22.12.10
PARLAMENT DE CATALUNYA

El PSC s’abstindrà en la segona votació de la investidura de Mas després de tancar un acord amb CiU

0
316

Barcelona (ACN).- Acord CiU-PSC que permetrà la investidura d’Artur Mas com a president en segona volta. Socialistes i federació nacionalista han pactat un document de cinc punts que permetrà que els diputats del PSC s’abstinguin en la votació que s’ha de celebrar aquest dijous al Ple del Parlament. L’entesa ha arribat després d’una reunió entre Artur Mas i Joaquim Nadal. Entre d’altres punts, l’acord estableix que presència del PSC en els mecanismes bilaterals de negociació Estat-Generalitat, impulsar un acord sobre una nova llei electoral, que hi hagi consens en les reformes del marc estatutari i constitucional, i preservar els actuals models sanitari i d’educació.

L’acord s’ha tancat en una reunió entre el president de CiU i futur president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, a la qual també hi han assistit Felip Puig i Josep Maria Pelegrí per part de la federació nacionalista i Miquel Iceta per part dels socialistes. Des de la federació nacionalista s’ha volgut destacar que el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat ‘permanent informat’ del decurs de la negociació.

De fet, les dues parts han mantingut diferents contactes en les últimes hores després que Mas no fos investit en primera votació per no haver aconseguit la majoria absoluta. Els socialistes havien posat sobre la taula les seves condicions, que han estat negociades en aquesta reunió.

CiU també mantenia contactes amb altres formacions, en concret amb PPC i ERC. La federació nacionalista, però, havia prioritzat assegurar-se l’abstenció dels socialistes per evitar la imatge d’un Mas investit només amb l’ajuda del PPC. Un cop tancat l’acord amb el PSC, i en cas que es mantinguin contactes amb PPC i ERC, per part de CiU aniran a càrrec de Felip Puig i ja no hi intervindrà Artur Mas.

Oriol Pujol i Joaquim Nadal escenificaran aquest dijous l’entesa entre els dos partits rubricant el pacte en un acte públic al Parlament abans de la celebració del Ple d’investidura, que comença a les 10.00 hores. A les nou del matí està prevista una reunió del grup parlamentari del PSC per oficialitzar la seva postura.

L’acord consta de cinc punts que abasten la lluita contra la crisi econòmica, les polítiques socials, la representació institucional, la concertació social i la qualitat democràtica. CiU i PSC han acordat que la revisió de determinades lleis significatives -com la de la CCMA- o de pactes nacionals es faci garantint que hi ha consens almenys entre aquestes dues formacions polítiques.

‘Preservar’ el model lingüístic de l’escola

Tots dos partits han acordat ‘preservar’ els models sanitari, ‘amb garantia de servei públic’, i educatiu, en aquest últim cas ‘definit en el Pacte Nacional d’Educació i la Llei d’Educació de Catalunya, ja pactada per CiU i PSC en el seu moment. A més, també hi ha una referència a preservar ‘el model lingüístic de l’escola catalana’, el mateix dia que el Tribunal Suprem (TS, hagi instat la Generalitat a complir la sentència del Constitucional perquè el castellà també pugui ser llengua vehicular a l’escola.

En l’àmbit de les polítiques socials, l’acord també estableix crear el Consell Assessor de Polítiques Socials i de Família i ‘continuar assegurant les plantilles de mestres, mossos, metges i personal sanitari per donar resposta a les necessitats reals’.

L’oposició, present en els mecanismes bilaterals

CiU i PSC també han acordat que l’oposició tingui presència en els mecanismes bilaterals de negociació Estat-Generalitat. Això permetria que el PSC estigués a la taula d’organismes com la Comissió Bilateral Estat-Generalitat o la Comissió Mixta de Traspassos. A més, també han pactat que les reformes del marc estatutari i constitucional es plantejaran ‘si s’escau, des del consens, com a mínim d’ambdues formacions polítiques’.

En el document no es fa cap referència explícita a la proposta de Mas d’un nou pacte fiscal o concert econòmic per a Catalunya. Una qüestió, però, que formarà part de les relacions de la Generalitat amb l’Estat i que, segons els socialistes, necessitaria d’una reforma constitucional.

Impulsar una Llei electoral

Un altre dels punts de l’acord estableix que les dues partits es comprometen a impulsar un acord per una Llei electoral de Catalunya. Les discrepàncies entre aquests dos partits han impedit tirar endavant una llei en aquesta matèria des de 1980 i Catalunya és l’únic territori de l’estat sense una normativa pròpia.

A més, també s’ha establert que una possible reforma de la llei de la CCMA -aprovada durant l’etapa dels governs del PSC, ERC i ICV-EUiA- i del marc audiovisual es plantejarà ‘des del consens’ d’almenys socialistes i federació nacionalista. També han acordat ‘millorar els mecanismes per garantir la transparència en l’actuació i els interessos dels càrrecs electes i no electes de la Generalitat de Catalunya i dels organismes i empreses que en depenen’.

Àrea Metropolitana de Barcelona

El document signat per CiU i PSC també aposta per ‘mantenir l’esperit de col·laboració i cooperació institucional amb el món local’, anar ‘incrementant progressivament el compromís econòmic amb els ajuntaments’ en funció de l’evolució dels pressupostos de la Generalitat, iniciar la tramitació al Parlament de la Llei de finances local al llarg del 2011 i amb consens entre CiU i PSC, i impulsar la posada en marxa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona després de les eleccions municipals del maig. Aquest ha estat un organisme polèmic entre les dues formacions. Jordi Pujol el va eliminar durant el seu mandat i el tripartit el va reestablir.

PSC i CiU també han acordat ‘assegura la vigència’ dels pactes nacionals que s’han acordat aquesta legislatura entre les dues formacoins. Es tracta dels pactes nacionals de Recerca i Innovació, i el d’Immigració. No es van posar d’acord en els d’habitatge i infraestructures. Per això, el document estableix que, en el cas que s’impulsi una revisió d’aquests pactes, es farà pel consens d’almenys aquestes dues formacions.

Acord estratègic

En l’àmbit econòmic, s’ha acordat que en el marc de la cimera contra la crisi que les dues parts van pactar en el debat d’investidura s’impulsi el desenvolupament de l’acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, tot i que ‘adaptant-lo a la fase actual de la crisi’ i assegurant ‘un seguiment parlamentari de les seves tasques i compromisos’.

Les dues parts també han acordat incrementar el paper de l’Institut Català de Finances (ICF) per millorar el crèdit a les empreses i els autònoms, estimular l’activitat emprenedora i innovadora millorant la connexió entre recerca i l’aplicació empresarial dels seus resultats, i prosseguir en l’esforç de simplificació dels tràmits administratius per a la creació i ampliació d’activitats econòmiques.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.