Durant aquesta primavera s’han celebrat diferents certàmens i trobades a l’entorn de la valorització dels residus i la sostenibilitat alimentària en els quals el projecte Recooperem ha estat protagonista com a experiència de rellevància. La iniciativa comarcal s’ha presentat en el marc de les matinals d’innovació que es promouen des de la xarxa d’innovació Hub b30 i en la presentació de la nova Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars.
El Parc de Recerca de la UAB ha acollit a l’abril i al maig la matinal d’innovació ‘Valorització dels Residus Orgànics: fem del problema una oportunitat’ amb la col·laboració del Consell Comarcal. El divendres 21 d’abril es va donar el tret de sortida a la primera de les dues sessions d’innovació previstes en la qual es van poder compartir experiències d’iniciatives (entorn tot el territori de la B-30: Baix Llobregat, Vallès Occidental i Vallès Oriental) d’economia circular aplicada a la prevenció, gestió i valorització dels residus orgànics.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental, com a una de les entitats ponents, va presentar l’experiència de Sostenibilitat Alimentària “Recooperem: cuina per compartir” juntament amb el “Mercat Circular”. Aquestes han servit com a exemple d’iniciatives d’economia circular d’èxit en prevenció de residus orgànics en la seva lluita contra el malbaratament alimentari.
En la segona sessió matinal celebrada el divendres 05 de Maig de 2023, el centre tecnològic LEITAT, va presentar l’experiència del projecte CITYLOOPS sobre experiències i solucions d’economia circular a diverses ciutats europees, en el qual participa el Consell Comarcal del Vallès Occidental com a entitat replicadora. La sessió va servir per fer difusió dels diferents casos d’èxit de desenvolupament i d’implementació de solucions circulars entorn els residus orgànics a nivell europeu.
Experiència d’èxit a la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha publicat una nova guia sectorial per ajudar els menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari. La Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars, que s’ha realitzat per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la col·laboració d’un Consell Assessor del qual el Consell Comarcal n’és membre, i s’ha presentat en el marc de la Jornada “Prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars”.
El Consell Comarcal ha participat a la taula rodona “Cap a menjadors escolars més sostenibles”, presentant l’experiència del Recooperem que actualment ja es porta a terme a una seixantena de menjadors escolars de la comarca.
Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental