El secretari Albert Tort aposta per impulsar un Acord de Desplegament de la Transformació Digital a Catalunya

0
24

  • Tort compareix al Parlament per exposar les línies mestres de l’estratègia de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital
  • Una mesura rellevant serà l’Acord de Desplegament de la Transformació Digital, que cercarà el consens polític i el treball conjunt amb el món local i el sector empresarial per avançar cap a una Catalunya més connectada i una Administració digital més eficient
  • L’estratègia de la Secretaria se centra en deu prioritats clau, entre les quals destaquen la millora dels serveis digitals, l’atenció ciutadana, la ciberseguretat i la implementació de noves tecnologies
  • El secretari destaca la importància de combinar la col·laboració públic-privada en el desplegament d’infraestructures per impulsar la connectivitat i la innovació

El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, ha comparegut aquest dijous davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per exposar els reptes i les prioritats en matèria de transformació digital de l’Administració pública.

En la seva intervenció, Tort ha subratllat que l’estratègia de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital passa per desplegar infraestructures digitals arreu del territori i impulsar una transformació digital que faci l’Administració més eficient i accessible. “La tecnologia, les infraestructures digitals i els serveis digitals tenen un paper cabdal a l’hora de repensar i millorar els serveis, des dels valors i l’ètica”, ha afirmat.

Per aconseguir-ho, el secretari ha assenyalat com a aspectes clau el consens polític; la col·laboració amb el sector, les empreses, els i les professionals; i el treball conjunt amb el món local, les institucions supralocals i el món associatiu municipal. En aquest darrer punt, ha avançat que impulsarà un Acord de Desplegament de la Transformació Digital a Catalunya, partint d’instruments com el Pacte Nacional per la Societat Digital de 2016, actualitzat al 2020. L’objectiu serà establir les accions prioritàries per avançar en el desplegament d’aquesta necessària transformació digital, informant també els grups parlamentaris del contingut i l’avenç d’aquest acord.

Les prioritats de la legislatura

Durant la compareixença, Tort ha presentat els objectius clau de la Secretaria. Per una banda, fer més intel·ligent, experiencial i confiable l’Administració digital; per altra banda, aconseguir una Catalunya més connectada gràcies al desplegament d’infraestructures digitals; i, finalment, impulsar la robustesa, la ciberseguretat i la sostenibilitat de l’àmbit digital públic. En aquest marc, el secretari ha exposat els programes i les accions prioritàries previstes per aquesta legislatura.

Per tal de facilitar la relació de l’Administració amb la ciutadania i millorar la qualitat dels serveis, s’impulsen dos programes: ValoraCat i ServeisCat. El primer introdueix mecanismes d’avaluació per part dels usuaris per millorar l’atenció i el segon crearà la nova web Gencat.cat, una plataforma integrada per oferir serveis digitals de manera més intuïtiva i accessible. A més, es posaran en marxa serveis digitals proactius i adaptats a les necessitats quotidianes de les persones usuàries per personalitzar l’experiència ciutadana.

El programa FacilitaCat impulsa el nou model d’atenció ciutadana en tres eixos: escolta activa, acompanyament en la tramitació i atenció multicanal. Tot i l’avenç en serveis digitals, es reforçaran opcions presencials amb l’ampliació de les Oficines d’Atenció Ciutadana (OACs) i la implementació d’oficines mòbils que tenen l’objectiu de garantir que ningú quedi exclòs de l’accés als serveis públics per motius tecnològics o geogràfics.

A més, la Generalitat aposta per la innovació promovent l’ús i la regulació de la intel·ligència artificial i la creació d’una plataforma de gestió de dades. A través del programa GovTECH Catalunya, des de la Secretaria es dinamitza un ecosistema on les necessitats de la ciutadania i les de l’Administració es troben amb solucions innovadores que proporcionen empreses i centres d’innovació.

El programa ConnectaCat impulsa les infraestructures digitals i de comunicacions electròniques. Els objectius en aquest àmbit són que els operadors privats inverteixin en desplegar i millorar les seves xarxes, així com fer un impuls definitiu al desplegament de la xarxa pública de fibra òptica. Les previsions són que aquest any la xarxa connecti el 80% de municipis catalans, i que durant la legislatura arribi al 100%. Alhora, la Generalitat posa els excedents d’aquesta xarxa a disposició dels operadors per afavorir els seus desplegaments.

Finalment, la ciberseguretat s’estableix com un eix estratègic de màxima rellevància. Per això, la Secretaria ha definit un pla amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya que es basa en tres eixos: protegir la Generalitat i el sector públic de ciberamenaces de manera preventiva i reactiva, oferir un servei públic de ciberseguretat per conscienciar la ciutadania davant ciberestafes i impulsar la innovació amb tecnologies com l’encriptació quàntica i la intel·ligència artificial per a la defensa digital.

Aquest conjunt d’iniciatives volen garantir que la transformació digital arribi arreu: a les administracions, al territori i a totes les persones, de manera equitativa i accessible, sent un impuls per al desenvolupament tecnològic del país.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.