Les jornades seran avui i el proper 23 d’octubre i tenen com a objectiu debatre i treballar en el desenvolupament dels continguts necessaris per aplicar polítiques de govern obert al consistori
El Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica dóna suport tècnic, assessorament i supervisió al grup promotor de la iniciativa
El Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals promou unes jornades de treball sobre govern obert a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que tenen com a objectiu debatre, reflexionar i desenvolupar continguts necessaris per aplicar polítiques de govern obert en aquest Ajuntament. El director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Carles Agustí, ha inaugurat aquest matí les jornades, juntament amb l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el primer tinent d’alcalde, Juan Luís Ruiz.
Les jornades, que es duen a terme els dies 16 i 23 d’octubre, compten amb ponències de reconeguts experts, que són introductòries dels temes que constitueixen la clau de volta per implementar progressivament el govern obert a les administracions locals catalanes. Després de les conferències, hi haurà un debat tècnic dividit en grups de treball.
La primera sessió, dedicada a la transparència i a la innovació corporativa, compta amb la participació de Victoria Anderica, que dirigeix el projecte de Transparència de l’Ajuntament de Madrid i va treballar anteriorment en la protecció del dret d’accés a la informació com a eina per facilitar la participació pública en la presa de decisions. També hi intervindrà Xavier Marcet, president de Lead to Change, consultora en innovació estratègica que afavoreix la implementació de models d’innovació i apoderament corporatiu.
La segona sessió, del proper 23 d’octubre, estarà dedicada al coneixement d’experiències de govern obert arreu del món i a l’atenció ciutadana, i comptarà amb la participació de Mila Gascó, de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE i d’Alberto Ortiz de Zárate, expert en govern obert.
Les creixents demandes ciutadanes de més participació en els afers públics i la voluntat dels governs d’incorporar els elements propis del govern obert (transparència, participació i dades obertes) configuren una nova política que obliga a pensar sobre els canvis culturals, organitzatius i relacionals que cal adoptar per tal de situar la ciutadania en el centre de les polítiques públiques.
El Departament de Relacions Institucionals i Governació, a través del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica, compleix així amb l’objectiu de promoció del concepte de govern obert entre els gestors públics de les administracions locals catalanes. En aquest marc, a més de donar suport als processos locals que es dirigeixen cap al govern obert, com aquesta trobada, també ofereix assessorament i formació sobre aquestes qüestions.