MATARÓ • Maresme

El procés participatiu “Barcelona Demà” debat al TecnoCampus de Mataró sobre indústria circular, prosperitat distribuïda i ciutats pròsperes

0
2239

La jornada, organitzada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), se celebra el dimarts 21 de setembre i compta amb tres taules de debat amb experts i expertes de cada àrea temàtica moderades pels periodistes Carles Prats, Mònica Peinado i Oriol Burgada. “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” és una proposta de reflexió col·lectiva per definir el pla estratègic de la regió metropolitana de Barcelona

El procés participatiu ‘Barcelona Demà’ celebrarà aquest dimarts 21 de setembre al TecnoCampus de Mataró, la segona jornada de debat del #CiclePròspera que comptarà amb reconeguts professionals i representants de diverses institucions per debatre al voltant del concepte “Prosperitats Metropolitanes”.

L’acte, que es podrà seguir en línia, forma part del ‘Cicle de la Metròpoli Pròspera’, que aborda com la Barcelona d’avui, que es pot considerar una gran regió metropolitana de cinc milions d’habitants, entén la metròpoli pròspera com aquella que estableix les condicions que permeten generar oportunitats de progrés per a tothom en un context de revolució digital i de transformació dels sectors econòmics tradicionals.

Com podem incorporar la circularitat als processos productius? Com aconseguim transformar els espais d’activitat econòmica per a que esdevinguin llocs amb una alta biodiversitat, autosuficients i digitalitzats? Quines són les expectatives de generació de nova activitat econòmica a la regió metropolitana de Barcelona en els propers 10 anys? Cal pensar en una reconversió del sector turístic? Com podem retenir el talent i l’activitat vinculada als serveis avançats a les ciutats de la metròpoli? Aquestes i altres qüestions es debatran a les tres taules de debat programades.


El programa

La taula sobre ‘Indústria Circular i Polígons d’Activitat Econòmica’ comptarà amb la participació de Sònia Llorens, directora de la Càtedra d’Economia Circular del TecnoCampus Mataró-Maresme, Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial i professor associat a la UPF i Miquel Rovira, director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat.

‘Territoris Pròspers, prosperitat distribuïda’ és el títol de la segona taula. Hi participaran Sònia Callau, responsable de la Unitat de Suport als Espais Agraris de la Diputació de Barcelona, Jordi Marín, director general d’ACEC, Mariano Martínez, coordinador i cap de comunicació de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat i L’Hospitalet (AGT), i coordinador de comunicació d’Slow Food Barcelona i Anna Majó, responsable del projecte Economia Blava, a l’Ajuntament de Barcelona.

Per últim, la darrera taula dedicada a les ‘Ciutats Pròsperes’, comptarà amb les intervencions de Laura Sabatés, presidenta de Gran Centre Granollers, Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès, María Ángeles González, directora d’Àmbit d’Estratègia Econòmica i Treball i Promoció de Ciutat a l’Ajuntament de Gavà i Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus.


Cicle de la Metròpoli Resilient

Cada cicle del procés ‘Barcelona Demà’ dura tres setmanes i compta amb una jornada inicial, una jornada territorial i un debat virtual en format fishbowl. En el cas del Cicle de la Metròpoli Pròspera, la jornada inicial va tenir  lloc el 16 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i va servir per establir les bases del debat. Per aprofundir-hi i incorporar-hi la mirada territorial, s’ha programat el 21 de setembre la jornada territorial al TecnoCampus de Mataró. Per últim, en la tercera setmana tindrà lloc el tancament del Cicle amb un debat virtual en format fishbowl que reunirà a tots els actors que hi hagin participat.

Durant les tres setmanes que dura aquest Cicle, i en paral·lel a les activitats obertes, es duu terme també un debat virtual a través de la plataforma del procés participatiu Barcelona Demà, on es pengen documents i vídeos de persones expertes, entre altres productes comunicatius.


Més de 460 organitzacions 

Aconseguir que un ampli ventall d’actors del conjunt de la regió metropolitana s’involucrin en el procés “Barcelona Demà” per a l’elaboració del “Compromís Metropolità 2030”, el nou pla estratègic de la metròpoli dels 5 milions, és un dels principals objectius de l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB). La finalitat d’aquest pla és impulsar el progrés econòmic i social per reduir les desigualtats i la segregació urbana, per primera vegada, en el conjunt de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) i el Maresme sense perdre de vista, a més, el context d’emergència climàtica i les condicions del món post-pandèmia. De moment, ja han mostrat el seu interès a participar 462 organitzacions del conjunt del territori metropolità, una xifra que anirà augmentant i afegint més diversitat a mesura que avanci el procés.

Com participar-hi?

Al procés participatiu ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’ hi poden participar totes les organitzacions i entitats incloses en el mapa d’actors del procés Barcelona Demà, aquelles entitats que formen part dels òrgans de govern del PEMB així com la ciutadania que es registri a la plataforma. A més, els resultats de cada fase del procés participatiu seran públics.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.