11.04.11 – TARRAGONA • Tarragonès

El PSC lluita per mantenir la majoria a Tarragona

0
382

L’objectiu del PSC és aconseguir una àmplia majoria per mantenir-se a l’equip de govern de Tarragona i continuar els projectes engegats en els darrers quatre anys. D’altra banda, el seu principal rival, CiU, lluita per recuperar l’alcaldia que va perdre l’any 2007 després d’haver estat divuit anys al capdavant de l’Ajuntament. Actualment l’equip de govern tarragoní el formen el PSC i ERC i a l’oposició s’hi troben CiU i el PP. Els darrers quatre anys han estat marcats per l’aprovació provisional del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) i per la posada en marxa de projectes pendents com la reforma del Mercat Central, la nova seu de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) i l’enderroc de l’Hostal del Sol.

El PSC, liderat per l’actual alcalde Josep Fèlix Ballesteros, vol obtenir la confiança rebuda l’any 2007. Ara fa quatre anys van ser més de 20.300 els ciutadans que van apostar pels socialistes -gairebé 2.000 vots més que els obtinguts el 2003. Actualment a Tarragona formen equip de govern PSC i ERC, que sumen 15 regidors (13+2) i l’oposició la formen CiU amb 8 regidors i el PP amb 4.

PSC i CiU són els principals rivals en les pròximes eleccions del 22 de maig a Tarragona. Després de la pèrdua de vots patida per la federació nacionalista en els comicis del 2007, marcats per la marxa del fins llavors alcalde Joan Miquel Nadal, CiU ha tornat a canviar de cap de llista i ja fa mesos que dóna a conèixer la nova candidata: Victòria Forns. I és que el maig de 2007 CiU va obtenir 11.819 vots, gairebé 8.000 menys que en les eleccions municipals del 2003.

Un altre dels grups que afronta els comicis amb optimisme és el PP, el candidat del qual continua sent Alejandro Fernández. De la mateixa manera que fa CiU, els populars posen d’exemple el ‘resultat històric’ aconseguit en les passades eleccions i no descarten tornar a l’equip de govern amb un nou pacte amb la federació nacionalista.

Per la seva bada, el principal objectiu d’ERC és mantenir-se a l’equip de govern evitant així una possible majoria absoluta del PSC o el retorn del pacte entre CiU i PP. Els republicans van recuperar la representació municipal l’any 1999 i fins el 2007 van restar a l’oposició. Ara, no volen fer cap pas enrere. En les eleccions municipals del 2007 ERC va perdre més de 1.200 vots respecte els comicis del 2003. Davant d’això, els republicans, liderats per Sergi de los Rios, aposten per una aliança independentista amb altres forces polítiques com Reagrupament i Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Actualment aquestes formacions estan negociant la possibilitat de presentar-se conjuntament.

ICV espera recuperar la representació municipal perduda l’any 2007 després de restar tres legislatures a l’oposició. En aquest cas, la cap de llista dels ecosocialistes és Arga Sentís, que substitueix en el càrrec a Lluís Balart. D’altra banda, Reagrupament, SI, Ciutadans (C’s) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) són altres dels partits que enguany també aspiren a tenir representació al consistori tarragoní.

Les dues cares del balanç de govern

Els dos partits que formen equip de govern, PSC i ERC afronten les eleccions amb optimisme per la "satisfacció" feina feta en els últims quatre anys. Segons l’equip de govern actual, s’ha complert el 90% del programa de govern i les dues formacions també creuen que han aconseguit enterrar l’etapa dels projectes pendents. Entre aquests destaca el consens aconseguit en l’aprovació provisional del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), així com l’inici de les obres de la remodelació del Mercat Central i dels treballs de la futura seu de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), l’esperat enderroc de l’Hostal del Sol i el començament dels treballs de millora de l’estació de tren.

També durant aquest mandat s’han posat en marxa noves llars d’infants i s’ha impulsat la gratuïtat de l’autobús municipal per als escolars i per als jubilats i pensionistes, la remodelació integral dels centres cívics i la creació de noves zones verdes a la ciutat. El projecte de la Tabacalera, així com la transformació de l’edifici del Banc d’Espanya en un centre d’interpretació turística i el nou pla de Competitivitat Turística de la Tarraco Romana són altres actuacions que l’equip de govern posa d’exemple de la bona feina feta. A banda, després que Tarragona no fos escollida enguany per acollir els Jocs del Mediterrani del 2013, la candidatura de la ciutat a acollir aquest esdeveniment l’any 2017 serà un dels projectes més ambiciosos pel futur govern municipal.

Tot i que en els darrers quatre anys s’han engegat diversos projectes pendents, a la ciutat encara queden actuacions que fa temps que estan pendents, com la creació de la Ciutat Judicial i l’anhelada remodelació de la Façana Marítima, així com la creació del complex esportiu Sant Jordi, del Teatre Tarragona i la comissaria de la Guàrdia Urbana.

Una les qüestions que en els darrers anys ha centrat diverses picabaralles entre l’equip de govern i l’oposició és l’endeutament del consistori. L’any passat l’Ajuntament tarragoní presentava un deute reconegut de 143 milions d’euros. Tot i això, segons l’equip de govern, aquest any el consistori ha aconseguit abandonar els números vermells tancant el 2010 amb 3,1 milions d’euros de superàvit. Per contra, l’oposició continua assegurant que el govern manipula les xifres i que són molts els proveïdors que encara esperen cobrar.

L’atur i la immigració, temes centrals dels programes electorals

Les polèmiques amb el POUM i el sonat afer urbanístic de Terres Cavades que van centrar la campanya de les eleccions del 2007 han passat ara a un segon pla per donar pas a les nombroses propostes per sortir de la crisi econòmica. I és que a la ciutat de Tarragona hi ha actualment més d’11.500 aturats, 6.600 més que ara fa quatre anys. Tot i això, el sector serveis segueix sent el que equipara el major nombre d’ocupats (58,56) seguit del de la indústria (33,13), el de la construcció (7,51) i el de l’agricultura (0,8).

A banda dels anuncis de nous plans d’ocupació per reduir el nombre d’aturats i dels projectes que ajudaran generar nous llocs de treball, aquestes últimes setmanes les formacions també han fet referència a aquelles infraestructures que, tot i que no són competència directa de l’Ajuntament tarragoní, són vitals per al futur creixement de l’economia del territori com ara el Corredor del Mediterrani que ha de connectar la frontera francesa i Algesires; i l’Autovia A-27 que ha d’unir el Mediterrani amb l’Atlàntic.

La manera d’abordar el fenomen de la immigració és una altra de les qüestions destacades en els programes electorals. CiU i PP coincideixen en dir que s’ha d’acabar amb la idea que "aquí hi cap tothom" davant l’augment del nombre de nouvinguts que han arribat a la ciutat en els darrers anys. Segons les últimes dades del 2010, Tarragona té actualment 140.184 habitants, 25.494 dels quals són nouvinguts, un 18,19%, mentre que ara fa quatre anys aquesta xifra es situava en el 13,85%. Pel que fa a la procedència, la major part de la població estrangera prové del Marroc (27,77%), seguida de la procedent de Romania (11,27% ) i de Colòmbia (11,27%).

Pel que fa al creixement del nombre d’habitants, segons s’estipula en el POUM aprovat provisionalment el passat gener, tot apunta que la població de la ciutat de Tarragona seguirà creixent. S’espera que d’aquí a l’any 2025 siguin unes 185.000 persones les que resideixin la ciutat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.