A l’acte, han assistit la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs; el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Salut, Boi Ruiz; el conseller d’Interior, Jordi Jané; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi Ciuraneta; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; el conseller de Justícia, Germà Gordó i altres membres del Govern, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, representants de les entitats socials i del món econòmic, entre d’altres.
La història, la cultura i l’art han estat la base d’aquest acte, en què s’han recordat diferents commemoracions que se celebren enguany, amb dos fils conductors principals: el centenari de la xarxa de biblioteques de Catalunya i els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner.
Espectacle teatral: de les grans cròniques medievals a la microhistòria del país narrada per les bibliotecàries
El director teatral Josep Maria Mestres ha creat un espectacle que ressegueix l’evolució del país a partir del paper que hi han jugat les biblioteques de Catalunya. L’objectiu és fer un homenatge a aquestes institucions culturals amb motiu del centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya.
L’acte, conduït per l’actor Pep Cruz, dóna protagonisme a la microhistòria de Catalunya continguda en els relats personals de bibliotecaris i bibliotecàries d’arreu del país. Els textos seleccionats reflecteixen diferents moments claus de la història del país, entrellaçats amb diferents peces musicals simbòliques i representatives de Catalunya.
L’altre gran fil conductor de l’acte d’enguany és la commemoració dels 750 anys del naixement de Ramon Muntaner. A partir d’un relat elaborat per l’escriptor Albert Sánchez Piñol, l’artista audiovisual Franc Aleu ha pres com a inspiració les quatre grans Cròniques medievals catalanes, de les quals Ramon Muntaner en va escriure la més llarga, i ha elaborat un mapeig que repassa la història de Catalunya des de la seva fundació, l’any 988. Aquest audiovisual s’ha projectat a la façana del Palau de la Generalitat, símbol de la voluntat d’autogovern del país. El mapeig ha comptat amb música original composta per Salvador Brotons i interpretada per la Banda Municipal de Barcelona sota la direcció del mateix Salvador Brotons. En definitiva, un espectacle emotiu que ha culminat amb la imatge d’una gran senyera a la façana del Palau de la Generalitat, que ha commogut els assistents a la plaça de Sant Jaume.
Les efemèrides que s’han recordat aquest any durant la celebració són:
• 700 anys de la mort de Ramon Llull.
• 750 anys del naixement de Ramon Muntaner.
• 150 anys del naixement d’Enric Morera.
• 100 anys del naixement de Neus Català.
• 100 anys de la creació de la xarxa de biblioteques públiques.
• 75 anys de l’afusellament de Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya.
• 20 anys de la mort d’Ovidi Montllor.
A l’acte han participat, amb interpretacions musicals i lectures de textos, l’Orfeó Català dirigit per Josep Vila; la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons; la Colla Sardanista Mare Nostrum; els ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra, Marina Cidra, Cesc Gelabert i Glòria Gella; els actors Sílvia Bel, Pep Cruz, Vicky Peña, Mercè Pons i Rosa Renom; les cantants Alba Carmona i Ilona Schneider, i el guitarrista Toti Soler.
Aquesta tarda, el Parlament de Catalunya ha lliurat la Medalla d’Honor del Parlament, en la categoria d’Or, a les vuit primeres dones diputades del Parlament i a la Fundació Guttmann, amb motiu del seu 50è aniversari.
Al matí de l’11 de Setembre, el Govern i el Parlament faran la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova a Barcelona i a la seva tomba a Sant Boi de Llobregat.
El Govern també celebrarà actes arreu de Catalunya allò on hi té presència institucional, i organitzarà actes a les principals capitals del món a través de les delegacions i representacions a l’exterior.
Finalment, tant el Palau de la Generalitat com el del Parlament obriran les seves portes al públic durant tot el dia 11 de setembre.