A la plaça Sant Jaume, s’ha llegit el manifest impulsat per l’Institut Català de les Dones i s’ha fet un minut de silenci
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del vicepresident Pere Aragonès, i de diversos membres del Govern, ha presidit aquest matí l’acte institucional del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. A la plaça de Sant Jaume, s’ha llegit el manifest conjunt impulsat des de l’Institut Català de les Dones i subscrit per la Generalitat, les quatre diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, la Delegació del govern espanyol a Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, per a commemorar i visibilitzar aquesta data, i s’ha fet un minut de silenci.
També hi ha participat el president del Parlament, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; les conselleres de la Presidència, Meritxell Budó; de Salut, Alba Vergés; de Cultura, Mariàngela Vilallonga; de Justícia, Ester Capella; i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; els consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez.
El manifest d’enguany posa de relleu les violències sexuals i s’adverteix que “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l’estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones”.
Per la qual cosa el document fa una crida a seguir treballant de forma conjunta i coordina amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l’eradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes, i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.
12 dones assassinades a Catalunya per violència masclista aquest 2019
De gener a novembre de 2019, les dones assassinades per violència masclista a Catalunya han estat 12: 9 en l’àmbit de la parella, una en l’àmbit sociocomunitari i dues en l’àmbit familiar. Cal puntualitzar que dos dels casos succeïts el 2018 van ser resolts policialment al llarg del 2019, i confirmats com a casos de violència masclista.
Per lluitar contra aquest problema estructural, el Govern va aprovar el 9 de juliol passat el II Programa d’Intervenció Integral contra la Violència Masclista, que s’integra en el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022. El Programa preveu una despesa al voltant dels 30 milions d’euros per al 2019, i s’implementa mitjançant 6 eixos estratègics, 35 objectius operatius i 104 actuacions.
En aquests darrers quatre mesos ja s’han endegat un gran nombre de projectes, com per exemple un nou model d’abordatge de les violències sexuals; un nou model d’intervenció i treball en xarxa dels serveis d’informació i atenció a les dones; una guia d’ajuts per a dones en situació de violència masclista; un nou servei d’atenció presencial a les violències masclistes adreçat a adolescents i joves de fins a 30 anys de tota Catalunya; una diagnosi de l’ús dels serveis d’atenció a les violències masclistes per part de les dones migrades; un nou servei d’assessorament a professionals dels SIAD, quant a l’atenció a les violències sexuals; o un nou servei d’assessorament a professionals en matèria de violències masclistes en dones amb diversitat funcional.
També s’han incrementat les subvencions per a entitats que treballen en la prevenció i abordatge de les violències masclistes, com també el pressupost per al contracte programa amb els ens locals per a la prestació dels serveis d’informació i atenció a les dones. S’ha engegat una campanya de sensibilització i s’ha augmentat la formació de professionals a través del Pla Director de formació en equitat de gènere.
S’han esmerçat recursos per a la millora dels serveis de la Xarxa d’Atenció i Recuperació a les dones en situació de violència masclista, especialment en relació amb els nous serveis d’intervenció especialitzada i de places d’acolliment residencial, i s’ha desplegat el Servei d’Acompanyament a Judici, amb resultats més que satisfactoris tant per a les usuàries com per als professionals que hi treballen.