Albert Batet

Alcalde de Valls

proximitat i benestar

“El que pertoca és una bona reforma dels governs locals”


Batet extrapola els valors del món casteller a la construcció col·lectiva del país: esforç, coordinació i fer pinya


0
471

Albert Batet va ser precoç a l’hora d’anar anar als seus primers mítings i activitats municipals. Va entrar en política de la mà del seu pare, regidor de l’Ajuntament entre 1991-95, quan l’acompanyava als actes. Explica que la seva política és la proximitat i la garantia d’un bon estat del benestar, i assegura que tot i que els darrers anys han estat complexos, el seu govern ha sabut treure’n el millor profit i posar-lo a disposició de les persones.

“La meva és d’una política de proximitat, de tocar a peu de carrer, d’estar a prop de les persones, però a la vegada de trobar les solucions per viure millor”.
 
“Valls és una ciutat d’oportunitats, un lloc per a crear projectes de futur en l’àmbit personal, familiar i professional”.
 
“No han estat uns anys fàcils des del punt de vista de reptes socials, econòmics i nacionals”.
 
“La política no la fan només els polítics, sinó que s’ha de fer amb la societat civil”.
“És responsabilitat de la política i la negociació trobar les solucions per a crear un nou Estat del poble de Catalunya”.
 
“Transparència, participació i respecte són els valors que s’han de canviar per aconseguir una regeneració democràtica”.
 
“La societat la formem tots, pensem el que pensem, vinguem d’on vinguem, parlem el que parlem, o tinguem les ideologies que tinguem.”
Porta vinculat a la política des dels 24 anys. Com porta la conciliació entre la seva vida laboral i la personal?
Doncs amb una família que ho entén i amb una parella que també ho entén i li agrada. Sabem que això és una etapa temporal a la vida, perquè sinó seria molt difícil la conciliació familiar amb l’activitat en àmbits com un ajuntament de capital comarcal i al Parlament
 
Parli’ns d’aquesta dinàmica parlamentària… Què li aporta aquest càrrec tant a la seva trajectòria personal com professional?
Des d’un punt de vista de servei, ens hem d’implicar i donar passos com a país en moments tan decisius. Cal que tots hi siguem. És un goig i un honor poder estar al Parlament de Catalunya, sent testimoni d’un procés nacional tant important, i a la vegada revertint en positiu en vers el propi municipi perquè amb el contacte directe amb el Govern de la Generalitat es poden teixir aliances a favor de la gent del meu territori.
 
Diu que fer d’alcalde de Valls és de molta responsabilitat. Quina ha estat la decisió més important que ha hagut de prendre a l’Ajuntament? 
Quan vaig començar com a regidor vaig haver de prendre decisions molt dures per a sanejar les finances municipals. La feina que vam fer fa 15 anys s’ha demostrat fructífera. Ara, amb un ajuntament sanejat, podem donar més serveis, garantir l’estat del benestar i fomentar l’ocupació.
 
I què destaca del seu aprenentatge com a polític?
El millor que m’emporto és el creixement i la maduresa personal. He conegut molta gent i moltes problemàtiques. També bons records i moments. Són coneixements que segurament no els hagués tingut si no fos per aquesta dedicació política.
 
Quina ha estat la seva filosofia a la política, doncs? Quina és la seva manera de gestionar?
La societat la formem tots, pensem el que pensem, vinguem d’on vinguem, parlem el que parlem, o tinguem les ideologies que tinguem. Això m’ha servit en les meves dues grans prioritats: la reactivació econòmica i la lluita contra l’atur. La meva filosofia és la d’una política de proximitat, de tocar a peu de carrer, d’estar a prop de les persones i, a la vegada, de treballar en equip per poder trobar les solucions per a viure millor.
 
Vostès defineixen Valls com el bressol dels Castells. Expliqui’ns… 
Valls és el “KM 0” del fet casteller. Són més de dos segles d’història d’una tradició que ara és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Hi ha pràcticament un centenar de colles a tot el país, escampades des del Pirineu fins a l’Ebre, des de l’Empordà fins a les terres de Ponent, fins a les Illes de Mallorca, Perpinyà… És un goig que un símbol nacional com aquest sigui propi. Un símbol que té els valors de fer pinya, de sumar, d’entendre que tots som importants en un projecte col•lectiu.
 
Si hagués de convèncer un foraster per quedar-se a viure al municipi, què li diria?
Primer de tot, que Valls és una ciutat d’oportunitats, un lloc per a crear projectes de futur, on hem posat les condicions per a tothom que vulgui desenvolupar el seu projecte des d’un punt de vista personal, familiar i professional. A més, en aquests anys hem fet bona feina des d’un punt de vista de planificació i de gestió. A part, tenim una bona qualitat de vida, a la vora del Camp de Tarragona, de la Costa Daurada, de l’Àrea de Barcelona, i tenim tots els serveis necessaris.
 
Valls i l’Alt Camp creixen per damunt de la mitjana nacional en activitat econòmica. Com s’ho fan?
Tenim incentius perquè les empreses s’instal•lin a Valls i en aquest sentit estem liderant el sud de Catalunya pel que fa a la creació d’ocupació i creixement econòmic. Per tant, la primera línia és la industrial. La segona, és la turística, amb dos punts clars. D’una banda, la gastronomia, que com a capital de la Calçotada és motor econòmic de la nostra restauració i de l’altra, estem fent una tasca de capitalitat cultural, en el sentit de patrimoni, promoció cultural, festa i cultura popular d’arrel tradicional… I la tercera línia, és la d’una ciutat que és capital del rerefons del Camp de Tarragona, que té un pol d’atracció important.
 
