23.11.16 – GIRONA • Gironès

El president Puigdemont: “Si en nom de la llei es trepitgen drets fonamentals, és obligatori fer canvis profunds”

0
371

El president de la Generalitat ha inaugurat aquest matí a Girona el Congrés Internacional de Defensors Locals


Fotografia grupal de la inauguració.
El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest matí el primer Congrés Internacional de Defensors Locals (LOIC16), que reuneix des d’avui i fins divendres ombudsman de tot el món al Palau de Congressos de Girona, organitzat pel Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores de Catalunya (FòrumSD). Puigdemont ha estat acompanyat per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president del FòrumSD i defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas. 
La trobada vol reivindicar el paper de les ciutats i dels seus ombudsman en la defensa dels Drets Humans. En aquest context, el president del Govern ha assegurat que "els Drets Humans estan en risc perquè estan violentats a moltes parts del món". "Ni tan sols a Europa es pot dir que estiguin garantits", ha valorat Puigdemont, per qui "quan en nom de la llei es trepitgen drets fonamentals, és obligatori que tots fem canvis profunds". 
Puigdemont ha definit els defensors locals com a "síndics de bondat" i ha obert l’anomenat ‘Mur de les Reflexions’, l’espai del Congrés en el qual els assistents poden escriure les seves impressions sobre el tema objecte de debat. El President hi ha deixat un missatge en el qual afirma: "A Girona neix una esperança que va de baix a dalt amb el propòsit de fer una Catalunya lliure fidel defensora dels Drets Humans".
Més d’una seixantena de síndics internacionals
El Congrés Internacional de Defensors Locals és la primera trobada d’aquestes característiques que es desenvolupa a Catalunya i reuneix aquests dies prop de 200 persones d’onze nacionalitzats. Entre els assistents hi ha més de 60 defensors o síndics de diferents ciutats internacionals, a més de membres de defensories, municipis i institucions. 
A banda de la inauguració, aquest matí també ha tingut lloc la conferència inaugural, a càrrec de Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya, que ha emplaçat els assistents a fer xarxa per garantir un millor servei a la ciutadania.
Sota el lema, Pensem globalment, defensem localment, la trobada consta de sis sessions en les quals es discutiran com interrelacionar millor la tasca que realitzen les diferents sindicatures, quina interpretació cal fer de Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat avui en dia i quines són les línies vermelles dels Drets Humans en l’actualitat, entre d’altres temes. La darrera jornada del Congrés es dedicarà, principalment, a debatre sobre el paper que les ciutats han de jugar com a refugi en moments com l’actual, marcat per l’arribada massiva a Europa de persones que fugen dels conflictes bèl·lics que es registren als seus països d’origen. 
El LOIC vol ser també el marc en el qual s’aprovi l’anomenada Declaració de Girona, una reivindicació del paper dels síndics locals en la protecció dels Drets Humans en un moment en què la crisi econòmica i els canvis socials i polítics n’han provocat una important retallada. En aquest sentit, la Declaració reivindicarà que la Llei de Governs Locals de Catalunya inclogui la obligatorietat de crear la figura d’un síndic o defensor local per als municipis de més de 20.000 habitants. El simposi també s’ha fixat com a objectius posar en valor les defensories locals i potenciar el treball conjunt entre aquestes institucions agrupant-les en una xarxa internacional.
Ponents d’arreu del món
El primer Congrés Internacional de Defensors Locals, compta amb la participació de ponents d’Europa i Llatinoamèrica. En destaquen Carlos Constenla, president del Instituto Latinoamericano de Ombusman; Ahmed Galai, membre de la Lliga Tunisiana dels Drets Humans, integrada en el Quartet de Diàleg per la Pau (que va rebre el Premi Nobel de la Pau 2015); Hervé Carré, mèdiateur d’Angers (França); Rita Passemiers, Síndica de Gant (Bèlgica), Katarina Žeželj, Ombudswoman de Belgrad (Sèrbia) i Héctor Hugo Montoya Cano, Personero Municipal de Santiago de Cali (Colòmbia). 
A nivell més local, també hi són al LOIC José Manuel Bandrés, magistrat del Tribunal Suprem; Assumpció Vilà, Síndica de Barcelona; David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya; i Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), entre d’altres. 
Pel que fa als participants, el LOIC16 compta amb representants de sindicatures de l’Estat espanyol, França, Bèlgica, Rússia, Islàndia, Llatinoamèrica, Sèrbia i Alemanya, entre d’altres.
Més informació a la web del LOIC16, www.sindicsdecatalunya.cat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.