13.11.12 – MADRID

El preus augmenten l’1% a l’octubre i fixen una inflació anual del 4,2%, la més alta des del setembre del 2008

0
394

L’IPC puja des del juliol i ja acumula quatre mesos consecutius d’increments

 


Manifestació d’estudiants contra l’augment de taxes universitàries
 

L’increment de l’IVA a partir del setembre afegit a les mesures del govern espanyol i del Govern han fet que de nou, i per quart mes consecutiu, la inflació es torni a disparar fins una taxa anual del 4,2%, la més alta que fins ara s’havia registrat a Catalunya des del setembre del 2008, coincidint amb el període d’inici de la crisi, segons ha informat l’Institut d’Estadística espanyol. Com el mes passat, el preus han crescut a l’octubre l’1% en relació amb el setembre, en resposta a l’increment del sector del vestit, que ha començat la temporada d’hivern, i per culpa de la cistella d’ensenyament, molt especialment per la pujada de les taxes universitàries, molt més elevades que l’any passat.

A l’estat espanyol, els preus han augmentat vuit dècimes en relació amb el setembre i han deixat una inflació anual del 3,5%, coincidint amb l’indicador avançat de l’Institut Nacional d’Estadística publicat el 30 d’octubre passat. 
La inflació anual del 3,5% que s’ha registrat a l’estat espanyol és la més alta des del maig del 2011.
La inflació anual registrada a Catalunya del 4,2% aquest octubre està tres dècimes per sobre de la que va quedar fixada el setembre del 3,9%.
Des del començament d’any, amb una inflació anual del 2,2% el gener, l’IPC s’ha gairebé doblat fins arribar aquest 4,2% que s’ha registrat aquest octubre.
L’IPC de l’estat espanyol de l’octubre del 3,5% es registra la vigília de la publicació de l’IPC del novembre, mes que estableix la legislació vigent perquè el govern espanyol corregeixi la paga de les pensions dels gairebé 8 milions de jubilats que cobren la prestació de la Seguretat Social. 
El gener va preveure un increment d’aquestes pensions de l’1% que ara, amb una inflació del 3,5% s’haurien de compensar amb una paga extraordinària a cobrar el gener pròxim del 2,5%. 
El govern espanyol encara no ha confirmat si farà aquesta compensació que tindria un cost aproximat per les arques de l’Estat d’uns 2.500 milions d’euros per dotar la paga extra del gener i uns altres 2.500 milions que es consolidarien en la nòmina dels jubilats del 2013. Total 5.000 milions que suposarien un increment del dèficit del 0,5% del PIB i una dificultat més per complir amb els objectius de consolidació fiscal acordats amb la Comissió Europea. 
Les taxes universitàries a l’alça 
La taxa anual s’ha disparat per culpa de la cistella de productes del sector de l’ensenyament i especialment les taxes universitàries, que han influït amb aquesta taxa anual. Aquest índex anual s’ha situat l’octubre a Catalunya en el 14,8%, més de deu punts per sobre que la taxa del setembre i com resposta a què les taxes universitàries d’aquest any s’han incrementat molt més que els preus que mantenien les matrícules a l’octubre del 2011. A l’estat espanyol aquesta taxa de l’ensenyament s’ha situat en el 10,4% amb un increment de set punts. 
Un altre sector que ha influït en aquest sobreescalfament dels preus ha estat la cistella que agrupa altres béns i serveis. La taxa anual d’aquest segment de preus ha estat a Catalunya del 3,8%, set dècimes per sobre que la taxa del setembre. A l’estat espanyol aquesta taxa ha estat del 3,4%, vuit dècimes per sobre que el setembre. Els productes i serveis que han influït en aquest comportament a l’alça han estat les tarifes dels centres de bellesa i tractaments a les persones, on els preus s’han vist incrementats per l’augment dels tipus de l’IVA. 
La cistella d’oci i cultura també ha estat decisiva per l’increment de la taxa anual de la inflació catalana i en resposta també a la pujada de l’IVA. Així, a Catalunya aquesta taxa anual s’ha situat en el 2,9%, 1,7 punts més que el setembre. A l’estat espanyol aquesta taxa ha estat del 2%, vuit dècimes per sobre del setembre. Els motius d’aquest fort increment han estat la repercussió de l’augment de l’IVA en els serveis recreatius i esportius com els gimnasos, contra una caiguda de preus que es va registrar l’any passat. 
