El ple d’aquest divendres aprovarà aquest nou instrument de gestió que prioritza les actuacions tenint en compte criteris com la seguretat viària, rendibilitat socioeconòmica i d’impacte sobre els usuaris vulnerables
El Ple de la Diputació de Tarragona aprovarà aquest divendres 26 de juny el Programa quadriennal d’inversions a la xarxa local 2020-2023, que recull els projectes d’obres que la institució considera prioritaris i que preveu executar a les seves carreteres durant aquest mandat. Segons la proposta, la Diputació realitzarà 16 actuacions fins al 2023 (10 a les comarques del Camp de Tarragona i al Baix Penedès i 6 a les Terres de l’Ebre) amb una inversió d’uns 18.650.000 euros, que permetran millorar un total de 36 quilòmetres de la xarxa viària.
La selecció dels projectes de carreteres per aquest mandat s’ha realitzat basant-se en una proposta tècnica del Servei d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació de Tarragona elaborada amb una metodologia de priorització d’actuacions a la xarxa local basada en criteris de seguretat viària, rendibilitat socioeconòmica i d’impacte sobre els usuaris vulnerables, mitjançant dades quantitatives objectives com el cost de l’obra, l’accidentalitat de la via, la geometria, el trànsit i la població propera a les carreteres. Finalment, s’han tingut en compte criteris d’equilibri territorial i de progrés social i econòmic per concretar les actuacions seleccionades. El Programa quadriennal elaborat mitjançant aquesta metodologia és un instrument de gestió que preveu el Pla Zonal de la xarxa local de carreteres de la Diputació de Tarragona que dona resposta a la recomanació de programar les actuacions per períodes de 4 anys i que millora la planificació, la integritat i la transparència en les decisions d’inversió a la xarxa local de carreteres.
Segons el Programa Quadriennal 2020-2023, al Camp de Tarragona i al Baix Penedès, es condicionaran la T-203, entre el cementiri del Catllar i la carretera TP-2031; la T-321entre la T-310Z i Vilanova d’Escornalbou; la TV-7042entre el polígon PEMU2 i Montblanc, i la TV-2043a Albinyana. També es duran a terme millores puntuals a la T-3136a Botarell; el condicionament de la T-751entre la Masó i Vallmoll, i de la TV-2034entre Valls i Puigpelat; a més de la construcció de les circumval·lacions de la Torregassa (TV-2122) i de Pradell de la Teixeta (TV-3223)i la construcció d’una rotonda a laTV-2126, just a laintersecció d’accés a Baronia de Mar (Bellvei).
Pel que fa a les Terres de l’Ebre, es prioritzarà el condicionament de la T-324entre Benissanet i Móra d’Ebre; la construcció d’una rotonda a laTV-3025, a la intersecció amb el Camí de les Candenes a l’Ametlla de Mar; també es preveuen millores puntuals a laTV-3421entre Mas de Barberans i Roquetes i la construcció d’una rotonda a la mateixa via a l’encreuament amb el carrer Constitució de Roquetes. Una circumval·lació a Ulldecona (TV-3313)i l’inici de construcció d’unbypassa laTV-3401 entre l’Ampolla i Deltebre completen el llistat d’obres previstes a les comarques ebrenques fins al 2023.
“Aquesta inversió total prevista fins al 2023 també vol ser una eina de reactivació econòmica a les nostres comarques” ha assegurat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó durant la presentació del Programa quadriennal. “La Diputació està fent un esforç pressupostari molt important per tal de fomentar la despesa pública i reactivar l’economia al nostre territori”, ha afegit.
Durant la seva intervenció, el diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Territori (SAT) de la Diputació de Tarragona, Adam Tomàs, ha destacat que “tenir un document tècnic que digui quines són les carreteres en les quals és prioritari invertir és un exercici de transparència i, sobretot, d’ordenació pressupostària, que ens ajudarà a explicar a tothom per què són aquestes les carreteres que es tiren endavant”.
Per la seva banda, el diputat delegat d’Oficina Tècnica i Projectes i Obres de la Diputació, Carles Pellicer, ha explicat que “la selecció i priorització dels projectes s’ha realitzat atenent criteris objectius tècnics”. Segons ha detallat Pellicer “la proposta tècnica és fruit d’una metodologia que està incorporada al Pla Zonal en base a criteris de seguretat, rendibilitat socioeconòmica i impacte”.
