La sala d’actes del Rectorat de la UAB va acollir ahir el lliurament de Segell Infoparticipa a la transparència dels webs de les administracions territorials, una distinció que arriba enguany a la desena edició «consolidada com a reconeixement de referència» a les bones pràctiques de la comunicació institucional, com va subratllar el rector Javier Lafuente en la seva intervenció. Un total de 135 ajuntaments, 10 consells comarcals i 3 diputacions han rebut enguany el Segell Infoparticipa, i 8 institucions han estat distingides amb un premi extraordinari.
21 de març
Lafuente va afirmar que aquests resultats demostren que «el bon govern avança», però, alhora, va alertar que «cal ser autocrítics i seguir millorant les eines» perquè «la transparència és essencial per garantir la participació ciutadana». El rector va lloar la «tasca indispensable» del grup de recerca ComSET de la Facultat de Ciències de la Comunicació, responsable d’un projecte que, segons va dir, «reflecteix magníficament el compromís de la universitat pública amb la societat del seu entorn». Per la seva banda, el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat, Jaume López, es va sumar a la felicitació a l’equip d’Infoparticipa i a les institucions guardonades, tot destacant que la transparència és «un dret i una eina que aconsegueix fer més complicada la corrupció».
Armand Balsebre, director de ComSET, va comentar les dades de l’anàlisi, tot destacant que «prop de cinc milions de persones viuen a les poblacions que obtenen el Segell Infoparticipa», alhora que es detecta una certa desigualtat territorial que mostra més dificultats a la Catalunya interior i les terres de Lleida. I Marta Corcoy, responsable de l’equip avaluador, va explicar que els resultats de Catalunya són similars als de les altres comunitats autònomes analitzades. Corcoy va sostenir un diàleg amb Joan Antoni Llinares, director de l’Agència Valenciana Antifrau, que va relacionar els conceptes de transparència, rendició de comptes i bona conducta amb «el problema de la nostra democràcia, que és la pèrdua de confiança en les institucions públiques».
Deu edicions
A partir dels 52 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de transparència de 2013, s’atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95 % d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75 % d’indicadors positius.
En la primera, l’any 2013, només 48 ajuntaments van obtenir el Segell Infoparticipa; enguany, han estat premiats 135. Entre els consistoris guardonats, n’hi ha 45 que han obtingut el 100 % d’indicadors positius (en la primera edició, en van ser 3). Cal destacar, a més, que els municipis amb alcaldesses que obtenen el Segell són un 34 % del total, per sobre del percentatge general d’ajuntaments encapçalats per dones a Catalunya (un 23,55 %).
Quant als consells comarcals, s’atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d’un 85 % d’indicadors positius, independentment de la població. Els deus consells comarcals distingits enguany són l’Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Gironès, el Moianès, Osona, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. I les tres diputacions guardonades són les de Barcelona, Girona i Tarragona.
A més, l’any 2019, es va crear el premi extraordinari, que en l’edició d’enguany ha estat atorgat al consell comarcal del Vallès Occidental i als ajuntaments de Canovelles, Llagostera, Manresa, Palau-solità i Plegamans, la Ràpita, Sallent i Sant Vicenç dels Horts, per la qualitat periodística de la redacció dels continguts.
Més informació
Font: UAB