Una altra cistella que ha ajudat a disparar la taxa anual de la inflació ha estat la dels aliments i begudes no alcohòliques, que han vist un increment de la taxa anual del 2,6% a Catalunya, el 2,5% a l’estat espanyol, amb un augment de tres dècimes i de dues dècimes en relació amb la taxa del setembre, respectivament. En aquest cas, l’alça ha estat per l’augment de les verdures i de les llegums fresques, afegit a una pujada dels preus de l’oli. 
Temporada d’hivern en el sector vestit 
Pel que fa a la repercussió de l’augment mensual dels preus, que a Catalunya s’han incrementat l’1%, el mateix índex que es va registrar el setembre, l’inici de la temporada d’hivern en el sector del vestit i de nou les taxes universitàries, han estat els sectors decisions que han ajudat a fer aquest increment.
Així, a la cistella del vestit i el calçat, els preus han augmentat a Catalunya l’11% i a l’estat espanyol el 10,5%. Aquí, com cada any, l’octubre marca un increment de preus per l’inici de la temporada d’hivern per part de les cadenes i marques de moda. 
L’ensenyament, condicionat a l’augment de les taxes universitàries que s’han decretat per eixugar el dèficit del sector públic, ha vist com els preus d’aquesta cistella a Catalunya s’han apujat el 12,1%, tres punts per sobre de l’increment que s’ha registrat a l’estat espanyol que ha estat del 9,2%.
Per últim, la cistella d’altres béns i serveis han augmentat els preus a Catalunya el 0,8% i a l’estat espanyol el 0,9%. En aquesta cistella es poden observar els creixements de les tarifes dels centres de bellesa i tractaments a les persones. 
Les gasolines baixen el preu
La cistella del transport, on es troben els preus dels carburants i lubricants, contràriament al que ha estat habitual aquests últims anys han tingut un comportament a la baixa. 
Aquesta tendència a la baixa dels preus de la cistella de transport és una conseqüència directe de les mesures de vigilància del govern espanyol de supervisar els marges de les grans cadenes de gasolineres i del sector petrolier. Els preus han baixat un 0,8% tant a Catalunya com a l’estat espanyol en relació amb el setembre. La caiguda d’aquests preus dels carburants ha estat capaç de neutralitzar el creixement de les tarifes dels serveis de manteniment de l’automòbil, que han pujat preus per traslladar l’augment de l’IVA.
La inflació subjacent més alta des del 2008
La inflació subjacent, sense tenir en compte els preus dels aliments frescos i els derivats del petroli, s’ha situat a l’octubre en el 2,8%, amb un increment de quatre dècimes en relació amb el setembre. Aquesta inflació subjacent és la mes alta que fins ara s’ha registrat a l’estat espanyol des del novembre del 2008. Les dades d’inflació subjacent no es faciliten per autonomies
La inflació de Catalunya d’aquest mes d’octubre del 4,2% és la mes alta que es registra des del setembre del 2008, coincidint amb el període d’inici de la crisi i amb el mes de la fallida del banc d’inversió nord-americà Lehman Brothers.
Catalunya, la inflació més alta de l’Estat
La informació facilitada per l’INE en relació amb el comportament de la inflació aquest mes d’octubre indica que Catalunya, amb aquest 4,2% té la inflació més alta del conjunt de l’estat espanyol. 
Totes les demarcacions catalanes estan per sobre de qualsevol altre demarcació de l’estat espanyol. Només la demarcació de Girona, on es registra la taxa d’inflació anual més baixa de Catalunya amb el 4%, comparteix posició amb el 4% d’inflació que s’ha registrat a Cantàbria. 
Les altres demarcacions catalanes tenen una taxa anual del 4,1% en el cas de Tarragona i Lleida i Barcelona, amb el 4,2% registra la més alta de Catalunya i també la més elevada de tot l’estat espanyol.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.