La Fira de Barcelona acull la cita fins el proper 17 de març
175 expositors, 25 d’ells internacionals, presenten durant quatre dies l’oferta completa en estudis de batxillerat, graus universitaris, estudis superiors, de formació professional i idiomes al Saló de l’Ensenyament, que ha obert portes aquest dimecres al matí. Per primera vegada, universitats xineses s’incorporen al Saló i fent-lo més internacional. La fira però també vol potenciar el paper de la formació professional i mostrar-la com una de les vies més factibles per trobar feina en aquesta època de crisi, i per això hi presenten totes les opcions fent especial rellevància a la FP Dual que permet compaginar estudis i treball, i una nova guia de l’oferta de l’FP a Barcelona.
Amb l’objectiu de donar a conèixer les diferents opcions formatives dels estudiants catalans, el Saló de l’Ensenyament torna a obrir les portes aquest dimecres a la Fira de Montjuïc. 175 expositors, 25 ells de caràcter internacional, presenten l’oferta completa de tot tipus d’estudi, ja siguin de batxillerat, graus universitaris, màsters i postgraus, formació professional i idiomes, així com altres serveis de l’educació.
Per primera vegada, el Saló compta amb la presència d’universitats xineses. Una quinzena de centres d’aquesta país asiàtic ha vingut a promocionar els seus estudis entre els joves catalans a la recerca de talent i per potenciar els intercanvis i la cooperació en temes d’educació. Durant el 2012, l’ambaixada d’Espanya a la Xina va expedir 700 visats d’estudis per a ciutadans espanyols, i els convenis entre els dos països han experimentat un gran creixement amb més de 400 acords en vigor, que centren sobretot Madrid i Catalunya.
El Saló de l’Ensenyament d’enguany però, també vol mostrar el potencial de la formació professional i defensar-la com a una de les millors opcions per aconseguir ocupació, i per això hi dedica més espai. La formació professional DUAL, que permet fer formació en un centre docent i activitat productiva en una empresa relacionada amb la titulació, també hi tindrà un especial protagonisme per donar a conèixer els avantatges dels aprenentatges que suposen. És un model que permet que les empreses incorporin alumnes mitjançant contractes laborals de beques salaris.
A més, el Saló mostra de la mà de la Fundació BCN Formació Professional la nova guia d’FP 2013-2014, que informa sobre 150 especialitats de formació professional que són una novetat per al proper curs, com pot ser el títol de tècnic en vídeo, discjockey i so. La guia es presenta disponible per a mòbils Android i iPhone.
L’aprenentatge d’idiomes també hi té un paper rellevant en el Saló dels Idiomes, organitzat per l’Associació Espanyola de Promotors de Cursos a l’Estranger (ASEPROCE) dins del mateix Saló. L’interès per aprendre idiomes a l’estranger ha crescut un 3% els darrers anys, segons els promotors d’aquests cursos, que treballen en programes innovadors com que els joves puguin aprendre idiomes mentre juguen a futbol, bàsquet o tennis, aprenguin cinema o visquin el dia a dia en una granja.
Pel que fa a la ciència, un espai del Saló també està dedicat a aquest àmbit per promoure l’interès dels joves per les carreres científiques i tecnològiques. La Universitat Politècnica de Catalunya pretén descobrir les últimes novetats en aquest àmbit i en especial, a la creació de videojocs i de la realitat augmentada. Per això, hi ha un taller per fomentar la imaginació per idear videojocs, un espai de creació de personatges i un altre d’animació. Amb un generador d’imatges en 3D els visitants poden descobrir el potenciar de la tecnologia.