FALSET • Priorat

El Priorat millora la gestió del seu espai agrari amb l’avanç d’un projecte d’especialització i competitivitat territorial

0
2734

El Consell Comarcal del Priorat gestiona una de les operacions del projecte Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador, que lidera la Diputació de Tarragona i compta amb finançament europeu

El Consell Comarcal del Priorat desplega l’operació Dinamització agrària. Foment de l’economia local sostenible del PECT Pobles Vius i actius. Territori equilibrat i innovador, liderat per la Diputació de Tarragona. L’operació té per objectiu principal fomentar l’economia circular a la comarca i la revalorització de recursos i productes propis. Les seves tres actuacions previstes s’encaminen a la recerca sobre el canvi climàtic, la transferència de coneixement i la promoció dels productes locals amb valor afegit.

El PECT Pobles vius i actius està format per 8 operacions que giren entorn a la innovació social i l’especialització intel·ligent amb l’objectiu de lluitar contra el despoblament de les àrees rurals de la demarcació. Des de la presentació del projecte, el mes de maig del 2021, l’operació del Consell Comarcal del Priorat ha avançat les seves actuacions, que busquen mantenir i augmentar l’activitat agrària a la comarca i impulsar la seva adaptació als nous reptes socioeconòmics i ambientals de futur; fomentar la diversificació de les explotacions agràries i l’aprofitament eficient dels recursos disponibles en l’entorn proper; fomentar el coneixement dels productes i varietats pròpies i la seva capacitat de revaloritzar-los al mercat; establir entorns de transferència de coneixement i intercanvi d’informació entre els diferents operadors de la xarxa productiva local, i, fomentar la dinamització dels circuits curts de comercialització.

Les actuacions que ja s’estan desenvolupant dins de l’operació Dinamització agrària. Foment de l’economia local sostenible són:

-Estudi d’afectació del canvi climàtic sobre els cultius del Priorat: s’està realitzant un estudi sobre planimetria i necessitats brutes de reg, per diferents  varietats de vinya i altres conreus. Es vol aconseguir informació actualitzada sobre la situació concreta del Priorat, quina afectació pot tenir la previsió actual de canvi climàtic sobre els cultius que s’hi desenvolupen i com es podran adaptar aquests i la seva gestió agronòmica a la futura situació d’emergència climàtica.

-Promoció de producte local amb valor afegit: s’està actualitzant i ampliant la informació de la campanya Inverteix Priorat a través de la creació d’una base de dades dels productors que realitzen venda directa, els productes i volums de producció que hi ha en cada cas i els comerços i establiments que poden estar interessats en aquests productes. Es vol crear un inventari de punts de venda i punts de demanda de producte local per veure les relacions que es poden donar dins de la comarca.

-Projecte Sembrem escoles: es farà una recerca de varietats tradicionals locals d’horta i de fruiters, amb la participació de tots els centres d’ensenyament del Priorat. Hi col·laborarà la Fundació Miquel Agustí, l’Escola  Permacultura Montsant i l’Associació la Safranòria (Banc de Llavors del Priorat).  

-Projecte Custodia un fruiter: s’ha recollit material vegetal de 8 varietats de fruiters locals amb qualitats gastronòmiques excepcionals, inventariats al 2017 en un estudi realitzat al Parc Natural de la Serra de Montsant i que es trobaven distribuïts pel territori de forma aïllada i en una sola localització. Es multiplicaran i distribuiran per tots els pobles del Priorat, per tal de donar-los a conèixer, custodiar i preservar aquest patrimoni tradicional, lligat a la comarca.

-Dinamització de la Taula de la fruita seca del Priorat: s’han iniciat trobades amb el sector de la fruita seca i el grup de treball creat pel fòrum agrari del Priorat per tal de plantejar projectes i desenvolupar estratègies especifiques que puguin donar impuls al sector.

-Cicle de visites a finques i experiències pròpies del Priorat explicades per les persones i famílies pageses que les treballen i viuen de la terra.

Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador’ vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.