Aquests convenis formen part de les actuacions de suport i col·laboració amb el món local per contribuir a reduir la sinistralitat en l’àmbit urbà
Durant el mes de juliol d’enguany, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha signat set plans locals de seguretat viària amb les administracions locals de Castellví de la Marca, Lliçà de Vall, Santa Eulàlia de Ronçana, Vilafant, Santa Cristina d’Aro, Puigverd de Lleida i la Pobla de Montornès. Aquests municipis s’han sumat a les set poblacions que durant el primer semestre del 2016 es van dotar d’aquest instrument per augmentar la seguretat del seu espai viari i a les 213 localitats que entre el 2006 i 2015 també van signar el pla local. Amb la redacció d’aquests documents, l’SCT ofereix assistència tècnica als ens municipals tenint en compte les característiques, configuració i particularitats de les poblacions per millorar-ne la seguretat viària a través d’un diagnòstic de l’accidentalitat a l’àrea local.
En el transcurs del mes de juliol d’aquest 2016, l’SCT també ha signat 10 convenis marc de col·laboració i cooperació amb diversos ajuntaments que suposen diferents línies de suport als municipis i mesures de proximitat per tal d’ajudar-los a reduir l’accidentalitat en la zona urbana.
Concretament els convenis són:
– 2 convenis d’adhesió al Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT) amb Calella i Santa Cristina d’Aro. Mitjançant aquest acord les persones que han estat víctimes o afectades per sinistres de trànsit produïts a les vies urbanes i interurbanes del municipi poden accedir i rebre mitjançant aquest servei de l’SCT informació i orientació jurídica, administrativa, social i psicològica, per tal de minimitzar la situació traumàtica que es produeix després d’un accident de trànsit.
– 1 conveni de cessió temporal de l’ús de cinemòmetres a la policia local de Santa Cristina d’Aro per col·laborar en la vigilància i control dels excessos de velocitat del trànsit en les travesseres i vies urbanes del municipi.
– 1 conveni de cessió temporal de l’ús d’etilòmetres a la policia local de Santa Cristina d’Aro per tal de col·laborar en la vigilància i control dels nivells d’alcoholèmia dels conductors i conductores que circulen per les travesseres i vies públiques urbanes.
– 4 convenis d’assignació per part de l’SCT d’elements de detecció de substàncies estupefaents i el material de suport corresponent i la confirmació de mostra amb saliva al laboratori per tal de col·laborar amb els municipis de Santa Cristina d’Aro, Sant Vicenç dels Horts, Calella i Sant Pol de Mar en la vigilància i control de drogues en conductors i conductores que circulen per les travesseres i vies públiques urbanes.
– 3 convenis de col·laboració amb els ajuntaments de Calella i Santa Cristina d’Aro en matèria d’educació per a la mobilitat segura pràctica (en bicicleta o/i ciclomotor) amb l’objectiu de complementar l’educació per a la mobilitat segura impartida a l’alumnat dels centres escolars del municipi durant el curs escolar. A través d’aquest acord s’organitzen activitats pràctiques que, de forma complementària i simultània, desenvolupen les dues parts: l’SCT s’encarrega de realitzar tallers per al millor coneixement de la seguretat passiva i de la mecànica i del funcionament de la bicicleta o ciclomotor i l’ajuntament es fa càrrec de les activitats de circulació.
D’altra banda, l’ajuntament de Castelldefels, que ja va signar el conveni marc de col·laboració en matèria de seguretat viària amb l’SCT el mes de maig passat, ha signat durant el mes de juliol 5 convenis: el d’adhesió al SIAVT, el de cessió temporal de l’ús de cinemòmetres, el d’assignació de material de detecció de substàncies estupefaents i els de col·laboració en l’àrea d’educació per a la mobilitat segura pràctica, en bicicleta i en ciclomotor.
L’SCT considera necessari continuar apostant fermament per la cooperació amb els ajuntaments i les autoritats locals per avançar en seguretat viària al conjunt de Catalunya atès que la reducció de les víctimes mortals per accidents de trànsit en zona urbana en el període 2010-2015 va ser menor que el descens registrat en carreteres. En aquest sentit, en l’àmbit urbà hi va haver una reducció del 8,6% l’any 2015 en relació a l’any 2010, mentre que en zona interurbana la sinistralitat mortal va caure un 28%. A més, al 2015 el 33% de les víctimes mortals de trànsit a Catalunya van ser en zona urbana.
Finalment, cal tenir en compte que un dels objectius del Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020 és el d’impulsar un espai continu de seguretat viària (zones urbanes i interurbanes). Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir les víctimes i assolir la Visió 0, s’estan desenvolupant iniciatives, a través d’aquests convenis, orientades a mantenir les condicions de seguretat a tota la xarxa viària de Catalunya, més enllà de la tipologia de via i zona (urbana i interurbana) amb la conseqüent coordinació del món local amb l’SCT.