15.11.12 – BARCELONA • Barcelonès

El president de l’FMC, Manuel Bustos, intervé a un Curs explicant per què es demana un nou finançament local

0
343

"Els ajuntaments són l’administració que presta més directament els seus serveis a les persones, els que han de donar una resposta més concreta als ciutadans que es troben en una situació extrema."


Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell


El curs, organitzat pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch i que ha tingut lloc a Barcelona aquesta tarda, pretén fer una anàlisi de la situació actual del finançament de les entitats locals en l’entorn actual de crisi econòmica, així com una reflexió al voltant de possibles línies d’evolució futura

 
La situació actual de les hisendes locals i del seu endeutament es diversa, però tot i aquesta situació no homogènia, cal fer una reflexió al voltant de la tipologia de serveis que presten aquests ens, en particular en relació a la provisió de serveis no obligatoris, que suposen segons determinats estudis un 30% de la despesa corrent dels ajuntaments catalans.
 
Un altre element de reflexió del curs ha consistit a ponderar quins son els escenaris futurs que haurien de permetre aconseguir millorar les condicions de costos dels serveis municipals i, en general, millorar l’eficiència en el seu funcionament. Augmentaran les pràctiques de cooperació voluntària entre municipis? Quins ensenyaments podem extreure de les experiències de fusió de municipis viscudes en altres països? Viurem un procés de reforma de les organitzacions locals de tipus supramunicipal?
 
Al debat que s’ha produït aquesta tarda sobre El present i el futur del finançament local: la visió de les associacions de municipis, Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, ha explicat, entre d’altres afirmacions, que els ajuntaments són l’administració que presta més directament els seus serveis a les persones, els que han de donar una resposta més concreta als ciutadans que es troben en una situació extrema. Els ajuntaments no es mereixen el tracte econòmic i financer que el sistema actual té amb l’administració local. I per aquest motiu, ha concretat que “reclamem un sistema de finançament local nou”.
 
Ha recordat també que des de la recuperació de la democràcia, els sistema econòmic ja ha estat revisat per a les comunitats autònomes quatre vegades (en el cas de Catalunya, cinc) i que els ajuntaments encara estan esperant la primera revisió. “Estem, ha recordat, en una situació de crisi extrema, i els ajuntaments som l’administració que rep més durament les conseqüències i que pateix per diverses raons un ofegament més gran”.
 
Ha informat també als assistents que del total del dèficit de les administracions públiques d’Espanya, els ajuntaments no representen ni el tres per cent. I per aquestes raons, reclama que:

–  Es tramiti ja la Llei de governs locals
–  Una modificació de la Llei reguladora de bases del règim local, és a dir una modificació de les competències locals, que siguin més clares, acompanyades sempre d’uns recursos justos i raonables
    Una nova Llei de finançament local, rigorosa i pròpia.
 

Ha acabat la seva intervenció reivindicant que si avui els ciutadans tenim unes ciutats i pobles dels quals podem sentir-nos orgullosos ha estat gràcies a la tasca que han fet els ajuntaments: no exclusivament, però sí primordialment gràcies als ajuntaments. I com afrontarem el futur? “Nosaltres, com a administració local, estem molt esperançats, creiem que la situació tan dramàtica que vivim té un límit i els alcaldes ja fa temps que reivindiquem i aixequem la veu per servir als nostres veïns, malgrat viure la realitat més crua per ser l’administració més propera als ciutadans, no deixarem de tenir il·lusió per donar-los resposta amb tot l’entusiasme que siguem capaços d’oferir”.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.