Més de 230 tècnics municipals i càrrecs electes han participat aquest matí en una jornada que ha explorat els principals desafiaments que hauran d’afrontar els ens locals en els pròxims anys.
10 de desembre
El vicepresident segon i diputat de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial, Dionís Guiteras, ha inaugurat aquest matí la jornada ‘Reptes de futur de les administracions locals’, que s’ha celebrat al Paranimf de la Diputació de Barcelona. En la seva intervenció, Guiteras ha lamentat “la manca de recursos i competències” dels municipis que són “l’element vertebrador” que hauria de sostenir el país. En aquest sentit, ha reclamat combatre una “cultura administrativa amb un marc normatiu molt rígid que hauríem de canviar” i que s’ha d’adaptar a les diverses realitats dels municipis.
La Intel·ligència Artificial, eina per oferir solucions adaptades al territori
Un dels grans desafiaments de l’administració pública és la implementació de la Intel·ligència Artificial. En aquest sentit, la corporació està elaborant un ‘Llibre Blanc sobre l’aplicació de la IA al món local’ que es presentarà al llarg de 2025. Vol ser un marc teòric humanista i ètic, compromès amb la cohesió territorial i respectuós amb els valors i les necessitats del territori. A més, s’estan fent proves d’aplicacions per posar aquesta eina al servei dels municipis, sigui quina sigui la seva realitat.
L’Escola de Formació de la Diputació de Barcelona per garantir l’aprenentatge permanent dels treballadors públics
L’entorn canviant fa que els treballadors públics hagin d’estar en formació permanent per mantenir-se actualitzats. És per això, que la corporació promourà la creació de l’Escola de Formació de la Diputació de Barcelona, que s’adreçarà a tots els empleats públics dels governs locals de la demarcació. En un mateix espai, es podrà accedir a recursos educatius de qualitat i a les activitats que permetin assolir una coordinació més eficient de les activitats de formació.
La formació és un dels grans eixos vertebradors de la corporació, que ha gestionat més de 1.800 accions formatives en l’últim any i han tingut 63.000 assistents.
Fomentar el relleu generacional
L’edat elevada de la plantilla de funcionaris obliga a buscar solucions ràpides per garantir el relleu a l’administració local, sobretot als municipis més petits. Per això, es posarà en marxa al gener el programa de beques ‘Fes Match Local’, que permetrà als consells comarcals acollir joves graduats en Arquitectura, Enginyeria Industrial, Dret i Econòmiques. L’objectiu és que puguin ajudar en la gestió dels municipis de menys de 5.000 habitants i evitar que els joves busquin la feina lluny de casa. A més, es vol mostrar l’administració local com a bona oportunitat laboral de futur.
Una gestió econòmica de qualitat
Adaptar-se a totes les situacions econòmiques és una obligació de l’administració pública per continuar funcionant de manera òptima. Per això, es vol assolir una gestió econòmica de qualitat amb una anàlisi del cost efectiu. Aquest concepte implica determinar el cost per habitant de cada servei prestat en base a la informació subministrada per cada entitat local que permeti comparar el cost de cada servei al territori.
Un gestor d’expedients públics per agilitzar els entrebancs que provoca la llei de contractació pública
La llei de contractació pública obliga a canviar de proveïdors cada cert temps, cosa que dificulta la tramitació d’expedients públics als municipis. Per aquest motiu, la corporació vol crear un gestor d’expedients públics que unifiqui criteris i procediments per als ens locals i que presti el servei de forma pública. Fins ara, aquesta tasca la fan molt poques empreses i sovint cau en mans de multinacionals que capitalitzen aquest servei.
Promoure la participació com a antídot contra el populisme
La participació en processos democràtics és clau per lluitar contra l’auge de discursos extremistes. Per això, seguim impulsant la plataforma ‘Participa311’ que acompanya els municipis en el disseny de processos i espais de presa de decisió adaptats a la seva realitat. A més, disposem de la plataforma ‘Comunitat311’, que permet que els tècnics de participació i innovació democràtica puguin compartir solucions reals adaptades als contextos locals, generant una xarxa de coneixement col·lectiu.
Un treball en xarxa
La Diputació de Barcelona ha destinat 27,2M€ aquest 2024 a l’assistència dels governs locals, un 85% dels quals són municipis de menys de 20.000 habitants. Hi ha serveis que s’ofereixen de manera continuada, però d’altres són assistències tècniques puntuals. Entre d’altres, s’han fet 1.100 consultes jurídiques en matèria de Recursos Humans o més de 250 diagnosis en gestió comptable.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 “Reducció de les desigualtats” i número 16 “Pau, justícia i institucions sòlides”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció e suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Font: Diputació de Barcelona