciutat”, ha remarcat l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, afegint que “amb tota probabilitat serà l’últim POUM de creixement que tindrà Tarragona’.
MÉS SUPERFÍCIE D’ANELLA VERDA
Un altre dels elements clau és l’increment de la superfície d’Anella Verda, ja que s’incorporen aquells sòls avui classificats com a no urbanitzable que, per raons ambientals o estructuradores de territori, es considera necessari que continuïn sent no urbanitzables. D’aquesta manera es guanyen espais verds urbans i així s’aconsegueix tancar l’Anella Verda per Ponent. Una altra de les novetats és que es recuperen espais agraris avui abandonats.
Però si alguna cosa destaca del nou POUM és l’Horta Gran que es converteix en la gran ròtula urbana i territorial de cohesió de la ciutat. “La posició central de l’Horta Gran farà que es transformi aquest espai en una infraestructura verda, ja que connectarà amb l’Anella Verda i la renaturalització de l’espai fluvial del Francolí. Aquest serà el gran canvi que incorporarà el nou POUM generant molts refugis climàtics per la ciutat”, subratlla l’alcalde.
De fet, l’Horta Gran aspira a ser el gran element cohesionador de la ciutat. “Permetrà crear una nova centralitat urbana i, al mateix temps, aportar aquesta cohesió de què parlem tant entre els barris de Ponent i el centre de la ciutat, però que encara no existeix”. I afegeix el conseller de Territori: “D’aquí que Tarragona necessiti una estació just en aquest punt, perquè esdevindrà la nova centralitat”.
El nou document que s’està redactant també preveu el trasllat de la CLH i, per tant, també l’antiga Laboral. “Mantenim dues possibles ubicacions: el PP-9, darrere dels barris de l’Albada i la Floresta o entre Campclar i Bonavista. Continuem parlant amb la Generalitat de Catalunya per decidir la ubicació”, explica el conseller de Territori, Nacho García Latorre. Així mateix, ha remarcat que “aquest Poum contempla, per primera vegada, un repartiment d’habitatge social a tota la ciutat”.
REGENERACIÓ DEL PARC FLUVIAL DEL FRANCOLÍ AMB LA TABACALERA COM A GRAN PROTAGONISTA
L’entorn del Riu Francolí serà l’altre punt fort d’aquesta nova eina de planificació urbanística. La transformació del Riu Francolí en un parc fluvial, amb la Tabacalera com a protagonista, és una altra de les claus que recull el document presentat avui. “La Tabacalera, el parc fluvial del Francolí amb l’Horta Gran marcaran la nova centralitat de Tarragona”, remarca l’alcalde Viñuales. I amb aquest edifici que s’obrirà a la ciutat naixerà també el nou districte tecnològic que es dibuixarà a l’altra banda del riu Francolí. Amb el trasllat de l’Exolum (antiga CLH) es podrà reorganitzar tot aquest entorn fins al polígon industrial del Francolí. “La recuperació de l’antiga fàbrica de tabacs en un centre cultural, educatiu i tecnològic serà clau pel canvi radical que experimentarà aquesta part de la ciutat. La nova centralitat de la ciutat se situarà en aquest punt on habitaran empreses tecnològiques que conviuran amb l’ús residencial que també tindrà aquesta zona. “La transformació d’aquesta zona industrial serà radical, ja que ara tenim un polígon desfasat que passarà a ser un districte potent, renovat i amb projectes transformadors de l’economia de la ciutat”, afegeix l’alcalde.
CREIXEMENT A LLEVANT
Un altre dels eixos clau del nou document és el creixement per Llevant. Per la Vall del Llorito està dibuixada una proposta redimensionada respecte a l’antic POUM. També es contempla recuperar el pla parcial de Mas d’en Sorder, amb la construcció d’habitatges i la recuperació de l’hotel. Ara bé, la Budallera continuarà sent, gran part, no urbanitzable.
Font: Ajuntament de Tarragona