07.06.18 – GIRONA • Gironès

El programa Beenergi de la Diputació de Girona ha mobilitzat una inversió de 34,36 milions d’euros en energia sostenible

0
361

La mobilització de 34,36 milions d’euros en inversions en energia sostenible, 140 actuacions en edificis i en instal·lacions municipals i 93 municipis beneficiats és el balanç que ha aconseguit fins ara el programa Beenergi de la Diputació de Girona


Imatge de la presentació. Foto: Diputació de Girona.
La mobilització de 34,36 milions d’euros en inversions en energia sostenible, 140 actuacions en edificis i en instal·lacions municipals i 93 municipis beneficiats és el balanç que ha aconseguit fins ara el programa Beenergi de la Diputació de Girona, un projecte europeu que es va iniciar l’any 2015 i del qual s’ha fet balanç avui en un acte que ha tingut lloc a la Casa de Cultura de Girona i al qual han assistit una cinquantena de persones, entre les quals hi ha una desena d’alcaldes.
Beenergi ofereix assistència tècnica i jurídica als municipis gironins adherits al Pacte d’alcaldes per l’energia i el clima. Ho fa principalment mitjançant dos eixos: la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, que s’ha fet a 67 municipis i ha suposat una inversió de 23,69 milions d’euros, i la substitució en edificis públics de calderes de combustibles fòssils per calderes de biomassa forestal local, que s’ha fet a 62 municipis amb una inversió de 10,67 milions d’euros.
El president de la Diputació, Pere Vila, ha destacat que «les inversions per a la millora de l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions municipals són el primer pas per iniciar la transició energètica en l’àmbit local. En el cas de les comarques gironines, l’interès dels municipis per nous models de governança energètica és creixent i cada cop són més els alcaldes compromesos amb l’energia sostenible».
Fermí Santamaria, vicepresident segon de la institució, ha remarcat que el programa ha doblat les inversions previstes inicialment degut a l’elevat interès municipal, i que l’èxit de Beenergi es basa en el model de finançament de les inversions, en què els estalvis energètics generats paguen la mateixa inversió. Segons Santamaria, «el model es basa també a combinar les subvencions de la Diputació de Girona amb altres fórmules de finançament que permeten maximitzar l’impacte de les subvencions al territori». A més, també ha destacat el paper de la Diputació de Girona com a agregadora de petites inversions municipals, per tal de poder obtenir altres subvencions gestionades per altres organismes, com és el cas de la convocatòria de subvencions del fons FEDER.
Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic en 67 municipis amb una inversió de 23,69 milions d’euros
El projecte Beenergi ha promogut els contractes de rendiment energètic amb estalvis garantits, que inclouen les prestacions de gestió i de manteniment de les instal·lacions i les prestacions referents a la inversió que cal executar per millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions i reduir alhora la contaminació lumínica.
En aquest tipus de contractes, l’ajuntament paga una quota anual a una microempresa o empresa de serveis energètics que assumeix la gestió integral de les instal·lacions d’enllumenat, i garanteix un percentatge d’estalvi energètic anual, que es verifica per mitjà d’informes de mesura i verificació. En cas d’incompliment de l’estalvi, l’ajuntament pot penalitzar econòmicament l’empresa adjudicatària per tal de rescabalar-se de l’energia no estalviada, mentre que si es produeix un major estalvi energètic del garantit, aquest es reparteix entre l’ajuntament i l’empresa, de manera que l’empresa sempre té l’incentiu d’aconseguir el màxim estalvi possible.
Aquesta tipologia contractual s’ha aplicat ja a diversos municipis de diferent grandària, com ara Ventalló, Breda, les Planes d’Hostoles, Sant Gregori, Besalú o Ripoll, i l’estalvi energètic sempre s’ha mantingut entre un 56 % fins a un 72 %.
Actualment s’han signat ja contractes amb els municipis de Sant Gregori, Ventalló, Breda, les Planes d’Hostoles, Riells i Viabrea, Pals, Sant Hilari Sacalm, Darnius, Besalú i Ripoll amb un import aproximat de 4,20 milions d’euros. A més està pendent de publicar-se una licitació amb fons FEDER amb un import aproximat de 4,41 milions d’euros. També s’està treballant en altres licitacions individuals per un import d’2,09 milions d’euros i hi ha projectes redactats i pendents de licitar per un import de 12,99 milions d’euros.
Substitució en edificis públics de calderes de combustibles fòssils per calderes de biomassa forestal local a 62 municipis, amb una inversió de 10,67 milions d’euros (mitjançant el pla de calderes de la Diputació)
Gràcies a Beenergi ja són 45 les calderes que han gaudit de l’ajut de la Diputació, de les quals 38 són una realitat. El programa ha fet possible que 43 municipis d’arreu de les vuit comarques gironines disposin d’un o de més sistemes de subministrament d’energia sostenible, els quals s’instal·len en equipaments municipals. En conjunt, la corporació ha invertit 2,58 milions d’euros, que han representat un impacte directe sobre el territori de 7,26 milions d’euros. La posada en marxa d’aquestes calderes suposa una mobilització de prop de 17.500 m3 d’estella forestal, la creació de 18 llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6.738 hectàrees de boscos de Girona.
A més la Diputació treballa amb el projecte Bebiomassgi, beneficiari de la convocatòria del fons FEDER de la Generalitat de Catalunya, que preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal local i sostenible a 53 edificis municipals de 22 localitats. Amb el desenvolupament d’aquest projecte, la producció de biomassa directa i indirecta comportaria la disminució del risc d’incendis forestals a les comarques de Girona i la creació de llocs de treball que dinamitzarien 356.652 euros a l’any a les comarques de Girona. El pressupost d’inversió d’aquestes instal·lacions serà de 4,46 milions d’euros, dels quals la Diputació de Girona aportarà ajuts per import de més de 922.000 euros.
Potenciar l’ús de la biomassa forestal
Segons ha explicat el diputat de Medi Ambient de la Diputació, Lluís Costabella, «la institució treballa activament en la promoció de l’ús de biomassa forestal a les comarques gironines, ja que la biomassa és una energia neta, renovable, amb balanç zero d’emissions a l’atmosfera i que evita la dependència energètica d’altres països».
Costabella ha remarcat que «la biomassa forestal és molt més que una energia renovable, ja que té un impacte directe i positiu sobre el nostre territori: actua com a dinamitzador del sector forestal, genera llocs de treball i potencia cadenes de consum local i, sobretot, ajuda a donar viabilitat econòmica a actuacions de prevenció d’incendis o d’adaptació al canvi climàtic».
Amb una superfície forestal arbrada de 317.771 hectàrees, que representen el 60 % del nostre territori, la biomassa és una energia renovable que dona resposta a la reducció d’emissions a l’atmosfera i, alhora, permet millorar la gestió forestal sostenible dels boscos gironins.
Èxit a escala europea
Altres diputacions i organitzacions, com per exemple la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona, la Mancomunitat de Municipis de la Serra de Tramuntana (Mallorca) o l’ens de gestió de l’illa de Krk, han sol·licitat a la Diputació la transferència de coneixement per tal de replicar aquests models al seu territori. Un cop finalitzat el projecte (març 2019) la Diputació de Girona elaborarà una guia en anglès per tal que altres zones d’Europa puguin replicar el model. El projecte Beenergi ha estat recollit en nombroses ocasions en guies de bones pràctiques europees. Una de les darreres publicacions que ha inclòs el projecte Beenergi és el document: Good practice examples of projects promoting green growth across Central, Eastern and Southern Europe Guia (INNOVATION RENOVATION TRANSFORMATION), publicat i editat pel govern alemany.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.