Els tres primers projectes concrets de la institució mediterrània amb seu a Barcelona començaran a partir de l’abril
Reunió de la mesa de l’assemblea parlamentària de la Unió per la Mediterrània (UpM) al Palau de Pedralbes de Barcelona. D’esquerra a dreta: El secretari general de la Unió per la Mediterrània, Fathallah Sijilmassi; i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz.
El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha reclamat aquest divendres a la Unió Europea i als estats membres "més inversions" per a la Unió per la Mediterrània (UpM), una institució que ara està "infradesenvolupada". En aquest sentit, Schulz ha explicat que des dels parlaments estatals s’intenta fer la "màxima pressió" perquè la institució arranqui de debò. De la seva banda, el secretari general de la UpM, Fathallah Sijilmassi, ha anunciat que el primer projecte concret de la UpM tindrà lloc a l’abril, i serà un seminari per fomentar de l’emprenedoria de les dones. Al maig s’iniciarà un projecte per a la logística al Mediterrani i al juny, una iniciativa per millorar la gestió de l’aigua.
Actualment, els projectes de la UpM no estan afectats per la reducció del pressupost plurianual europeu 2014-2020 perquè "desafortunadament" la partida relativa a l’euromediterrània encara no s’ha previst, ha dit Schulz. I és que les negociacions dels 27 sobre el marc financer plurianual de moment són a gran escala i encara no s’ha entrat en el detall de les inversions destinades als països de la Mediterrània.
Mentrestant, Schulz ha assegurat que des de l’àmbit parlamentari dels 43 països que formen part de la UpM es fa "pressió" perquè tant la Unió Europea (UE) com els estats membres destinin fons als projectes euromediterranis. En aquest sentit, els dies 6 i 7 d’abril els presidents del parlament de la quarantena d’estats de la UpM es reuniran a Marsella amb la intenció de donar un nou impuls a la institució intergovernamental, que reuneix 43 països de les dues riberes del Mediterrani. A la la conferència marsellesa, que es fa amb el suport de la fundació Anna Lindh, es treballarà per "aprovar una declaració conjunta de tots els presidents dels parlaments", ha explicat el president de l’Eurocambra. Schulz, que actualment sosté la presidència rotatòria de l’assemblea parlamentària de la UpM, serà l’encarregat d’inaugurar la sessió de Marsella. La clausurarà el president de la República Francesa, François Hollande.
Posteriorment, els dies 11 i 12 d’abril es celebrarà la propera sessió plenària de l’assemblea parlamentària de la UpM a Brussel·les.
Dones, aigua i logística, els tres primers projectes de la UpM
Els primers projectes concrets de la Unió per la Mediterrània arriben tres anys després de la inauguració del secretariat general de la UpM al Palau de Pedralbes de Barcelona i quatre anys i mig després que Nicolas Sarkozy anunciés el rellançament del projecte euromediterrani. Segons ha anunciat Sijilmassi, a l’abril tindrà lloc un seminari per fomentar l’emprenedoria entre les dones joves. El programa d’ajuda a la creació de llocs de treball, valorat en 650.000 euros, està destinat a 450 dones sense feina i pocs recursos de Tunísia, el Marroc, Jordània, Egipte i Palestina. Sijilmassi ha explicat que, en el marc d’aquest projecte, la UpM està en contacte amb diverses associacions de dones emprenedores, que es posaran en contacte amb estudiants de diverses universitats per animar-les a "crear empreses i per tant crear llocs de treball". Es preveu que el programa arribi a 10.000 persones.
A partir del mes de maig, ha explicat el secretari general de la UpM, està previst impulsar un projecte de millora de gestió de l’aigua en el qual hi participaran el Líban, Albània, Palestina, Tunísia, Jordània i el Marroc. El pressupost previst és d’entre 1,2 i 2,3 milions d’euros i es desenvoluparà fins al 2015.
D’altra banda, al juny es posarà fil a l’agulla al programa Logismed, que té l’objectiu de fomentar "les plataformes logístiques per reforçar la competitivitat dels països de la Mediterrània, dins l’economia regional i mundial", ha explicat Sijilmassi. El projecte logístic té un pressupost de 6,5 milions d’euros i es desenvoluparà entre el 2013 i el 2018. Hi participen el Marroc, Egipte i Tunísia.