Teniu una llarga llista de festes i tradicions…
Efectivament, tenim la dels ‘Tres Tombs de Sant Antoni Abat de Valls’, declarats com a Festa Tradicional d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya; tenim Sant Joan que és la festa major que obre les festes d’estiu a Catalunya; també tenim Santa Úrsula, que és la mare de les diades castelleres… Tenim molts elements culturals importants.
 
Quina seria la seva utopia de Valls?
Bé, li parlaria d’un projecte com el Museu Casteller que serà una realitat aviat i que ha estat el resultat de l’esforç de molts i durant molt de temps de perseguir el que semblava una utopia.  
 
Quina lectura fa de la seva activitat política des de la seva primera legislatura fins a dia d’avui?
Positiva, tot i que evidentment no han estat uns anys fàcils des del punt de vista de reptes socials, econòmics i nacionals de primer ordre, com mai ens havíem trobat. Això, també ha fet que siguin uns anys de teixir col•laboracions i entendre que la política no la fan només els polítics, sinó que s’ha de fer amb la societat civil, amb la col•lectivitat i els agents socials, econòmics i culturals que en formen part.  
 
En el projecte municipal, quins són els reptes prioritaris?
En primer lloc, hem de veure en la recuperació del Barri Antic, del nostre patrimoni i la nostra cultura un potencial turístic i de promoció i, a la vegada, de creació d’ocupació. També, ens hem fixat com a prioritat fer de la ciutat l’espai on poder desenvolupar projectes de vida i de futur personals, on la gent jove pugui trobar oportunitats per poder desenvolupar-se. I en tercer lloc, consolidar-nos i créixer com a ciutat industrial i capital econòmica. Valls sempre ha estat una ciutat pionera i emprenedora, amb una indústria molt consolidada, per això hem de posar les coses fàcils perquè la indústria sigui motor per a la creació d’ocupació.  
 
Parlem de la limitació de mandats. Hauria de ser de quatre anys tal com indica la legislació espanyola? O n’hauria de ser de sis, com a França?
Jo crec que és bo que hi hagi rotació al capdavant de les institucions, però també sabem que l’experiència dóna un plus positiu en favor de la ciutat. Per tant, s’ha de saber trobar un equilibri en aquests dos punts.
 
Com a alcalde i parlamentari, què suposaria una independència de Catalunya pels ciutadans?
Comptar amb tots els instruments d’un estat per a fer un país millor, més just i solidari, amb plena capacitat per decidir el seu futur. Disposaríem de més recursos per a garantir un millor estat del benestar a tots els catalans i catalanes i faríem un país més potent, amb més capacitat per generar riquesa, En resum, faríem un país on s’hi pogués viure millor. L’altre, és el reconeixement nacional de Catalunya. Som una nació amb uns valors d’inclusió molt potents, i on volem que el nou Estat català tingui els valors d’igualtat, de fraternitat, i de justícia social, que sempre hi han estat i els hem tingut com a poble.
 
Quins valors s’han de canviar per aconseguir una regeneració democràtica a Catalunya?
Doncs la capacitat d’entendre que el polític és una persona que està en servei durant un temps determinat, en favor de la societat i de la col•lectivitat, i que per tant hi ha d’haver les màximes garanties de transparència i de voluntat de participació, però també de respecte a la democràcia. Per mi, aquest equilibri ha de ser la mare de la regeneració democràtica en un país.
 

Va estudiar Administració i Direcció d’Empreses per ESADE, amb una clara vocació inicial de treballar a l’empresa familiar. Però la seva implicació personal amb Valls va motivar-lo a entrar en política. És l’alcalde des de 2008 i, prèviament, havia ocupat diverses regidories. És president del Patronat de Turisme de la Costa Daurada i vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis. Cap de llista per Tarragona en les eleccions al Parlament de 2012 i 2015, va sortir escollit en les dues ocasions.

QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Un llibre de capçalera: M’agrada molt una biografia que va fer en Nestor Luján d’abans de la Guerra Civil. 
  • Una pel·lícula especial: “Match Point”, de Woody Allen. 
  • Una cançó: Moltes. Des de Lluis Llach, als Pets, fins a Txarango… 
  • Un plat de cuina: Els canelons.
  • Una beguda: Un bon cava.
  • Un país: Catalunya.
  • Un viatge: El que queda pendent per fer. 
  • Un esport: El futbol, més com a espectador.
  • El que més valora d’una persona: Si és una bona persona, i la sinceritat i la manera del tracte que hi ha.

Valls


Capital de la comarca de l’Alt Camp, Valls és un municipi amb una població de 24.570 habitants escampats en 55.28km2, a 19 km de Tarragona i a 215m sobre el nivell del mar. Inclou l'entitat municipal descentralitzada de Picamoixons. 

De llocs representatius a destacar, l’alcalde recorda la plaça del Blat, el KM0 del món casteller, el Celler del Paborde, i el campanar de Sant Joan. També suggereix pujar al Coll de l’Illa i veure tot el Camp de Tarragona amb la Mediterrània en l’horitzó, i veure les valls que s’han desenvolupat mantenint els esperits vallencs de conservar el paisatge i el territori. 

De tradicions, molts conegudes les anomenades ‘Calçotades’ i, és clar, els castells que aixeca la colla dels Xiquets de Valls.




FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.