30.11.11 – SOLSONA • Solsonès

El SEM arribarà a les més de mil masies del Solsonès utilitzant un sistema de geoposició

0
363

Solsona (ACN).- El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Catalunya Central ha posat en marxa un projecte innovador a Catalunya que consisteix en localitzar les més de 1.000 masies que hi ha al Solsonès a través d’un sistema de geoposició. La cap territorial del SEM a la Catalunya Central, Anna Fontquerni, ha explicat a l’ACN que el Solsonès és una comarca “molt extensa” que compta “amb moltes masies habitades”, de manera que “és important poder localitzar-les ràpidament perquè una part important de l’activitat del personal del SEM a aquesta comarca és fora de les zones urbanes”. El projecte s’ha fet de la mà del Consell Comarcal del Solsonès qui ha recollit les dades de la localització de totes les masies.

“Tant sols dient el nom de la masia i el municipi on és, la central sabrà on ha d’adreçar l’ambulància”. Així ho ha explicat Fontquerni, qui ha detallat que aquest sistema serà un “element més per poder accedir amb facilitat al lloc on volem arribar”. Fontquerni ha recordat que els treballadors del SEM del Solsonès ja apliquen diversos recursos per poder arribar a les masies com ara “la trucada a tres bandes”, “les indicacions que proporcionen els afectats” o “el coneixement de la zona que tenen els treballadors del SEM, ja que tots viuen al territori”.

La cap territorial del SEM a la Catalunya Central, ha explicat que el Solsonès és una comarca “molt extensa” que té “més de mil masies i una part important de les quals estan habitades”. Per això, Fontquerni destaca que “és especialment important poder-les localitzar amb facilitat” perquè “una part important del treball es fa fora de les zones urbanes”. Segons Fontquerni, localitzar un carrer d’un municipi “només és qüestió de mirar-ho al mapa o buscar-ho al GPS”, en canvi, arribar a una masia és “realment complicat” perquè “no tenen carrers i molts dels camins no surten al mapa ni tampoc els localitza el GPS”.

El Solsonès té una població de més de 13.000 habitats, 10.000 dels quals viuen a Solsona i Sant Llorenç de Morunys, i la resta en masies disseminades arreu de la comarca. A més, Fontquerni ha afirmat que aquest sistema de geoposicionament no només s’aplicarà per a les cases de pagès on hi viu gent tot l’any, sinó també per a les cases de turisme rural. Fontquerni ha expressat que aquest sistema també ajudarà a la persona que fa la trucada a “estar més tranquil·la i no angoixar-se” si veu que “només dient el nom de la masia i la població, els tècnics del SEM ja saben on està la casa”.

El Consell Comarcal del Solsonès ha estat l’encarregat de facilitar al SEM la base de dades on figuren les coordenades de totes les masies que té la comarca. Tot seguit, el Sistema d’Emergències Mèdiques adaptarà aquesta informació al seu sistema informàtic perquè es pugui localitzar la masia amb les dades que aportarà l’usuari.

Anna Fontquerni ha afirmat que la seva idea és que un cop feta la prova del projecte al Solsonès i comprovar que funciona és “traslladar-ho als altres territoris de la Catalunya Central”. Fontquerni ha explicat que “ja s’ha començat a fer en algun municipi petit però la gràcia seria estendre-ho a tota la regió central”.

Desplegament del SEM al Solsonès

El SEM té desplegades al Solsonès tres ambulàncies, una de les quals és una unitat de suport vital avançat i les altres dues són unitats de suport vital bàsic. El servei dóna cobertura a 13.730 habitants, amb una mitjana d’activitat diària d’1,3 serveis. Més del 81% de l’activitat es concentra als municipis de Solsona i Sant Llorenç de Morunys, municipis on hi ha ubicada una ambulància SEM. L’activitat de l’helicòpter sanitari al Solsonès té un promig de més de 2,7 serveis al mes.

La cap territorial del SEM a la Catalunya Central ha destacat la importància de la feina dels tècnics del suport vital bàsic que “assumeixen prop del 80% de l’activitat de la comarca”. En aquest sentit, Fontquerni ha detallat que aquest servei té per objectiu “donar una atenció més immediata als pacients i tenen un nivell de resolució molt alt, ja que ofereixen la possibilitat d’identificar el nivell de gravetat del pacient”. A més, Fontquerni ha recordat que des de fa dos anys hi ha el grau mig per a tècnics d’emergències sanitàries i “totes les persones que treballen en aquestes unitats són professionals d’aquesta feina”.

Fontquerni ha explicat que la Catalunya Central compta amb cinc comarques “molt diferents entre elles” pel que fa a l’activitat del SEM. Segons Fontquerni, hi ha zones “totalment urbanes” i d’altres “de difícil accés o d’alta muntanya”, de manera que “la variabilitat dels serveis és molt diferent”. A més, Fontquerni ha destacat que els usuaris del servei també són “totalment diferents d’una comarca a l’altra”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.