El manteniment i la millora de la xarxa viària de la Diputació de Tarragona és una de les prioritats de la institució, ja que la bona connexió viària és un element essencial per assegurar un progrés i desenvolupament equilibrat entre tots els municipis de la demarcació i garantir, per igual, la qualitat de vida de les persones del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
Altres projectes al Ple
Al Ple d’aquest divendres també se sotmetrà a votació l’aprovació inicial de dos projectes més de carreteres. Es tracta de la construcció d’una rotonda a la T-313, a l’accés de Riudecanyes, i de la millora de la TV-7002 de Vimbodí a Poblet. A més, també es preveu aprovar una proposta de conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-rodona amb l’objectiu de millorar-ne les travesseres. Aquests tres projectes no estan inclosos en aquest Pla Quadriennal, atès que ja s’hi està treballant des de fa temps.
Rotonda a la T-313, a Riudecanyes
La construcció d’una rotonda a la T-313, a l’accés de Riudecanyes, permetrà millorar la seguretat en aquest punt, a més d’eixamplar i condicionar el traçat entre aquesta rotonda i la següent intersecció amb la TV-3131. L’obra inclourà la construcció d’un nou itinerari de vianants entre el pont de Riudecanyes i el cementiri, un pas de vianants i un illot amb refugi que permetrà romandre segurs si cal aturar-se quan es creui la via a peu. També es reordenaran els accessos a l’entorn de la rotonda i s’eixamplarà el camí de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per facilitar el trànsit cap a finques veïnes i cap a la deixalleria municipal. A més, el projecte preveu millorar l’enllumenat, reposar la senyalització, l’abalisament, col·locar barreres de seguretat i reposar els serveis afectats. Els treballs donaran una major seguretat i ordenació al transit de vehicles i a la resta d’usuaris de la via. Es tracta d’un tram amb una rasant de fort pendent, que dificulta la visibilitat i els moviments dels vehicles, amb una accidentalitat alta i un traçat amb revolts tancats. El pressupost d’execució d’aquest projecte és de 599.916,84 euros.
Segona fase de la carretera TV-7002 de Vimbodí a Poblet
El projecte aprovat al ple correspon a la segona i última fase de millora d’aquesta carretera, que uneix els dos nuclis principals del municipi de Vimbodí i Poblet, i que representa l’accés natural al monestir des de les comarques de Lleida per la N-240. Les obres, amb un pressupost d’execució per contracta de 2.407.430,81 euros, es duran a terme en un tram de més de 3 km, des d’on finalitza la primera fase fins a l’entrada mateixa del monestir. El projecte inclou l’ampliació de la calçada fins assolir un mínim de 6.30 metres en tot aquest tram, que inclou dos ponts (un sobre el barranc dels Torrents i l’altre sobre el riu Sec), que també s’ampliaran. Així mateix, es donarà continuïtat a l’actual carril per a bicicletes que ja es va construir en la primera fase i s’habilitarà un mirador panoràmic a l’alçada del punt quilomètric 2,100.
Travesseres de Vila-rodona
El conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-rodona té per objectiu millorar la seguretat de tots els usuaris a les travesseres de les carreteres TV-2443 i TP-2003 pel municipi. En concret, l’acord permetrà la cessió temporal a la Diputació del carrer Pau Robert i Rabadà i dels terrenys necessaris (de titularitat municipal) per tal que el pugui condicionar i prolongar fins a la carretera TP-2003. Així, la institució serà qui redactarà el projecte i s’encarregarà de l’execució i el finançament de les obres. Els treballs consistiran en la prolongació del carrer Pau Robert i Rabadà per connectar-lo amb la TV-2443 per tal que passi a fer la funció de travessera. Això permetrà cedir a l’ajuntament com a vials municipals els dos trams de les travesseres de la TV-2443 i de la TP-2003 i reordenar-hi els espais per tal que vehicles i vianants hi puguin circular amb més seguretat.Aquesta solució evitarà haver de construir una circumval·lació i garantirà la seguretat de vehicles i vianants, ja que la travessera actual que acull el principal accés a la zona escolar i esportiva del municipi, té una amplada insuficient i no té voreres.